Elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Ilva Mare, la o activitate transnațională de învățare la un institut din Sicilia, printr-un proiect Erasmus+

Coordonatori proiect: Pop Dana, Titieni Ioana Viorica

În perioada 11.02.2024.-16.02.2024, un grup format din 6 elevi (Cristian, Patricia, Răzvan, Sebastian, Gabriel, Maria) și două cadre didactice însoțitoare (prof.limba română, Viorica T. și prof. ed.socială, Dana P.) de la Școala Gimnazială Ilva Mare, au participat la o activitate transnațională de învățare la Istituto Comprensivo "Galilei Mazzini" din Grammichele, Sicilia, Italia.

Prima zi a mobilității din Istituto Comprensivo "Galilei Mazzini" din Grammichele, Sicilia, Italia, a fost o zi încărcată de emoție deoarece la ceremonia de deschidere a proiectului Erasmus + "Hai să protejăm mediul prin digitalizare", proiect cu nr. 2023-1-RO01-KA122-SCH-000130919 a participat întreaga comunitate. Elevii școlii din Italia au interpretat inmul național al României la orgă melodică prin suflare, transmițând o emoție copleșitoare.  După aceea, am explorat centrul orașului și, ulterior, elevii școlilor implicate au susținut prezentările realizate cu privire la școala de proveniență, comuna, măsurile pe care le luăm în vederea protejării mediului, activitățile desfășurate în cadrul școlii, specii protejate din fiecare țară etc.

În cea de-a doua zi elevii au format echipe mixte și au colaborat în vederea realizării unei prezentări cu privire la poluare, cauzele poluării, colectarea selectivă și modalitățile de protejare a mediului. Cele două profesoare au participat la o oră de curs unde au observat folosirea instrumentelor digitale în vederea creării de lecții atractive și inovative, lecție prin care s-a urmărit integrarea tuturor elevilor în procesul instructiv-educativ. În cea de-a doua parte a zilei am explorat Primăria, unde împreună cu reprezentanții acesteia, elevi ai școlii și părinți am purtat discuții în vederea identificării soluțiilor optime pentru a avea un mediu cât mai curat, accentul punându-se pe acțiunile prin care fiecare dintre noi contribuim la protejarea mediului.

În cea de-a treia zi, elevii Școlii Gimnaziale Ilva Mare, împreună cu elevii Institutului Comprensivo ,,Galilei Mazzini” din Italia și cu cei ai Colegiului Santa Cecilia din Caceres (școală care ne-a găzduit în luna octombrie la o activitate de job-shadowing) au participat la activități comune cu scopul de a dezvolta competențele verzi.  Aceștia au discutat despre cum pot lua măsuri în vederea protejării naturii, iar ideile lor au fost transpuse în jocuri de rol și poezii cu aceasta temă.  În plus, aceștia au explorat vulcanul activ Etna și au observat cât de afectată a fost/este natura din cauza erupțiilor sale. De asemenea, elevii și-au îmbogățit cunoștințele cu privire la istoria vulcanului, participând la o activitate desfășurată în cadrul Muzeului din Etna unde li s-au prezentat detaliile referitoare la erupțiile catastrofale ce au avut loc de-a lungul timpului și cum au afectat planeta Pământ.

Un atu pentru acest proiect Erasmus a fost faptul că elevii au participat la o activitate educațională organizată, unde au învățat despre specii protejate din Sicilia, punându-se accent pe rasa albinelor negre.

În cea de-a patra zi a mobilității transnaționale, de la Istituto Comprensivo ,,Galilei Mazzini”, cei 6 elevi implicați direct împreună cu cele două cadre didactice însoțitoare au avut parte de o zi plină de activități, elevii participând la activități pe echipe, în grupuri mixte. Aceștia au realizat diverse decorațiuni din materiale reciclate, au participat la o vânătoare de comori (orienteering), unde au avut de rezolvat sarcinile date, activitate ce i-a ajutat în dezvoltarea competențelor STEM. De asemenea, au participat la o oră de muzică, în cadrul căreia au cântat la diverse instrumente realizate din materiale reciclate. Mai apoi, au mers cu bicicletele în parcul de lângă școală, distrându-se și dezvoltându-și competențele lingvistice și sociale, într-un cadru outdoor organizat.

Mai mult decât atât, elevii au creat materiale digitale pe echipe, în grupuri mixte, alături de elevii italieni și spanioli, realizând prezentări cu privire la antibullying, specii protejate și Vulcanul Etna.  Un avantaj a fost faptul că școala italiană dispune de un club de robotică, elevii participând la o activitate unde au combinat teoria cu practica, manipulând robotii de pe dispozitivele digitale. În cadrul acestei activități, elevii au putut observa imprimanta 3D, cu ajutorul căreia profesorii imprimă creațiile digitale realizate de elevi. Pentru a asigura vizibilitatea proiectului, reprezentați ai școlilor implicate, elevi și profesori, au acordat un interviu presei locale.

Deși a fost o zi încărcată cu activități diverse, elevii au avut parte de experiențe extraordinare, care au dus la dezvoltarea competențelor verzi, sociale, digitale și personale.

Ultima zi a mobilității a fost una emoționantă. În prima parte a zilei, cele două cadre didactice au participat la o oră de matematică, observând metodele inovative prin care elevii sunt atrași să descopere tainele matematicii. Ce ne-a impresionat este faptul că în școală gazdă există o sală special amenajată pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. De asemenea, copiii au completat chestionarele și au întocmit broșura finală.

            În plus, am explorat fabrica de papirus, unicul loc din Europa unde se fabrică papirusul și am explorat orașul istoric Siracuza (Teatro Greco, Urechea lui Dionysos) unde ne-am îmbogățit cunoștințele cu privire la evenimentele istorice care și-au pus amprenta în viața strămoșilor.

            Ceremonia festivă a fost una grandioasă la care au participat toți profesorii, elevii și părinții acestora. Elevii și profesorii implicați au primit certificatele de participare.

            Așadar, în urma acestor activități, elevii participanți și-au îmbunătățit competențele lingvistice, competențele green, competențele digitale, competențele sociale și cele civice.

Mulțumim doamnei profesor, Elizabeth Falcone și conducerii Institutului Comprensivo ,,Galilei Mazzini” , doamnei director, Alessandra La Puzza, pentru toată implicarea în organizarea activităților!

***

                ,,Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5