După doi ani, propunerile ministrului Bogdan Ivan și ale fostului secretar de stat Monica Săsărman privind valabilitatea avizelor în construcții au fost adoptate

În 30 aprilie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor. Actul prevede că avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza  de studiu de fezabilitate sau documentație de autorizare a lucrărilor de intervenții, își păstrează valabilitatea până la recepția la terminarea lucrărilor, dacă nu intervin elemente noi sau nu se modifică condițiile care au stat la baza emiterii acestora.

Este vorba despre un o soluție gândită și propusă, încă din 2023, de către deputatul Bogdan Ivan pentru modificarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, care se află acum în dezbaterea Camerei Deputaților, și de către fostul secretar de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a subliniat importanța acestei soluții în repetate rânduri, inclusiv la  conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată de Patronatul Proiectanților în Construcții din România (PPC) de la Cluj-Napoca.

"Primarii nu vor mai parcurge zeci de kilometri pentru a obține avize sau acorduri, pentru fiecare etapă în inițierea și derularea unui proiect de investiții.  Practic, avizele și acordurile obținute la faza de studiu de fezabilitate sau documentație de autorizare a lucrărilor de intervenție își păstrează valabilitatea până la terminarea lucrărilor, cu condiția menținerii soluției tehnice până la finalizarea acestora.  A fost o soluție gândită și susținută din urmă cu doi ani împreună cu Bogdan Ivan Gruia, deputat la vremea respectivă.

Mă bucură și ne bucură materializarea acesteia în prevederile ordonanței", ne-a declarat fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Monica Săsărman.

***

Prezent la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, a punctat și alte noi prevederi ale OUG 31/2025, menționând că a fost  publicat, în Monitorul Oficial al României, inclusiv Ordinul de Ministru care definitivează cadrul normativ.  

Ordonanța de urgență – care a fost trimisă pentru monitorizare și la Instituția Prefectului - introduce noi reglementări prin care se reduce timpul necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construcție de către instituții, în medie, cu 50%. Astfel, ordonanța de urgență prevede că avizul de oportunitate pentru PUZ-uri se va emite în maximum 30 zile, iar în cazul investițiilor finanțate din bani publici nu se plătesc taxe pentru avizare. Se instituie obligația în sarcina instituțiilor avizatoare de a elibera avizele sau a transmite o solicitare de completări/modificări, o singură dată, motivate temeinic din punct de vedere tehnic și juridic, în maximum 30 de zile pentru amenajarea teritoriului sau urbanism, respectiv 15 zile pentru faza de autorizare a construirii, de la data depunerii solicitării de eliberare a acestora de către beneficiarul lucrărilor. Autoritățile publice pot solicita o singura dată completări ale documentației, iar avizul se emite la 15 zile după depunerea documentațiilor completate sau se respinge documentația cu o justificare motivată. În cazul neemiterii avizului în termen de 15 zile, sau al neemiterii respingerii documentației justificat temeinic în termen, documentația se consideră corectă și completă.

Autoritățile publice locale și ai entităților abilitate de lege să emită avize și acorduri au obligația să analizeze și să avizeze cu prioritate și în regim de urgență documentațiile pentru investițiile finanțate din PNRR, să prioritizeze lucrările depuse spre avizare în funcție de complexitate și să realizeze semestrial/anual o analiză a numărului și tipului de investiții pentru care avizele și acordurile au fost considerate acordate conform procedurii stabilite de prezenta ordonanță de urgență și să dispună măsurile organizatorice ce se impun pentru reducerea numărului acestor situații.

Pentru eliminarea avizării în cascadă, care crește foarte mult perioada de avizare, se clarifică că toate avizele se pot cere simultan. Totodată, termenele diferite de valabilitate ale avizelor fac ca uneori să fie reluată procedura de avizare la unele entități sau să fie necesară reconfirmarea avizelor și acordurilor.
Avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza  de studiu de fezabilitate sau documentație de autorizare a lucrărilor de intervenții, își păstrează valabilitatea până la recepția la terminarea lucrărilor, dacă nu intervin elemente noi sau nu se modifică condițiile care au stat la baza emiterii acestora.
Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private, iar noile termene încep să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ.

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5