Elevii din Căianu Mic, pe urmele istoriei. 67 de ani de la tragedia de la Hălmăsău
În cadrul Liceului Tehnologic Ion Caian Romanul din Căianu Mic există în desfășurare în anul acesta școlar un amplu proiect educațional cu titlul “Să ne cinstim eroii!’’, proiect coordonat de doamna profesoară Mariana Hiticaș. Una dintre activitățile propuse în cadrul acestui proiect a fost și desfășurarea unei ore de istorie locală prin care elevii noștri să cunoască un episod zbuciumat din istoria recentă a zonei noastre –Valea Tibleșului- episod de la a cărui desfășurare se împlinesc zilele acestea 67 de ani, și anume “Tragedia de la Hălmăsău”- tragedie în care 6 oameni nevinovați au plătit cu viața lor dorința de libetate, de dreptate și adevăr. La propunerea profesorului Alexandru Deneș, un grup de aproximativ 40 de elevi pasionați de istorie, atât din ciclul gimnazial cât și cel liceal s-au deplasat la Hălmăsău- comuna Spermezeu, pentru a cunoaște “pe viu” cele întâmplate în această localitate în noaptea de 9 martie 1950, când cei șase oameni au fost ridicați de Securitate și executați prin împușcare fară să aibă nicio vină în afara faptului că ei sperau ca drumul pe care se însrisese țara noastră la sfârșitul celui de al II-lea război mondial-Dictatura comunistă- va fi stopat prin intervenția forțelor democrate occidentale. Vin americanii!!!- era șoapta care se citea pe buzele multor romani în acele zile.
Activitatea noastră de comemorare a celor executați la Hălmăsău a început în sala festivă a liceului nostru prin prezentarea unei proiecții PowerPoint și urmărirea unor secvențe video din anul 2007, când s-a făcut o a doua deshumare a victimelor împuscate. Totul a debutat cu un cuvant de introducere din partea directorului școlii- prof.Ovidiu Ionel Boca , care a încercat să rememoreze câteva date din asa-numita Epocă de aur și implicațiile ei în viața CAP-iștilor din Căianu Mic. Profesoara Mariana Hiticas a încercat să creioneze momentele instaurării regimului comunist în Romania precum și marile șantiere ale epocii ceausiste. De asemenea, profesorul Alexandru Denes a descris pe scurt firul evenimentelor de la Hălmăsău făcând totodată și o prezentare a celei de-a II-a parți a activității noastre: vizita în localitatea Hălmăsău. Aici elevii noștri au putut vedea locul de unde au fost ridicați și executați în plină noapte eroii locali amintiți.
Insoțiți pe traseul nostru de un grup de săteni - dintre care remarcăm pe badea Anghel Căienar-fratele unuia dintre cei împușcați, elevii au avut ocazia să se reculeagă la mormintele a patru dintre victime, ascultând impresii și amintiri ale acelor zile, povestite de către cei care într-un fel sau altul au fost părtași la acele evenimente. Relatarea făcută de badea Anghel a fost cu adevarat emoționantă atât pentru noi, profesorii, cât și pentru elevii care au pus întrebări pertinente despre evenimente. Elevii au fost mai ales impresionați de eficiența mecanismului de represiune communist care i-a oprit timp de zeci de ani pe membrii familiilor tinerilor împușcați să-și recupereze și să-și îngroape creștinește morții sau să discute deschis despre ororile întâmplate si să-si caute dreptate.
In anul 2013, în curtea bisericii parohiale ortodoxe din Hălmăsău , comunitatea locală precum și rudele celor împușcați au ridicat o troiță în memoria lor. Aici ,elevii nostri au depus o coroană de flori drept omagiu din partea Liceului Tehnologic Ion Caian Romanul, Caianu Mic, în timp ce corul școlii a interpretat un cântec patriotic. Preotul paroh din localitate, părintele Doru Zaharia a oficiat o frumoasă slujbă de pomenire a victimelor din Hălmăsău , aducând în același timp un cuvânt de mulțumire conducerii liceului și tuturor celor implicați în desfășurarea evenimentului comemorativ din 9 martie 2017, pentru gestul de a păstra vie în memoria oamenilor amintirea celor ce s-au jertfit pentru neamul nostru românesc.
Insoțiți și îndrumați în discuții pe tot parcursul evenimentului nostru de directorul liceului prof. Ovidiu Ionel Boca, de directorul educativ, prof. Gabriela Cotutiu, precum și de cei doi profesori de istorie din cadrul liceului , d-na Mariana Hiticas si d-l Alexandru Denes, elevii participanți au trăit pe viu o lecție de istorie locală , absorbind, atât intelectiv cât și afectiv în memoria voluntară un “altfel” de episod al luptei acestui neam pentru libertate .
Impresiile elevilor după activitate au fost în totalitate pozitive. Pentru mintea lor de adolescenți care tocmai testează limitele libertății personale și civile și încearcă să se situeze cât mai vizibil în societate, definirea conceptului de libertate trebuie, credem, să fie strâns legată de ințelegerea condițiilor istorice care au făcut posibile manifestarea dreptului la liberă exprimare/asociere/decizie asupra destinului personal. Studiul arid, de manual, și chiar completarea cu alte surse mediatice moderne, nu pot înlocui sursele directe de informare. In comunitatea românească și europeană a anului 2017, nu putem pretinde gândire critică și patriotism adevărat, decență și spirit civic de la tânăra generație dacă nu le oferim noi înșine prilejul de a problematiza asupra evenimentelor istorice importante în plan real, prin discuții revelatoare cu martorii acelor evenimente, acolo unde este posibil. Invațarea adevărată, constructivă, se realizează prin contactul nemijlocit cu datele realității, iar fară un filtru afectiv și implicarea personală, cu toate simțurile, în observarea și înțelegerea fenomenelor, cunoștințele nu se pot cristaliza în valori și atitudini morale și civice-adică se vaduvește tocmai realizarea finalității educației și a orei de istorie, în general.
Ne simțim onorați, fiind unitatea de învățătmant cea mai mare de pe vale, să fim prima școală care comemorează oficial acest tragic eveniment local, și sperăm că în anii urmatori , aceste tipuri de acțiuni de conservare și valorificare a elementelor de istorie locală să capete amploare și diversitate.
Victimele regimului communist de la Hălmăsău au fost: Cristurean Vasile-19 ani, Caienar Simion-23 ani, Caienar Valer-23ani , Ioan Pop-23 ani, Petrut Constantin-25 ani și Gavrilă Burzo-65 ani
Vesnica amintire in memoria neamului…
Citiţi şi:
- Comemorarea victimelor regimului comunist, pe Valea Ţibleşului
- Mitropolitul Andrei a sfinţit la Hălmăsău troiţa celor şase martiri executaţi de regimul comunist
- O expoziţie halucinantă-„Numitorul Comun- Moartea”
- La Hălmăsău, doi ierarhi au sfințit Crucea eroilor. Vrednic este! Părintele Bogdan Pența, iconom cu dreptul de a purta brâu roșu
- Acţiuni de informare a agenţilor economici cu privire la Certificatul Verde! O femeie din Dobric şi un bărbat din Hălmăsău, sancţionaţi pentru nerespectarea carantinei!
Adaugă comentariu nou