Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: Dacă la final de mandat pot să ies cu capul sus printre oamenii din sat, eu aş fi mulţumit. Nu am făcut contract pe viaţă cu primăria

Interviul cu Eugen Benţa, primarul comunei Poiana Ilvei, a fost realizat cu puţin timp înaintea începerii campaniei pentru prezidenţiale. Eugen Benţa este unul dintre primarii care a ales OUG 55. A plecat de la liberali la Partidul Naţional al Mediului. Înainte de a-l judeca, citiţi ultima parte a interviului. Poate vom fi mai puţini moralişti, atâta timp cât primarii sunt condiţionaţi de deciziile politice de la nivel central, atâta timp cât banii de Guvern vin în funcţie de coloratura politică. Eugen Benţa se află la primul mandat de primar. E conştient că poate fi şi ultimul. Un dialog cu Eugen Benţa despre administraţie şi politică.

Începem cu finalul, că tot suntem pe final de 2014. Ce proiecte mari aţi finalizat anul acesta?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: Un singur proiect am finalizat anul acesta. Am avut o investiţie, undeva la 500.000 de lei, apărare de mal, chiar lângă drenul lângă care colectăm apă. Acestea au fost fonduri guvernamentale pe OG 28. La capitolul fonduri europene am stat foarte prost anul acesta. Nu am avut niciun euro intrat de la UE în comuna Poiana Ilvei. Am moştenit câteva studii de fezabilitate de la fostul primar, însă nefiind colorat politic corespunzător, se pare că nu a beneficiat de eligibiltate, dar îmi place să cred că vom rezolva roblema aceasta.

Prima tentativă pe care am avut-o a fost pe Măsura 322 pentru dotarea Căminului Cultural. O firmă a depus o ofertă de preţ în acest sens, a fost întoarsă, deoarece au fost ceva probleme, urmează să refacă respectiva ofertă şi să o trimitem înapoi. Sper ca până la sfârşitul anului să rezolvăm problema. Şi aici e vorba de o valoare mică, aproximativ 20.000 de euro, dar aceştia ar fi primii bani europeni care intră la noi în comună.

Am depus şi un proiect mai mic pentru achiziţionarea unui buldoexcavator, care o să ne ajute la întreţinerea drumurilor, deszăpezire şi alte activităţi de genul acesta.

Dar din bugetul local?
Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei:
Din bugetul local am făcut majoritatea lucrărilor din comună, începând cu prima zvâcnire din 2003 de când sunt în comună, domnul Dragotă, fostul primar, a reuşit să facă sediul Primăriei şi Căminul Cultural. Pe urmă s-a început reabilitarea şcolii. În momentul de faţă avem una dintre cele mai frumoase şcoli din judeţ. E modernă, frumoasă, cu tot soiul de îmbunătăţiri spre bunăstarea actului didactic. Asta a însemnat undeva la 1,5 milioane de lei din bugetul local şi a fost o piatră de moară până în acest moment. Sper să finalizăm până în iarnă terenul de sport şi amenajarea curţii.

Din ce se constituie bugetul comunei, în afară de taxe şi impozite? Ce alte venituri aveţi?

Eugen Benţa, primarul comuna Poiana Ilvei: Bugetul local în comuna Poiana Ilvei se face din taxe, impozite şi un pic de venit de la pădure. Avem 1.602 hectare de pădure, dintre care 360 de hectare sunt în Parcul Naţional, de care nu beneficiem, plătim doar taxe pentru administrare şi pază, iar în comună în jur de 400 de hectare de pădure pe teritoriul comunei, care printr-o hotărâre de Consiliu Local şi în urma discuţiilor cu cetăţeni, le dăm ca şi lemn de foc pentru populaţie. Rămân undeva la 800 de hectare productivi, care ne aduc un venit net între 400.000 - 450.000 de lei.

Sunteţi la primul mandat. După doi ani de administrare a comunei Poiana Ilvei, care este cea mai mare realizare a dumneavoastră?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: E greu de spus.  De când am venit la Primăria Poiana Ilvei, am încercat să nu trec de două ori prin acelaşi loc. Ce am făcut am făcut bine, spun eu.

 

Administrativ, care au fost priorităţile dumneavoastră?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: Părerea mea e că infrastructura e cea mai importantă, dar nu putem să neglijăm importanţa şcolii, a sănătăţii într-o comunitate. Biserica e o altă componentă importantă din punctul meu de vedere.

Referitor la infrastructură, am accesibilizat câteva zone din sat, în sensul drumuri pietruite, poduri şi podeţe unde a fost nevoie şi a fost nevoie, şcoala, dar aici nu pot să îmi asum eu meritele, în rest, biserica, sănătatea. Am reabilitat la începutul anului trecut cabinetul medical, dispensarul din localitate. Acum suntem în faza finală de a dota un nou cabinet stomatologic. Am luat legătura cu un medic stomatolog, împreună cu el am stabilit necesarul de dotări şi îi dăm drumul.

Vreau să îmi spuneţi acum un vis, un proiect, pe care vă gândiţi să îl puneţi în practică, în realitate, în următorii doi ani. Ce vă gândiţi să lăsaţi în urmă? Poate va fi primul şi ultimul mandat.

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: E posibil. Ştiţi ce îmi doresc cel mai mult după patru ani de mandat? Ca în 2016, la final de mandat, să pot ieşi prin comună cu capul sus. Să nu arunce lumea cu pietre după mine (n.r. râde).

Dar, acum la doi ani de mandat, lumea aruncă cu pietre după dumneavoastră?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: (n.r. -râde)

De fapt, ce îşi doresc oamenii din comuna Poiana Ilvei?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: Nu pot generaliza un răspuns. Niciodată, nu poţi mulţumi pe toată lumea şi bănuiesc că nu sunt singurul care spune asta.

Eu consider că activitatea unui primar de comună mică cum suntem noi e mult mai complexă decât activitatea unui primar de municipiu să zicem.Un primar cum ar fi primarul municipiului Bistriţa are în subordine oameni specializaţi pe diferite domenii, primarul de municipiu e imaginea respectivei unităţi administrativ-teritoriale.

La ţară, e un pic altfel. La ţară, primarul trebuie să fie de faţă şi dacă oile unuia au intrat pe pământul altuia, şi dacă scurgerea de la grajd trece prin grădina altuia sau dacă nu poate să fete vaca. Şi pe lângă asta, trebuie să se ocupe şi de administraţie, şi de proiecte cu finanţare europeană.

Nu ştiu, nu vreau să mă plâng, dar nu am găsit în administraţie ce credeam că e. Am venit dintr-un  sistem total diferit, tot bugetar, dar nu …

Câte persoane lucrează în Primărie?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: În momentul de faţă, sunt eu şi 6 oameni, plus femeia deserviciu şi un paznic. Avem în perspectivă să angajăm un bibliotecar şi o persoană la asistenţă socială.
 

Vă aşteptaţi să se schimbe ceva în administraţie după alegerile prezidenţiale?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: Mi-aş dori linişte. A fost o perioadă atât de aglomerată şi atât de agitată din punct de vedere politic, administrativ. Şi aşa se bat cap în cap toate, de ne-au înnebunit şi pe noi.

Sunteţi unul dintre primarii care s-a folosit de OG 55. Aţi trecut de la PNL la PNM (Partidul Naţional al Mediului). Preşedintele PNL BN Stelian Dolha a spus despre dvs. într-o conferinţă de presă că aţi ales banii.

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: Am trecut la PNM, care e în curs de schimbare de denumire spre PLR. Am fost şi sunt foarte apropiat de domnul prefect Ioan Ţintean, fostul preşedinte PNL BN.

Nu mi-a plăcut foarte mult declaraţia deputatului Stelian Dolha, mai ales că nu am fost singurul primar care a plecat de la PNL şi nu cred că am ales banii. Mă rog, e părerea lui, nu pot să i-o schimb.

Dar ce aţi ales, domnule primar Eugen Benţa?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: Am ales să pot face ceva pentru comună. Asta poate presupune şi bani, într-adevăr, dar rămânând în opoziţie, ce poţi face? Am avut şi exemplul celor două mandate şi jumătate ale primarilor anteriori. Şi dacă nu au fost bine coloraţi politic, nu s-a făcut nimic. Dovadă că nu avem nici un proiect finanţat prin fonduri europene.

Credeţi că pe viitor vă va costa politic această mişcare, în sensul că v-aţi riscat al doilea mandat. V-aţi gândit şi la lucrul acesta?

Eugen Benţa, primar comuna Poiana Ilvei: Da, m-am gândit, însă după cum v-am zis, dacă după primii patru ani de mandat pot să ies cu capul sus prin comună şi nu mi-e ruşine de ce am lăsat după mine, politica poate să moară din punctul meu de vedere. Deci, nu ţin neapărat să merg înainte, nu am făcut un contract pe viaţă cu primăria asta. Dacă la final de mandat pot să ies cu capul sus printre oamenii din sat, eu aş fi mulţumit.

Interviu realizat de Carmen Bulz

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5