După ani de muncă şi eforturi susţinute, Silvania Internaţional reuşeşte să construiască ecologic. Prima pensiune din lemn şi lână, la Lunca Ilvei
Un vis trebuie urmat și luptat pentru el, dacă ne dorim ca acesta să devină realitate. Aceasta ar putea fi deviza după care se conduce Emil Iugan și echipa pe care o conduce.
Emil Iugan, cunoscutul om de afaceri din Bistriţa-Năsăud, a reuşit să creeze un produs ecologic pentru izolarea caselor, din lână de oaie, dezvoltând şi un concept unic în România, cel al caselor ecologice construite din lemn şi izolate cu lâna mioarelor de la munte.
După ani de zile de cercetări, vizite în străinătate şi analize cu specialişti din agricultură şi construcţii, Emil Iugan a adus pe piaţă un produs revoluţionar pentru izolarea locuinţelor: izolaţia din lână de oaie. El vrea să convingă românii că locuinţele izolate cu lână sunt extrem de benefice sănătăţii şi, în plus, ajută oamenii de la munte să supravieţuiască şi satele să nu se depopuleze.
Acesta este visul pentru care omul de afaceri a luptat ani de zile și care până la urmă înncepe să se materializeze pas cu pas. Astfel că în comuna Lunca Ilvei a începu să se ridice o construcție revoluționară pentru vremurile noastre. Nu este vorba de o casă super tehnologizată care acceptă doar comenzi vocale sau electronice, nu vorbim de o casă autonomă care se învârte după soare, ci pur și simplu de o pensiune 100% naturală, construită în mare parte doar cu ceea ce natura ne pune dispoziție. Lemn și lână.... Lâna de oaie este unul dintre cele mai bune izolatoare naturale cunoscute, pentru care motiv desigur și noi (și oile) o purtăm. Indicele termic al acesteia este chiar mai bun decât cel al fibrei de sticlă. Spre deosebire de celelalte materiale, lână continuă să izoleze chiar și atunci când este udă și este relativ rezistentă la flacără. Lâna poate fi deteriorată de molii, dar dacă lași lanolina (o unsoare de protecție produsă de oi) pe ea sau dacă o amesteci cu borax, talaș de cedru sau naftalină, moliile vor fi descurajate. Despre lemn s-a vorbit și se vorbește în continuare ca fiind cel mai bun și mai rezistent material de construcție. Așa că după mai mulți ani de cercetare și nopți nedormite, omul de afaceri a reușit să pună în practică acest vis. Pensiunea capată contur și până la sfârșitul acestui an va putea fi dată în folosință.
Cert este faptul că prea puțini oameni își pun problema ecologiei, a durabilității și a utilizării resurselor naturale preferând de cele mai multe ori soluția cea mai simplă și mai accesibilă dar și aducătoare de profit imediat. Betonul, betonul și cam atât. Chiar dacă este o soluție clasică și verifcată, utilizarea betonului nu este chiar cea mai prietenoasă cu mediul și nici nu este chiar atât de aproape de oameni și de natură. Utilizarea lânii în construcții, pe lângă avantajele ecologice mai aduce și o rază de speranță pentru crescătorii de ovine care acum își pot valorifica lâna fără să mai fie obligați să o abandoneze pe câmp sau pur și simplu să-i dea foc.
Am discutat cu unul dintre cei implicaţi în acest proiect, cel care muncește efectiv zi de zi pentru realizarea acestui deziderat, cel prin mâna căruia trec toate materialele folosite la construcția edificiului, Doru Someșan.
”Construim această pensiune de la începutul acestui an, pe amplasamentul fostei cantine a vechii fabrici, noul imobil urmând să vină în sprijinul angajaților de la ”Silvania Internațional”, care vor servi masa aici. Clădirea principală este construită în regim de Demisol + Parter + Etaj + Mansardă. La demisol vor fi mai multe spații de depozitare, la parter – sală de mese, recepția pensiunii, bucătărie, vestiare și grupuri sociale, la etaj – 8 dormitoare în regim hotelier, în timp ce la mansardă vor funcționa două săli de conferințe, o sală de expoziție și o bibliotecă. La mansardă, în sala mare de conferințe va fi un perete impresionat din sticlă, ce va oferi o panoramă deosebită asupra frumuseții naturale a zonei”, ne-a declarat Doru Someșan, care a mai spus că în curtea pensiunii va funcționa un impresionant foișor de vară dar și un minicentru SPA. Bineînțeles că nu vor lipsi parcările și amenajările peisagistice al proprietății.
Conform acestuia, premiera în realizarea acestui obiectiv constă în folosirea lemnului și lânii de oaie într-un tot unitar ce aduce o serie de beneficii net superioare celor folosite în acest moment pe piața de termoizolanți ai clădirilor. ”Primul avantaj este că pierderile de căldură sunt cu 20% mai mici, izolatorii de lână își mențin dimensiunea, spre deosebire de cei sintetici, cărora le lipsește elasticitatea și care își pierd grosimea, și astfel își păstrează proprietățile termice și fonice. Prin comparație cu fibra de sticlă care nu absoarbe deloc umezeala, lâna absoarbe până la 35% din greutatea ei. Mai mult, atunci când temperatura exterioară scade și umiditatea aerului crește, lâna preia din umiditatea suplimentară și eliberează căldură în acest proces. Într-o zi călduroasă procesul se întâmplă invers. Alte materiale, chiar și cele sintetice, se degradează, în vreme ce izolatorii din lână nu putrezesc. Folosirea lânii ca izolator aduce beneficii și sănătății. Practic lâna absoarbe în mod natural diverși poluanți ai aerului iar prin absorbția acestor gaze nocive, izolatorii din lână de oaie filtrează aerul interior”, ne-a explicat Doru Someșan
Referitor la costuri trebuie menționat că diferența între materialele ecologice și cele clasice nu este mare, dar eficiența investiției se vede în timp prin faptul că izolatorii din lână de oaie oferă alte avantaje, cum ar fi reducerea pierderilor de căldură.
”În competiția cu alte produse izolante, trebuie să se țină cont de lambda – o proprietate adimensională care ne spune practic cât de bun este izolatorul – și grosimea stratului. Tehnic vorbind, în cazul lânii țurcane lambda este de 0,032 w/mk, în vreme ce produsul mediu din piață are un lambda de aproximativ 0,041 w/mk. Vorbim deci despre o performanță cu cel puțin 20% mai mare decât la majoritatea produselor din piață. În termeni simpli, la 10 cm de izolație de lână țurcană ar trebui puși cel puțin 12 cm de izolație din alt material de pe piață”, a mai declarat Doru Someșan.
Un lucru este cert: comuna Lunca Ilvei va deveni cunoscută nu doar pe plan național, ci și internațional datorită acestei construcții de pionierat în România realizată în premieră de oamenii cu suflet de la Silvania Internațional. Așteptăm cu nerăbdare finalizarea acesteia și sperăm ca acest procedeu să devină un obicei în țara noastră.
Citiţi şi:
- Exemple de bune practici din Sângeorz Băi, Şanţ şi Lunca Ilvei, la întâlnirea Forumului Montan din România
- (Foto) Liviu Dragnea și Petre Daea: întâlniri cu oierii la Sg. Băi și cu Emil Iugan la Lunca Ilvei
- Muntele. Legislaţie şi exemple de bune practici din Sângeorz Băi, Şanţ şi Lunca Ilvei, promovate de filiala judeţeană a Forumului Montan din România
- Aproape 840 de fermieri din Bistriţa-Năsăud au solicitat subvenţia pentru lâna comercializată de la peste 200.000 de oi
- Ministerul Agriculturii: O firmă din Bistriţa vrea să folosească lâna ca termoizolant în construcţii
Adaugă comentariu nou