Expoziţie de pictură post-performativă
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Culturală „Perpetuum Artis”- Agrieşel, având ca parteneri Societatea de Concerte Bistriţa, cotidianele Mesagerul, Răsunetul şi Radio Someş, au organizat deschiderea unei expoziţii de pictură postperformativă, ACTIV ALTER NATIV, POSTPERFORMĂRI, în care au expus următorii artişti bistriţeni: Eugen Alupopanu, Victor Berinţan, Cristina Bodolan, Dani Condrea, Marlin Coroban, Alexandra Fazakaş, Medeea Vandici.
Vernisajul expoziţiei a avut loc în generosul spaţiu al Galeriei Lina, de la Sinagoga Bistriţa, unde a vorbit despre activitatea depusă de tinerii autori, dr. Alexandru Uiuiu, managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud, care a subliniat faptul că deşi arta pare un joc, este extrem de utilă şi înobilează sufletul, încercând să menţină perpetue visurile mari ale omului.
Pictorul Eugen Alupopanu, cu originalitatea lui, a vorbit despre sensul binefăcător al artei aduse în cotidian.
*
Proiectul “Activ Alternativ” porneşte de la ideea îmbinării artelor performative cu cele plastic. Reprezentaţia sau performance-ul reprezintă o acţiune directă, cu caracter simbolic, care implică atât artistul cât şi publicul, dar care este efemeră, motiv pentru care este arhivată prin diferite modalităţi cum ar fi fotografia sau documentarea video. În timpul/cadrul acţiunii performative, artistul regizează/foloseşte într-un mod metaforic corpul sau creează situaţii şi forme noi de expresie.
Prima partea a proiectului a avut loc în luna mai când în urma unui workshop organizat la Sinagoga din Bistriţa, şase elevi ai Liceului de Arte Plastice “Corneliu Baba”, şi-au construit şi au pus în practică câte o reprezentaţie în spaţiul public. Conform principiului post-performativ, pe baza documentaţiei foto, au realizat ulterior câte un tablou. A doua parte a proiectului se materializează în expoziţia de la Sinagoga Bistriţa, unde sunt expuse atât tablourile, cât şi documentaţia performării, în aşa fel încât întregul proces creativ să fie prezentat într-o formă coerentă.
Au participat organizatorii, autorii lucrărilor expuse şi numeroşi bistriţeni, cu toţii impresionaţi de naturaleţea tablourilor care i-a încântat pe cei prezenţi.
Citiţi şi:
- Proiectul Ethnos – „Casa de la Şintereag”
- Rezidenţe de Artă Contemporană Braşov – Bistriţa, 2018!
- Tinere talente, într-un simpozion de arte vizuale, cu un fascinant Mountain Plein Air
- Expoziția de pictură și obiect „Subjective Objects” a artistului Eugen Alupopanu, la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi
- Eugen Alupopanu expune la Galeria Arcade 24
Adaugă comentariu nou