Dr. Lucian Colţa (şef Secţie Obstetrică-Ginecologie): Toţi specialiştii spun că vaccinarea este foarte importantă şi indicată la gravide

Dr. Lucian Colţa, şef Secţie Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Bistriţa, a declarat, în cadrul Colegiului Prefectural, că vaccinul nu reprezintă un pericol pentru femeile însărcinate, mai ales că acestea fac parte din categoria de risc. În judeţul nostru a fost un caz cutremurător cu pacient de la Năsăud de 20 ani, al cărei bebeluş a fost salvat. De altfel, a fost cel mai tânăr pacient cu CoVid care a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
„Sunt multe mituri legate de impactul vaccinării şi al bolii la gravide. Gravidele, din toate punctele de vedere, sunt o categorie specială, trebuie să fim atenţi şi să transmitem mesaje clare. Maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean funcţionează ca maternitate suport CoVid. Am alocat resurse materiale şi umane ca să asigurăm circuite pentru gravidele care sunt pozitive, care vin pentru probleme obstetricale sau naştere. (...) Problema este la nivelul prevenţiei. În rândul gravidelor, procentul persoanelor vaccinate este foarte mic pentru că le-a fost frică. Mesajele nu au fost atât de categorice în ceea ce priveşte gravidele. (...) În primele valuri, gravidele nu reprezentau o populaţie cu risc de dezvoltare a unei forme grave, treceau relativ uşor prin boală. Vă spun din ce am văzut în secţie. Există mult mai multe date şi se poate spune, fără a greşi, că nu există motiv să credem că la gravide este un risc mai mare de dezvoltare a efectelor secundare după vaccin. Se pot vaccina liniştit. (...) Este poziţia unanimă a organizaţiilor profesionale de prestigiu, la nivel mondial, care se bazează pe rezultatele a multor studii şi care în unanimitate transmit mesajul acesta: Vaccinul nu reprezintă un pericol. Pe de altă parte, gravidele sunt la risc să dezvolte forme grave de boală, vaccinarea este foarte importantă şi indicată la gravide”, a declarat dr. Colţa.
Medicul ginecolog a menţionat că în ceea ce priveşte mitul „fertilităţii”, nu există dovezi şi nici logic sau medical nu pot fi intuite nişte mecanisme prin care vaccinul ar provoca infertilitate.
În context, dr. Lavinia Bleoca, de la Boli infecţioase, a precizat că presiunea este foarte mare la Spitalul Judeţean, pentru că vin zilnic pacienţi, cu forme severe. „Nu pot să descriu în cuvinte foarte multe lucruri. Ne dorim să vedem că oamenii pleacă bine acasă, dar, de foarte multe ori pacientul vine cu o formă moderată şi vedem sub ochii noştri cum se agravează, chiar dacă dăm tratamente conform protocolului naţional. Îndemnul nostru este ca populaţia să se vaccineze. Nimic nu ne garantează că şi dacă vin devreme în spital nu îi scuteşte de o formă severă”, a spus dr. Bleoca de la Infecţioase.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5