Evenimente, ştiri din lumea creştină

* Creştinii au sărbătorit cu mare bucurie ultimele două mari sărbători din seria celor începute cu Naşterea Domnului, respectiv Botezul Domnului şi cea consacrată Marelui Proroc şi Înaintemergător Ioan, a cărui copleşitoare personalitate încheie vremea veterotestamentară şi anunţă zorile unui nou veac.

* Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ortodoxe Române a luat atitudine împotriva unui aticol scris de Ioana Lupea în „Ev zilei” şi care dezaproba întâlnirea premierului Emil Boc cu Patriarul BOR, PSS Daniel. „Biserica ortodoxă cooperează cu autorităţile şi nu li se subordonează. Consultările Patriarhului cu autorităţile sunt legale şi necesare şi au ca scop buna desfăşurare a activităţii Bisericii în societate… În state ca Italia, Spania, Portugalia, Germania, există chiar Tratate de concordat între Biserica majoritară şi stat.”

* Cardinalul ceh Miloslav Vlk, Arhiepiscop de Praga şi primat al Boemiei atrage atenţia asupra islamizării unei Europe care şi-a uitat rădăcinile creştine. „în caz că Europa nu îşi schimbă comportamentul, ea va fi islamizată.” Dacă nu a fost posibilă cucerirea armată a continentului în Evul Mediu, calea paşnică prin imigraţie are alte şanse şi mari Moscheile împânzesc vestul Europei cu deosebire, în vreme ce statele islamice nu permit credinţa creştină oficial sau tacit.

* Episcopii polonezi solidari cu Italia în problema crucifixelor. Sinodul episcopilor polonezi cere Uniuni Europene: „Să ne răspundă instituţiile centrale europene cum este posibil să se afle loc pentru toate extravaganţele, iar pentru HRISTOS nu? Istoria a dovedit că cei care au luptat împotriva Crucii îmbrăcând straiele drepturilor omului s-au dovedit în cele din urmă a fi nişte tirani. Este imposibil să construim Europa fără simbolurile creştine.”

* Arhiepiscopul Mark de Berlin şi al Marii Britanii al Bisericii Ortodoxe Ruse afirmă că „Nu ne putem închipui Biserica rusă fără partea ei ucraineană (ce se vrea autocefală-n.n.). Ar fi o sinucidere.” Dominaţia imperială din vremea sovietică trebuie oare continuată în Biserica lui HRISTOS?

* După circa 2.000 de ani de la distrugerea Marelui Templu de la Ierusalim, în localitatea Mitzpe-Ierihon a fost ridicat un altar de jertfă şi s-au rostit binecuvântările iudaice specifice. Actul a trezit o mare emoţie în rândul crelştinilor şi musulmanilor. Aceştia din urmă presimt că va fi distrusă marea moschee Al-Aqsa (de pe Muntele Templului vechi) spre a face loc noului templu. Creştinii văd în ridicarea Templului unul din semnele sfârşitului de vremuri.

* Arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin a declarat recent în Biserica „Sfânta Maria” (la 27 decembrie) că preoţii implicaţi în abuzarea sexuală a sute de copii trebuie deferiţi justiţiei.”Reînnoirea Bisericii trece prin recunoaşterea sinceră ţşi onestă a faptelor. Traseul penal ar trebui să cuprindă o anchetă şi un proces.”

* Turcia vrea să ceară Italiei (şi oraşului Bari) moaştele Sfântuli Nicolae, episcopul Myrei Lichiei, azi Demre, spre a fi puse în Biserica de aici, unde se slujeşte Sf.Liturghie doar o dată pe an, credincioşii lipsind. Moaştele Marelui Sfânt, venerat în Apus şi răsărit au fost furate din Imperiul Bizantin de către marinarii peninsulari în vremea Cruciadelor

* Un preot din Kazahstan, oraşul Semipalatinsk (faimos prin poligonul subteran de experimentare a bombelor atomice în vremea Uniunii Sovietice), a filmat cu telefonul mobi casa în care a avut loc înmormântarea unui băieţel. La vizionare, a constatat două lumini ce se ridicau deasupra casei, pe care le consideră îngeri ce au luat sufletul copilului, însoţindu- la cer.

* Conflict între musulmani şi creştini în Malayesia. Trei biserici au fost incendiate de musulmani, pe motiv că nu au voie creştinii să numească pe Dumnezeu cu numele de Allah. „Allah este numai al nostru.”

* Patriarhia Moscovei a inaugurat la Tokio o biserică ortodoxă, iar în Thailanda a pus temelia unei alte biserici, care va putea primi 15.000 de credincioşi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5