„Dorim ca Festivalul Valeria Peter Predescu să devină un brand pentru zona central-nordică a Transilvaniei”
Rep.: - Luna mai ne aduce o nouă ediţie a Festivalului care poartă numele doamnei folclorului năsăudean, Valeria Peter Predescu. Vom avea parte de un concurs cu tineri interpreţi talentaţi, dar şi de recitaluri cu nume mari ale folclorului românesc, unele dintre ele pentru prima dată la Bistriţa.
Florin Vasile Şomlea: - Ediţia a III-a a Festivalului Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu” aduce în faţa publicului un eveniment consacrat în peisajul festivalurilor de profil din ţară, dovadă în acest sens fiind interesul crescut manifestat atât de către concurenţi, cât şi de către invitaţii la festival – interpreţi consacraţi. Au avut loc două preselecţii, una desfăşurată pe 3 mai pentru concurenţii din judeţul Bistriţa-Năsăud, trecând filtrul juriului cinci concurenţi: Lenuţa Filipoi – Rodna, Axinia Rânziş – Bistriţa, Olimpia Guzu – Poiana Ilvei, Paul Ban – Bistriţa şi IOnuţ Someşan – Nepos. La preselecţia desfăşurată în 8 mai, la nivel naţional, s-au calificat 20 concurenţi: 3 din Sălaj, câte doi din Maramureş, Alba, Botoşani, Mureş, câte unul din Prahova, Hunedoara, Bihor, Iaşi, Teleorman, Suceava, Sibiu, Bacău şi un concurent din Republica Moldova.
Rep.: - Anul trecut, festivalul a fost bine receptat la nivel naţional. Cu siguranţă acelaşi lucru se va întâmpla şi anul acesta, pentru că Valeria Peter Predescu a fost şi este un artist iubit.
F.V.Ş.: - Într-adevăr, aşa este. Doresc ca festivalul să se impună prin valoare, seriozitate, notă de autenticitate, cu alte cuvinte, cu profesionalism într-un peisaj folcloric general afectat de influenţe poluante, motiv pentru care şi juriul de specialitate este alcătuit din personalităţi ale domeniului: preşedinte – Ioan Bocşa - prof. univ. dr. la Academia de Muzică Cluj-Napoca, iar în componenţă se regăsesc Aurel Bodiu - conf. univ. dr. al Universităţii „Avram Iancu” Cluj, Mugurăl Scutăreanu – realizator emisiuni folclorice Radio Cluj, compozitor, Maria Costea Lirca – realizator emisiuni folclorice Radio Târgu Mureş, Ileana Vieru – realizator emisiuni folclorice Radio Antena Satelor, Nineta Popa Ionescu – binecunoscută interpretă a cântecului popular şi subsemnatul, în calitate de director al Centrului Judeţean pentru Cultură.
Rep.: - Aşadar, avem toate elementele necesare unui festival de anvergură.
F.V.Ş.: - Aşa, după cum se vede şi din desfăşurătorul participării, constatăm o mai bună repartizare la nivel naţional decât la ediţiile precedente a concurenţilor, dorind ca pe an ce trece fiecare ediţie să capete un conţinut mai consistent. Un impas major în înscrierea concurenţilor din alte judeţe, mai ales a celor din sud, l-a constituit, la primele ediţii, conform discuţiilor cu membrii juriului şi a colegilor directori din ţară, necesitatea interpretării unei piese din repertoriul Valeriei Peter Predescu. Un lucru extrem de dificil, pentru că, spre deosebire de muzica uşoară, unde linia melodică şi textul nu suportă diferenţe, în muzica populară sunt multe elemente legate de zonă, de la pronunţie la ritm, astfel încât îi este foarte greu unui tânăr interpret din Olt să interpreteze la fel de natural, ca un năsăudean, cântecele îndrăgitei noastre artiste. După consultarea cu specialiştii din domeniu am ajuns la concluzia că niciun festival nu cere acest lucru şi că renunţarea la acest punct al regulamentului nu va afecta cu nimic valoarea festivalului sau a îndrăgitei artiste de pe Valea Sălăuţei. Toate acestea le-am gândit în contextul în care dorim ca Festivalul Valeria Peter Predescu să devină un brand pentru zona central-nordică a Transilvaniei, aşa cum este festivalul de la Jidvei pentru partea de sud a acestei regiuni istorice. Bistriţa poate şi merită să devină una dintre Capitalele folclorului românesc, atât datorită tradiţiilor sale, cât şi prin faptul că acest judeţ este perceput ca o vatră a românismului ardelenesc, care a dat, alături de nestematele literaturii, şi interpreţi de valoare. Pe de altă parte, a avea trei piese în concurs, este mult prea mult, având în vedere capitalul de timp de care dispunem, două piese fiind suficiente pentru ca juriul să stabilească valoarea concurentului. Am avut în vedere şi efortul la care este supusă orchestra profesionistă „Dor Românesc” care, sub bagheta dirijorului Ştefan Cigu, şi în acest an va asigura partea de acompaniament instrumental.
Rep.: - Câteva date despre numele care ne onorează în acest an cu recitaluri.
F.V.Ş.: - În afara concursului, pentru a satisface gusturile publicului bistriţean iubitor de folclor, am invitat, în acest an, interpreţi consacraţi din zone etnofolclorice ale ţării mai puţin prezente pe scena Casei Municipale de Cultură. Am în acest sens în vedere Oltenia, cu Mariana Ionescu Căpitănescu; zona mărginimii Sibiului – cu Nineta Popa Ionescu şi Ilie Nedrea; Moldova – cu Constantin Bahrin; Bihor – cu Florica Zaha; Clujul – cu Maria Marcu, Maria Dan Golban, Ana Ilca Mureşan, Florin Bota, alături de valoroşi interpreţi de muzică populară ai ansamblului profesionist „Dor Românesc”: Matilda Pascal Cojocăriţa, Alexandru Pugna, Domnica Dologa şi Anuţa Motofelea. Nu va lipsi nici de această dată de pe scena festivalului îndrăgita noastră interpretă – Cornelia Ardelean Archiudean, cea care a fost sărbătorită, aşa cum se cuvine, de către instituţia noastră şi care are un contract de colaborare cu CJC pe dimensiunea folclorică. În recital se va afla şi foarte popularul interpret de pe Valea Someşului, Cristian Pomohaci, cel care locuind de ani buni în judeţul Mureş nu a uitat de ţinutul natal, ducând pe scenele ţării, prin repertoriul său, mesajul de suflet al plaiurilor năsăudene. Laureata ediţiei a II-a a festivalului, tânăra şi talentata Andreea Haisan, va fi şi ea prezentă la acest moment festiv al folclorului românesc de la Bistriţa.
Rep.: - Un mesaj pentru cei care iubesc folclorul.
F.V.Ş.: - Aş dori mai întâi să adresez mulţumiri domnului prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistriţa pentru faptul de a oferi găzduire pentru cele două zile de festival şi, bineînţeles, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, preşedintelui Liviu Mihai Rusu, pentru susţinerea bugetară fără de care evenimentul nu s-ar putea desfăşura. Festivalul va fi înregistrat şi transmis, ulterior, de către posturile locale de televiziune şi postul naţional Favorit TV şi va beneficia şi în acest an de excelentele servicii de sonorizare ale lui Constantin Ionescu. Invit, pe această cale pe toţi cei care iubesc muzica populară românească să ne onoreze cu prezenţa şi să se bucure de două zile cu totul deosebite.
Rep.: - Vă mulţumim pentru faptul că numele Valeriei Peter Predescu este la loc de cinste şi vă urăm succes în organizare.
Citiţi şi:
- Reperul cultural indiscutabil al anului 2012 îl reprezintă, din perspectiva CJC BN, Centenarul Nicolae Steinhardt
- „Festivalul „Valeria Peter Predescu” va deveni un eveniment cultural de maximă importanţă la nivelul Transilvaniei”
- Sofia Vicoveanca s-a reîntâlnit, pe scenă, cu Valeria Peter Predescu. Elise Stan: Avem o ediţie de colecţie a festivalului
- Dialog inedit cu familia Valeriei Peter Predescu. Artista văzută de fiul Nicu şi nepoata Alina. Despre moştenire şi proiecte: imprimări, editarea de cărţi, inaugurarea unui muzeu
- Lenuţa Filipoi, laureată a Festivalului „Strugurele de Aur”: “Nu am avut emoţii, am încredere în vocea mea”
Adaugă comentariu nou