A doua mobilitate in Turcia a reprezentantilor Scolii Generale “Tiberiu Morariu” din Salva

Primul an al proiectului multilateral Comenius intitulat “We chose friendship”/ “Noi am ales prietenia” in care este implicata Scoala Generala “Tiberiu Morariu”din Salva alaturi de doua scoli din Turcia si Slovacia s-a incheiat maiestuos intr-un cadru festiv la Scoala Tufanpasa din localitatea Andirin, Turcia. Grupul de 10 persoane al Scolii Generale din Salva care a participat la cea de-a doua reuniune de proiect in Tucia, in perioada 13-19 iunie 2010, a fost format din profesorii: Pop George- directorul scolii, Pop Anamaria- consilier educativ, Pop Adriana, Catone Valer si Cimpeanu Veronica- coordonatorul acestui proiect si elevii: Ros Stefana, Linul Mirela, Gabrian Onul Georgiana, Pop Vlad si Fetti Danut.

Experienta multiculturala insusita in cadrul acestei mobilitati de proiect reprezinta atat pentru delegatia scolii Salva in Turcia cat si pentru comunitatea locala o pretioasa largire a viziunii europene,o puternica motivatie si disponibilitate spre a crea si implementa noi proiecte de colaborare cu scoli din Europa.

Partenerii turci au pregatit un program cultural fascinant organizand vizite culturale in Provincia Mersin, regiunea Cukurova unde Mediterana ne-a rasfatat cu apa-I limpede si calda, apoi la Kahramnamaras unde elevii si profesorii si Romania si Slovacia au putut gusta atat din farmecul istoric al locurilor cat si delicioasa inghetata batuta renumita ca fiind cea mai buna din Turcia, culminand cu o croaziera pe Bosfor in cadrul vizitei de o zi din Istanbul- capital cultural europeana din 2010. Am creat astfel pe calea aerului, a apei si terestru cea mai frumoasa legatura de prietenie intre Europa si Asia,intre Romania, Turcia si Slovacia.

La scoala din Andirin delegatiile din Romania si Slovacia impreuna cu elevii si profesorii turci au urmat ateliere de lucru, au avut dezbateri pe teme sociale, au evaluat activitatile de proiect in grupul de lucru, au realizat o expozitie de pictura, lucrari plastice, colaje intitulata - “Prietenia, asa cum o vad eu” si au participat la sesiuni de informare impreuna cu primarul din Andirin, guvernatorul zonei Kahramnamaras si edilii in educatie ai regiunii gadze.

Cadrele didactice participante au interactionat cu profesori din Turcia si Slovacia afland o multime de lucruri despre alte sisteme de invatamant si analizand diferite metode de predare, spre a le valoriza ulterior in propriul demers pedagogic.

Elevii au invatat sa aprecieze valorile culturale locale intr-un context European, si-au imbunatatit competentele de lucru in echipa, au invatat sa fie mai toleranti prin acceptarea parerilor diferite in grupul de lucru, sa respecte faptul ca suntem diferiti, sa comunice interpersonal, sa ia decizii pertinente in situatii concrete de comunicare, sa aprecieze traditiile si cultura unei tari musulmane si sa respecte diversitatea religioasa in lume.

Activitatile din Clubul Prieteniei al scolii turce au avut caracter non-formal si informal si astfel spatiul scolar a fost deschis spre realitatea imediata, ceea ce ia- ajutat pe elevi sa invete lucruri interesante, sa-si dezvolte cultura generala intr-o atmosfera prieteneasca. Au avut loc discutii pe teme sociale de interes general,s-a facut schimb de informatii culturale intre elevii din Romania, Turcia si Slovacia urmate de jocuri in aer liber care au strans prin veselia lor si mai mult legatura de prietenie formata intre cele trei grupuri.

Prietenia dintre cele trei scoli implicate in proiect a fost sarbatorita intr-o atmosfera absolut uimitoare din timpul festivalului organizat de Scoala Tufanpasa din Andirin- Turcia. Delegatiile romane si slovace au putut savura divese preparate culinare traditionale, precum si frumoasele momente artistice de cantece, dansuri si traditii prezentate de elevii turci precum si de trupe profesioniste de dans din regiunea Kahramanmaras. Elevii romani sustinuti de profesorii lor au prezentat in cadrul festivalului portul popular romanesc de pe Valea Salautei, oferindu-le un buchet de cantece romanesti presarat cu cantece pentru copii in limbile engleza, franceza, germana, italiana si rusa. Momentul artistic oferit de grupul din Romania a fost indelung aplaudat si apreciat de publicul de origine turca si slovaca, precum si de guvernatorul orasului Andirin impreuna cu delegatia de inalti oficiali ai regiunii Kahramnamaras care au onorat momentul de mare sarbatoare prin prezenta lor si prin cuvintele de mare apreciere fata de munca din cadrul proiectului a celor trei scoli implicate.

Opinia locala turca despre intreaga manifestare culturala poate fi vizualizata accesand urmatoarele link-uri:

http://andirinpostasi.net/Andirin/187-Dostluk-ve-Arkadaslik-Koprusu-Andirin-da.html

http://andirinpostasi.net/haber_detay.php?id=194

http://www.marasliyiz.biz/site/content/view/249/.

Toate activitatile realizate in cadrul proiectului multilateral Comenius au caracter educativ si sunt gandite pentru a dezvolta in randul elevilor: cultura generala, abilitatile de interactionare sociala, competentele civice europene, abilitatile artistice si creative, competentele lingvistice si abilitatile de interpretare si de folosire a mijloacelor de informare. Este o mare realizare pentru toti cei implicati in proiecte europene sa ia parte la astfel de actiuni de culturalizare si de aceea ii incurajam pe cei interesati sa dezvolte dimensiunea europena a scolii, sa aplice pentru a obtine finantare din partea Uniunii Europene pentru a putea realiza astfel de proiecte de colaborare cu alte scoli din Europa.

Pentru informatii despre accesarea acestor fonduri, accesati site-ul www.anpcdefp.ro

Prezentul articol reprezinta punctul de vedere al autorului. Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.

Prof. Coordonator Veronica Cimpeanu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5