Episcopul Macarie i-a binecuvântat, aseară, pe bistriţeni, la început de Post: Rugăciunea şi postul înmulţesc în inima noastră dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni

Episcopul Macarie al Europei de Nord, originar din Spermezeu, a fost prezent la biserica “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bistriţa. În cadrul vizitei sale în municipiul nostru, Preasfințitul Macarie a săvârşit vecernia în faţa a sute de credincioşi.
Seara Duhovnicească a continuat cu cuvinte alese din partea Preasfințitului Macarie, care a vorbit despre post.
“Societatea în care trăim, deşi are fundamente creştine, nu se mai conduce după principiile evanghelice care promovează viaţa şi o fereşte de degradare, ci adoptă legi imorale şi împotriva naturii, care cu timpul o ruinează. Singura noastră salvare este Hristos Care ne aşteaptă, ca pe fiul risipitor, să ne întoarcem la El prin pocăinţă, adică prin recunoaşterea păcatelor şi mărturisirea lor în Scaunul Spovedaniei şi îndreptarea vieţii după poruncile lui Dumnezeu. Demonii care-l ispitesc pe om şi-l îndeamnă la păcat, pentru ca apoi să-l robească, nu ies decât prin rugăciune şi prin post (Matei 17, 21). De aceea vă chemăm pe voi toţi, fiii noştri duhovniceşti, să înmulţiţi rugăciunea şi să postiţi cu deosebire în această perioadă a Postului Mare, punând înaintea Mântuitorului Iisus Hristos gândul şi dorinţa noastră ca să-i apere pe cei ce cred în El, să-i ierte şi să-i întoarcă de la răutatea lor pe vrăjmaşii creştinilor, iar pe noi, cei credincioşi, să ne izbăvească de robia păcatului, să ne păzească de tot răul şi să ne împlinească cererile cele bune, spre mântuire şi viaţă veşnică. Cu deosebire în acest Post să încercăm să citim zilnic, pe lângă rugăciunile obişnuite de dimineaţa şi seara, Paraclisul Maicii Domnului şi din Psaltire (cine poate, o catismă pe zi). Pe cei care sunteţi obişnuiţi cu postul şi vă simţiţi în stare, vă îndemnăm să postiţi miercurea şi vinerea fără să gustaţi nimic, nici chiar apă, până seara, sau cel puţin până la ora trei după amiază, ceasul morții Mântuitorului pe cruce, pentru păcatele noastre. După Tradiţia veche a Bisericii, a posti înseamnă a nu gusta nimic până seara. Postul mai sever este o mare binecuvântare pentru viaţa noastră, atât pentru suflet, cât şi pentru trup. Cel ce posteşte după rânduiala Bisericii, va fi mult mai sănătos decât cel care nu posteşte. Toţi Părinţii spun că postul este rânduit de Dumnezeu nu pentru omorârea trupului, ci a patimilor care ucid trupul. Însă rugăciunea şi postul sunt bineprimite de Dumnezeu numai dacă suntem încadraţi în Biserică, participând activ la viaţa parohiei de care aparţinem, rugându-ne împreună la Sfânta Liturghie şi împărtăşindu-ne cât mai des cu Trupul şi Sângele Domnului. Rugăciunea în biserică şi rugăciunea particulară, făcută acasă, pe drum, la lucru, în toată vremea şi în tot locul, ca şi postul din miercurile şi vinerile de peste an, precum şi din cele patru Posturi mari, ne fac mai buni şi mai blânzi. Rugăciunea şi postul înmulţesc în inima noastră dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, cu care trebuie să trăim în pace şi în înţelegere şi să-i ajutăm la nevoie. Nu putem posti şi nu putem să ne rugăm cu adevărat decât dacă ne silim să iubim pe semenii noştri, începând cu cei din familia noastră” este mesajul transmis de părintele episcop Macarie.
“Am participat la Sfântul Maslu săvârșit de PS Episcop Macarie al Europei de Nord înconjurat de un sobor de preoți, la subsolul Bisericii "Sfântul Gheorghe" din Bistriţa, care s-a dovedit a fi neincapător. Sute de credincioşi au venit să-şi aline sufletul cu momente de reală înălțare duhovnicească” a spus vicepreşedintele Alexandru Pugna, present la rugăciune.
Părintele paroh, Arghir Vlașin, i-a mulțumit Preasfinției sale pentru că a ales să revină pe meleagurile bistrițene, dar și pentru activitatea bogată pe care o desfășoară pentru românii stabiliți în Suedia, Danemarca şi Norvegia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5