Drumurile agricole din Braniştea, modernizate cu fonduri europene. Primarul Martonos Tamas: Peste 45 de tractoare vor ajunge în comună în perioada următoare
Administraţia comunală din Braniştea derulează un proiect în valoare de un milion de euro, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pentru modernizarea drumurilor agricole. Potrivit primarului Martonos Tamas, este vorba despre o reţea de 9 km de drum agricol care va fi asfaltată şi care va interconecta localităţile Braniştea-Cireşoaia, Măluţ – Cireşoaia, iar un drum de la Braniştea va ajunge până la Someş.
„Este o investiţie binevenită pentru producătorii noştri. Vreau să vă spun că peste 45 de tractoare, dar şi alte utilaje noi vor veni în Cireşoaia în perioada următoare. Este vorba despre un proiect finanţat de statul maghiar, iar de la noi din comună au fost 71 de proiecte câştigătoare. Unii au optat pentru tractoare, a căror valoare poate ajunge până la 32.000 euro, alţii vor primi alte utilaje agricole, pluguri, discuri, cositoare, tocătoare”, ne-a precizat primarul comunei Braniştea.
Autorităţile locale urmează să dea ordinul de începere şi pentru proiectul de canalizare din localitatea Cireşoaia. Este vorba despre o investiţie finanţată de Guvernul României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în valoare de peste 11 milioane lei, la care se adaugă o cofinanţare de la Primăria Braniştea, de aproximativ 400.000 lei. „Vor fi peste 20 km de reţea de canalizare, asta dacă ne gândim că străzile au o lungime de 13 km şi trebuie să venim pe ambele părţi. Procedura de achiziţii publice s-a finalizat, am semnat contractul cu antreprenorul şi vom da ordinul de începere a lucrărilor. În lucru avem un studiu de fezabilitate pentru reţeaua de canalizare de pe străzile secundare din Braniştea şi Măluţ. Sperăm să găsim şi o oportunitate de finanţare din fonduri guvernamentale pentru că nu am fost eligibili, având ca criteriu numărul de locuitori, în etapa a II-a Master Planului de apă şi canalizare”, ne-a explicat primarul Martonos Tamas.
De asemenea, în lucru este şi un studiu de fezabilitate pentru reţeaua de gaz din comună, fiind făcute ridicări topo, studii GEO. „Sperăm ca până în toamnă să încheiem acest studiu, să obţinem avizele necesare. Vrem să depunem acest proiect spre finanţare, mai ales că magistrala trece prin comuna noastră şi ar fi păcat ca populaţia să nu fie racordată la această utilitate”, a precizat edilul comunei Braniştea.
Adaugă comentariu nou