Ecouri din Tabăra de creație Lucian Blaga – Arcalia, 2019
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a organizat, în perioada 17-20 septembrie,o nouă ediție a Taberei de creație „Lucian Blaga”,la Parcul Dendrologic Arcalia. Au participat 20 de tineri, liceeni și studenți, coordonați de Ionela-Silvia Nușfelean și Andrei Mic,pentru a-și dărui reciproc creațiile și viziunile personale, dar și pentru a primi darurile (îndrumări pe plan creativ, principii literare, versuri, reviste și cărți) oferite de scriitorii invitați– Ioan Pintea, Olimpiu Nușfelean, Mirela Orban și David Dorian.Liceeni năsăudeni, înscriși la: Colegiul Național George Coșbuc, Clubul Copiilor, Năsăud, liceeni bistrițeni de la Colegiile Naționale Andrei Mureșanu și Liviu Rebreanu, de la INFOEL, Liceul de Arte Corneliu Baba, Liceul de Muzică Tudor Jarda, Palatul Copiilor, Bistrița, studenți din județ, admiși la Litere, Medicină, Cartografie, Informatică, Istorie, s-au reunit în numele artei: Andreea Bora, Antonius Chiciudean, Diana Ciotmonda, Loredana Curac, Teodor Encean, Diana Fiscutean, Bogdan Gonda, Emilian Horea, Maria Hurdea, Diana Orban, Maria Matean, Alexandra Mânzat, Andrei Mic, Ioana Ilinca Moldovan, Maria Veronica Mureșan, Maria Olimpia Sidor, Cristian Sebastian Stancu, Giorgiana Suciu, Horia Șirlincan, Lucia Teutișan.
În prima zi a taberei s-au făcut cam de toate: cei prezenți au făcut cunoștiință unii cu ceilalți, au citit din propriile creații, și-au cântat propriile piese, au împărtășit idei și experiențe, conturându-se astfel un univers creativ–„un univers fabulos”, după spusele directorului Bibliotecii Județene BN,poetul Ioan Pintea. „Sau despre detracare” a fost unul dintre darurile oferite de amfitrionul manifestării, alături de ocazia unică de a atinge și a citi o serie de scrisori în original,semnate de mari personalități literare românești precum Nichita Stănescu, George Călinescu, Ioan Alexandru și Nicolae Steinhardt, adresate lui Nicolae Manolescu. Pentru că „Dăruind vei dobândi”, daruri au fost oferite și în cea de-a doua zi de către poetul și prozatorul David Dorian, exemplare din cele 3 cărți recente ale sale – „Fractali”, „Poeme prozaice”, „Alte poeme prozaice”, toate apărute la Editura Charmides.
Știind că ludicul are un rol deosebit în dezvoltarea creativității,s-a inițiat un joc: în 3 cutii de cappuccino (care se doreau a fi urne) s-au introdus „donații personale”, „donații Parc Arcalia” respectiv „donații Lucian Blaga”. Cum era de așteptat, donațiile personale nu au fost pecuniare, ci literare: „calm”, „șosete colorate” și chiar „onestitate”. Parcul Arcalia a fost destul de generos și și-a donat, printre altele, „turlele castelului ca niște flăcări”, dar cele mai consistente au fost donațiile Lucian Blaga – versuri favorite din opera marelui poet. S-au deschis urnele și fiecare a extras o „donație” din fiecare urnă. „Cum investim Donațiile primite?”, „În ce?”, „Cum gestionăm donațiile?” au fost câteva din regulile jocului care i-au călăuzit pe participanți către creație literară.
Vineri, 20 septembrie, în cadrul Târgului de Carte pentru Copii și Adolescenți, în Clubul Coșbook al Bibliotecii Județene, tinerii condeieri din Tabăra de la Arcalia și-au lecturat produsele literare, în prezența iubitorilor de literatură proaspătă, a apropiaților și sub atenta analiză a scriitorului Mircea Petean, care le-a oferit tinerilor sfaturi esențiale. S-au oferit exemplare din revistele „Ipostaze” și „Mișcarea literară”, publicații care vor găzdui un grupaj literar al celor implicați în acest proiect. Două cărți, pe alesul, pentru fiecare, s-au constituit într-un alt premiu special oferit de Biblioteca Județeană.Și, ca o cunună, o antologie literară, ce urmează a fi publicată sub egida Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, va cuprinde în paginile sale fructe poetice născute din „mirabile semințe” în timpul Taberei de creație „Lucian Blaga” – Arcalia 2019 și ca ecou al acestor ateliere.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou