Festivalul Poezia e la Bistriţa
La Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa s-a deschis Festivalul de poezie şi muzică de cameră, ediţia a IV-a, organizat de Societatea de Concerte Bistriţa Bistriţa a cărei preşedinte este Gavril Ţărmure, unul din cei mai influenţi creatori din cultura română.
În faţa unei săli pline, sală care are peste 250 locuri, prezentatorii, oameni tineri, cu un fin umor, au anunţat participanţii şi invitaţii într-un mod ce ne-a atras plăcut atenţia.
Până la urmă, Ruxandra Cesereanu, fiind la Londra, a fost prezentă pe ecran, iar pe ceilalţi am avut onoarea să îi vedem şi ascultăm direct pe scenă. A sosit, până la urmă, şi Nichita Danilov.
O bucurie a fost în sufletul nostru văzând poeţii tineri, generaţia 2000, veniţi din toate colţurile României, unii dintre ei cu familiile şi copilaşii lor.
Tuturor participanţilor li s-au oferit „diplome-tricou”.
Sper că au simţit cum au fost priviţi cu iubire şi apreciere de întreaga sală. Cred că au trăit, aceşti poeţi şi scriitori minunaţi, o bucurie autentică fiind prezenţi la Bistriţa.
În cuvântul său, Gavril Ţărmure şi-a exprimat bucuria că, deşi se spune că pe întreaga ţară media cărţilor de poezie publicată are un tiraj de 300 exemplare, la Bistriţa sunt aproape 300 de iubitori de poezie în sală. De asemeni, Gavril Ţărmure a mulţumit tuturor celor prezenţi: invitaţilor din alte ţări, primarului oraşului Bistriţa, Ovidiu Creţu şi tuturor spectatorilor din sală.
Bucuria mea a fost că majoritatea spectatorilor, din această primă zi a Festivalului – POEZIA E LA BISTRIŢA –, erau tineri ca şi poeţii prezenţi cu creaţiile lor.
Lansarea cărţii: „Ploile amare”, Charmides, 2011, Premiul USR pentru proză, scrisă de Alexandru Vlad, a fost prilejul să îi ascultăm pe scriitorii:
Alexandru Uiuiu a făcut o prezentare de excepţie, amplă, ca un adevărat filozof ce este.
Ovidiu Pecican, vorbind într-un stil vesel despre necitirea şi citirea cărţilor, anunţând lucruri serioase şi anume, că „e o mare răspundere să citeşti cartea” a dovedit, prin cele spuse, că citise cartea – cum de altfel ne-am aşteptat – şi, astfel, am fost beneficiarii unei pertinente, recenzii. Între altele, a arătat că Alexandru Vlad, într-o întrecere – cea mai benefică – cu el însuşi, este pe calea cea bună şi iese cu „Ploile amare” la liman într-o manieră excelentă.
Ion Mureşan: „[...] e o carte cu totul specială căreia nu i-am găsit reper, e un roman unic. Este o carte de construcţie. Alexandru Vlad este un stilist desăvârşit”.
Autorul cărţii, prozator, invitat de onoare al poeţilor, Alexandru Vlad a spus: „Nu am avut onoare mai mare decât să fiu invitatul poeţilor, am ajuns prozator pentru că nu am ajuns poet. [...] Proza e cărbune, poezia e diamant.”
Următorul moment a fost Recitalul de pian la patru mâini susţinut de Ansamblul Remember Enescu: Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu.
Am ascultat fascinaţi două piese muzicale de Claude Debussy – Marche ecossaise sur un theme populaire şi Maurice Ravel – Rapsodia spaniolă.
A urmat un recital de poezie susţinut de Ion Mureşan.
Festivalul continuă.
Veniţi la Sinagogă, intrarea este liberă!
Adaugă comentariu nou