Dor de la Ruștior!
A doua zi de Sfintele Paști, la inițiativa coregrafului Bogdan Adrian Pîntea și cu spriinul total al părinților copiilor și al tinerilor din Ruștior care fac parte din Ansamblul folcloric ‘’Măgura Șieului’’ din Șieu am participat alături de Ansamblul Folcloric ‘’Cununa Grâului’’ din Ocnița la un spectacol frumos în sala căminului cultural din Ruștior! Ne-a fost dor de Ruștior, de sătenii aceștia minunați și vrednici prin hărnicia și prin determinarea lor în a păstra vechile obiceiuri ale satului și ale sătenilor, îndeosebi a jocurilor, a cântecelor și a straielor populare unice prin frumusețea si eleganța lor regească! Am numit spectacolul celor două ansambluri folclorice DOR DE LA RUȘTIOR într-un moment de inspirație, venit de bună seamă de undeva de la aerul curat al munților din apropiere pentru a avea, odată sosiți acolo, o surpriză! Dorul de la Ruștior chiar s-a întâlnit cu propriul nostru dor! Mulțimea de săteni care au umplut sala până la refuz spunându-ne în cor parcă: mulțumim ‘’Măgura Șieului’’, Mulțumim‘’Cununa Grâului’’, mulțumim doamna Cornelia Ardelean – pentru că, iată de vreo zece ani nu a mai fost vreun spectacol folcloric în satul nostru! Cu o așa primire din partea spectatorilor ne-am îmbrățișat înainte de spectacol cu cei doi vrednici primari ai comunelor Șieu, domnul Ioan Cifor și Șieuț, domnul Mihai Ivan participanți alături de preoții ambelor comune la spectacol în așteptarea surprizei pe care doream să le-o oferim!
De bună seamă că tânărul coregraf Bogdan Pîntea face treabă bună nu numai la Ocnița ci și la Șieu, acolo unde formația de juniori (de fapt de copii) a urcat pe scenă cu 20 de perechi de dansatori iar seniorii( de fapt adolescenții) cu cele 8 perechi de dansatori ne-au încântat cu dansurile lor! De acolo, de la pupitrul tehnic, privindu-i, am…recompus, recitând așa pe neașteptate, cu sufletul meu copleșit de o bucurie adevărată versurile nemuritorului nostru George Coșbuc:
Sunt greu cei tineri de pornit,
Dar de-i porneşti, sunt greu de-oprit!
Ce fete dragi! Dar ce comori
Pe rochii lungi ţesute-n flori!
Iar hainele de pe feciori
Sclipeau de-argint.
Spectacolul prezentat de Cornelia a fost unul deosebit ca întindere, frumusețe și ținută artistică! ’’Măgura Șieului’’a prezentat cinci dansuri din județul nostru în care specificul local a fost bine reprezentat! Apoi ‘’Cununa Grâului’’a smuls ropote de aplauze cu trei suite de dansuri: una din Pinticu Tecii, alta de pe Câmpie și alta din Maramureș, toate îndelung aplaudate! Nu voi putea prezenta numele tuturor dansatorilor, ei fiind, insumînd ambele Ansambluri Folclorice fix 76 de dansatori: 56 ai Măgurii Șieului și 20 de seniori ai ‘’Cununii Grâului’’Ocnița-Teaca! Numele soliștilor, ale cântăreților însă trebuie sa rămână pe răbojul timpului! Așadar la început cele două MINUNI ALE LUMII – un bujor…alb, abia înflorit numit Daria Șomodi și o floare de cireș numită Elena Maria Kiss au pășit primele în grădina bucuriilor numită sufletul nostru, al tuturor, că de sufletele părinților și bunicilor lor nu mai vorbesc! Lucian Oltenaș din Stupini, un băiat pe cât de frumos pe atât de talentat – a rememorat prin cântec vremurile demne în care băieții plecau la armată copii pentru a se întoarce acasă tineri maturi și reponsabili! Ștefania Danciu și Patrisia Vărărean din Pinticu Tecii, demne urmașe ale tribunului Constantin Romanu Vivu au cântat încântându-ne cu dragostea lor pentru …cântec! Daria Dorgo – o speranță veritabilă a Ocniței a cântat mamelor din sală înlăcrimându-le de-a dreptul! Apariția pe scena a profesoarei Iulia Roxana Horga, fostă dăscăliță( preț de un an școlar) chiar la Șieu, a umplut sala de aplauzele în care am citit admiratie și respect pentru o tânără model și de comportare și de talent și de …cumsecădenie! Un moment special a fost creat de aparitia pe scenă a Teodorei Florea cu prezența ei tonică și cu cântecele ei frumoase, cântate cu un talent încântător, cuceritor! Apoi doamna Cornelia ne-a făcut o surpriză invitând pe scenă o…fostă elevă, un talent uriaș în ale cântatului – Irina Xenia Cojoc din…Frij! Și ne-a cântat Irinuca un cântec despre tata în așa fel încât spectatorii realmente pângeau de emoție. Șirul lung al soliștilor, toți …instruiți (!! ce să fac, ăsta mi-este…limbajul!) de Cornelia la ‘’Cununa Grâului’’a fost încheiat de insăși Cornelia cu trei cântece rupte parcă din sufletele spectatorilor, din datul ființei și al simțirii lor! M-am întins la vorbă însă cred că nu vorbele acestea sunt…sărăcia omului! Deoarece acest eveniment trebuia relatat le fel de sincer, de patetic și de încurajator ca însuși spectacolul minunat de la Rustior!
Lumea merge inainte după cum vrea ea! Suntem, ca popor, mai dezbinați decât oricând, sau doar așa ni se pare, ori așa ar vrea unii să fim sau măcar să ni se pară că suntem! Dictonul latin DIVIDE ET IMPERA ( dezbină și stăpânește!), ni se potrivește acum ca NAȚIE mai mult decât altădată! Totuși nu lumea banului, nu lumea confruntării, nu lumea dezbinării, nu lumea răului se află în sufletul profund al ROMÂNULUI CREȘTIN! Dovadă că niște oameni frumoși, încrezători în bine și în frumosul Lumii au pus mână de la mână și organizînd spectacolul ne-au făcut să…dăm mână cu mână, pe noi toți cei cu inima ROMÂNĂ! Mulțumim așadar sătenilor care au organizat spectacolul cu cântece și dansuri și…spectacolul de după spectacol cu un pahar de vin și mai ales cu bunătățile pus pe masă, toate din Truda lor, din Sfânta lor trudă zilnică! Mulțumim Paraschiva și Vasile Creța! Mulțumim Ioana și Ioan Creța! Mulțumim Maria și Grigore Dania, Mulțumim Marioara și Vasile Cilian! Mulțumim Vasile Buta! Felicitări Bogdan Adrian Pîntea! MULȚUMIM RUȘTIOR, sat cu suflet, sat cu dor….
Semnează, consmnînd ca de obicei avântat și plin de bucuria Speranței
Un colonel ( deocamdată) în…neretragere Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Cu Ansamblul ‘’Cununa grâului’’, la Zilele Diasporei bistrițene!
- ’’Cununa grâului Ocnița’’, cununa Câmpiei- dar dăruit locuitorilor din Milaș!
- Felicitări Cornelia şi Florentin Ardelean Archiudean! Tradiţiile din Bistriţa-Năsăud la loc de cinste la Marea Neagră! Ansamblul folcloric Cununa Grâului din Ocnița la cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române
- ‘’Cununa grâului’’, cununa câmpiei – 13 ani de recolte bogate!
- Din Ocnița, despre Unire și despre Speranțe!
Comentarii
R U Ș T I O R ... „sat frumos și liniștit / O gură de rai / Când în el tu ai sosit / Nici o grijă n-ai !” Lumea satului mai are încă nevoie de asemenea evenimente, cinste și respect celor ce le pregătesc și le susțin.
Adaugă comentariu nou