Dorin Dobra: Al doilea pas necesar- Pactul pe Educaţia Naţională

Klaus Iohannis a preluat funcţia de preşedinte al ţării cu un ascendent evident- a vorbit numai cât era necesar în campanie, s-a referit doar la aspecte esenţiale, iar astăzi, la nici o lună de la preluarea funcţiei supreme în stat, bifează prima mare realizare- Acordul pentru Apărare.

Este rândul educaţiei naţionale acum, din nenumărate motive. Primul este dat de dezbaterea electorală şi de aplecarea noului preşedinte înspre acest domeniu, dată fiind formarea sa profesională. Cităm aici chiar din programul electoral al candidatului Klaus Iohannis : ” Vreau să afirm un lucru foarte direct şi deschis : un sistem educaţional performant nu poate să fie nici creat, nici perpetuat şi nici să producă rezultate decât peste mai multe generaţii. De aceea, o abordare serioasă trebuie să pornească de la o decizie luată consensual şi asumată pe termen lung cel puţin de către partidele relevante, cu privire la construcţia unui asemenea sistem.” Al doilea motiv e chiar trecutul nefericit al bugetului educaţiei, de la asumarea obligativităţii prin legislaţie a acordării a celor 6 % din PIB, până la încercările şi uneori asumările, doar pe hârtie, a unor ACORDURI PE EDUCAŢIE. În al treilea rând, pactul pe educaţie vizează în mod direct cel mai mare corp de salariaţi bugetari, anume profesorii ţării, şi se adresează altor câteva milioane de copii în care stă viitorul ţării.

Noi, cei care astăzi suntem încadraţi în muncă şi, mai ales, putem lua decizia de a investi în educaţie, ne înspăimântăm gândindu-ne la viabilitatea sistemului actual de pensii. A venit momentul să clădim o viitoare generaţie de încredere, de cetăţeni implicaţi în sistemul economic naţional în baza unor studii şi şcolarizări competitive care să le asigure viitorul în ţara lor.

În campania electorală, preşedintele Klaus Iohannis spunea cu foarte multă dreptate : ” Cred că o societate nu poate fi mai bună decât sistemul său de educaţie, pentru că nu există niciun alt sistem care poate să schimbe starea lucrurilor atât de profund.” În spiritul acestei afirmaţii, cu gândul la viitorul nostrum, al tuturor, devine evident că realizarea unui pact pe educaţia naţională e următorul pas aşteptat de la preşedintele României.

Senator PNL,
Dorin-Mircea Dobra

Comentarii

15/01/15 11:48
Vizitator

Un pact pe educatie. Pai n-am semnatără o dată? (vorba lui Caragiale). Reamintim ca in 2008, preşedintele Traian Băsescu, liderul PSD Mircea Geoană, liderul UDMR Marko Bela, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, liderul PC Daniela Popa, liderul PDL Emil Boc, liderul deputaţilor minorităţilor Varujan Pambuccian şi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei (PNL), au semnat Pactul pentru educaţie. Documentul prevedea intre altele modernizarea sistemului şi a instituţiilor de educaţie în perioada 2008 – 2013, asigurarea, prin alocarea bugetară anuală, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% din PIB pentru cercetare, transformarea educaţiei timpurii într-un bun public, realizarea unei educaţii şcolare obligatorii de 10 ani şi garantarea accesului neîngrădit la educaţie gratuită până la absolvirea liceului, descentralizarea financiară, curriculară şi de resurse umane, adoptarea principiului „finanţarea urmează elevul/ preşcolarul” şi a principiului finanţării multianuale în învăţământul universitar. Din pacate s-a ales praful de acest pact. Ca dovada ca la noi orice angajament este luat ca sa fie incalcat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5