Europeni prin tradiţii şi valori culturale Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Năsăudului

Acţiune astristă lăudabilă

Este binecunoscut faptul că Năsăudul şi ţinutul său, fost grăniceresc altădată, se mândreşte cu şcolile sale, cu oamenii săi de cultură, cu academicienii care i-au dat un renume… Din opera lor, păstrată în instituţiile culturale înfiinţate chiar de către ei înşişi – Muzeul Grăniceresc, Biblioteca Academiei - filiala Năsăud şi Arhivele Statului – fondurile năsăudene, se pot reconstitui pagini întregi de istorie năsăudeană. Numărul volumelor tipărite în ultimii ani, cu referiri directe la istoricul acestui ţinut, este destul de mare, iar aceste volume reflectă cele mai diverse aspecte ale ţinutului năsăudean în evoluţia sa. Numeroşi autori ai acestor volume, fie că le-au editat cu ani în urmă, fie că le-au editat mai recent au fost onoraţi, pentru meritele lor cu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului, o modestă recunoştinţă a năsăudenilor de astăzi, a Consiliului Local, a Primăriei şi a primarului însuşi. După numeroase monografii apărute în localităţile someşene, se află în prag de lansare şi primul volum al Monografiei Năsăudului, acţiune lăudabilă la care s-au înhămat deopotrivă şi universitarii clujeni şi intelectualii năsăudeni.

Acţiunea de cercetare şi documentare însă continuă, luând alte forme şi chiar alte dimensiuni. Recent, Asociaţiunea ASTRA a iniţiat la nivelul întregului ţinut năsăudean o activitate de cercetare şi documentare încercând să lase posterităţii un Dicţionar al culturii şi civilizaţiei populare din Ţinutul Năsăudului. Acţiunea este lăudabilă, lucrarea va fi de mari dimensiuni iar fondurile de tipărire au fost câştigate de ASTRA, Despărţământul Năsăud printr-un program de finanţare obţinut de la Administraţia Fondului Cultural Naţional în cadrul programului Europeni prin tradiţii şi valori culturale. Volumul devine interesant prin ineditul său, prin faptul că o astfel de carte a lipsit în ţinutul năsăudean, prin faptul că va oferi date despre numeroase categori de oameni inteligenţi, creatori şi meşteri populari, precum: cojocari, blănari, curelari, ţesători, croitori, pălărieri, păunari, olari, rotari, lutieri, fierari, opincari, cismari, morari, măcelari, cazangii, dogari, lingurari, dărăcitori, piuari, împletitori, dulgheri, gaterişti, tâmplari, pietrari, sobari…; Dicţionarul va reţine nume de folclorişti-etnologi, colecţionari şi întemeietori de muzee săteşti; nume de muzicanţi şi tarafuri, de rapsozi populari, cântăreţi bisericeşti, poeţi populari, pictori, sculptori, nume de solişti de muzică populară (vocali şi instrumentişti), fanfare, coruri, teatre populare, nume de povestitori, comici populari, preoţi, învăţători şi profesori implicaţi în viaţa spirituală a comunităţilor din ţinut (autori de monografii, animatori…); Dicţionarul va reţine şi numele altor artişti populari, ale altor genuri de creaţie populară. Va fi o carte a inteligenţei năsăudene nu neaparat de nivel academic, ci mai de grabă o carte a inteligenţei la nivelul civilizaţiei săteşti, de-acolo de unde am plecat cu mulţi ani în urmă, de-acolo de unde, din când în când se-ntorc mai marii culturii române să aducă „laudă ţăranului român”.

Suntem bucuroşi să fim partenerii unui astfel de proiect, să fim alături de iniţiatorii lui, de profesorul Ioan Seni care depune eforturi deosebite pentru editarea unui astfel de volum. Va fi o bucurie pentru cei care-şi vor vedea numele printre aceşti „nemuritori” contemporani cu noi sau dispăruţi cu ani în urmă, dar pentru care se fac eforturi meritorii pentru a nu fi lăsaţi pradă uitării.

Ing. Dumitru Mureşan,

Primar al oraşului Năsăud, membru fondator al Despărţământului ASTRA Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5