MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN BISTRIŢA NĂSĂUD COMPARTIMENTUL DE ANALIZĂ ŞI PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII

DRAGI ELEVI!

Prima zi de şcoală sperăm că este ziua în care împărtăşiţi cu plăcere clipele de neuitat ale vacanţei de vară şi totodată vă concentraţi atenţia spre noile provocări pe care vi le oferă şcoala.

În această zi Poliţia este alături de voi pentru a vă adresa câteva recomandări şi îndemnuri pentru anul şcolar care tocmai a început.

În activitatea de zi cu zi se întâlnesc frecvent cazuri de elevi al căror comportament rebel s-a transformat în încălcări ale legii. Aceştia nu au conştientizat pe deplin consecinţele faptelor săvârşite atât asupra celorlalţi cât şi a viitorului lor. De aceea, unul din obiectivele noastre este realizarea de activităţi de prevenire a delincvenţei juvenile în colaborare cu Inspectoratul Şcolar în scopul reducerii numărului de elevi implicaţi în comiterea infracţiunilor de către şi asupra minorilor. Un alt obiectiv urmărit de noi se referă la diminuarea influenţei nocive a grupurilor stradale asupra elevilor şi îmbunătăţirea cooperării dintre familie, şcoală şi poliţie.

În acest sens Poliţia Română a considerat că prevenirea delincvenţei juvenile şi reducerea victimizării minorilor sunt o prioritate naţională şi şi-a îndreptat toate resursele spre realizarea acestui deziderat preventiv.

SUNTEŢI AŞADAR ÎN ATENŢIA NOASTRĂ, A POLIŢIŞTILOR pentru a vă ajuta să nu deveniţi victime ori autori ai infracţiunilor!

Ne adresăm acum părinţilor ca formatori de caractere, amintindu-le că o bună cunoaştere a preocupărilor şi anturajului în care se află copilul preîntâmpină situaţii dramatice de care acesta poate fi afectat. Aici ne referim la riscurile privind fuga de la domiciliu, vagabondajul, prostituţia şi proxenetismul, precum şi la traficul şi consumul de droguri sau la cazurile de sinucidere – ca reacţii la probleme ori conflicte din cadrul familiei. Este mai uşor să prevenim decât să vindecăm, ceea ce uneori poate fi prea târziu. De aceea este bine să nu permiteţi copilului să întârzie prea mult acasă când participă la diferite activităţi în timpul liber.

De asemenea îi rugăm pe părinţi să-şi obişnuiască copiii să li se confeseze cu privire la eventuala abordare de către persoane suspecte sau necunoscute care le oferă daruri sau le cer relaţii referitor la programul de lucru al părinţilor, existenţa unor bunuri de valoare în casă, etc…

Obiectivul nostru cât şi al dumneavoastră nu trebuie să fie doar înlăturarea riscului de a deveni autor al unei infracţiuni ci şi victimă al acesteia. Aşadar, amintiţi-le cât de important este să-şi ia nişte măsuri elementare de autoprotecţie şi să se ferească de eventualii infractori.

Ne adresăm şi elevilor ţinând să le amintim că atunci când doriţi să obţineţi ceva, calea bazată pe educaţie este cea care aduce adevăratele beneficii faţă de calea delincvenţei considerată de unii ca fiind mai scurtă dar care sigur va afecta viitorul vostru şi al altora în mod iremediabil. Trebuie să ştiţi că, în conformitate cu legea penală, tinerii ce au împlinit vârsta de 14 ani, răspund atât contravenţional cât şi penal, pentru faptele lor, atunci când se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ.

Din păcate tot mai mulţi tineri sunt tentaţi să încerce căi la limita legii, individual sau constituiţi în grupuri infracţionale Pe fondul consumului de alcool sau droguri, aceştia comit furturi, tâlhării distrugeri sau alte acte ilegale pe care le consideră uneori distracţii.

Lipsa de educaţie şi de informare, mai ales în mediul rural, se transformă din ce in ce mai des în libertinaj sexual, atât în cadrul familiei ( incest ) cât şi în afara acesteia ( corupere de minor, act sexual cu un minor, viol s.a).

O categorie specială de participanţi la traficul rutier continuă să o reprezinte copiii şi tinerii, deoarece s-a constatat că, în privinţa accidentelor rutiere, aceştia sunt foarte vulnerabili. Majoritatea accidentelor in care sunt implicaţi copii se comit datorită traversărilor neregulamentare pe care aceştia le efectuează sau nu sunt atenţi în alegerea locurilor de joacă. De asemenea tinerii sunt victimizaţi în calitate de conducători de biciclete, mopede sau chiar autoturisme, datorită lipsei de experienţă şi de educaţie rutieră necesară.

Încurajator este faptul că tot mai mulţi tineri doresc să se implice prin voluntariat în viaţa comunităţii lor: desfăşurând activităţi de voluntariat în prevenirea criminalităţii, educaţie rutieră, ecologie, proiecte sociale, caritate, cruce roşie, sport. Poliţia vă încurajează şi vă îndrumă spre astfel de activităţi care vă responsabilizează, vă dezvoltă simţul civic şi spiritul de echipă, respectul pentru semeni şi pentru mediul înconjurător.

În speranţa că veţi vedea în poliţist o persoana care vă sprijină pentru a deveni buni cetăţeni , Inspectoratul Judeţean de Politie Bistriţa Năsăud vă urează: MULT SUCCES ŞI NUMAI REALIZĂRI în noul an şcolar !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5