Florin şi Florica, aplaudaţi în centrul Bistriţei

Centrul Cultural Municipal Bistriţa, Primăria Bistriţa şi Art Media au prezentat în faţa bistriţenilor piesa "Florin şi Florica", comedie populară de Vasile Alecsandri. Spectacolul ce a avut loc pe scena de pe pietonal din faţa Centrului Cultural Municipal Bistriţa a adus mulţime de iubitori ai genului în centrul urbei, dar şi trecători care timp de o oră au poposit în lumea teatrului. Se pare că idea pe care prof. dr. Dorel Cosma, managerul Centrul Cultural Municipal Bistriţa, a avut-o de a aduce teatrul mai aproape de bistriţeni a prins roade. Publicul a stat cuminte, a râs împreună cu actorii, a aplaudat la scenă deschisă. În tot acest timp burgul nostru a fost comparat de trecători cu centrul Sibiului, unde asemenea gen de evenimente este cunoscut .
Vasile Alecsandri este unul dintre primii autori mari ai literaturii româneşti, în general şi unul dintre clasicii timpurii ai dramaturgiei noastre în special.Cunoscut mai cu seamă prin ciclul Chiriţelor, jucate de nenumărate ori, atât pe scenă cât şi pe micul şi marele ecran, Alecsandri a constituit, în timp, şi un bun prilej de redescoperire şi reevaluare, datorită unor texte care au suscitat mult mai rar atenţia regizorilor. În această categorie intră şi vodevilul Florin şi Florica (sau Paracliserul), jucat pentru prima oară în 1863 la Bucureşti, când i-a prilejuit lui Matei Millo un veritabil triumf. Genul comic – de la comedia de bulevard până la cea muzicală – este din ce în ce mai gustat de marele public. Iar situaţiile şi replicile lui Alecsandri, mustesc de umor. Această piesă constituie un minunat prilej pentru actorii Adrian Găzdaru, Florina Găzdaru, Daniela Vrinceanu de a-şi pune în valoare farmecul. Se ştie că genul acesta de texte dramatice, prin gradul redus de consistenţă, oferă un spaţiu cu atât mai larg invenţiei spontane, exploziei de imaginaţie. Bistriţenii au văzut, pe viu, un spectacol cu opera unuia dintre marii noştri clasici.
Piesa este reflectarea poveştii de dragoste dintre Florica şi Florin, poveste în cadrul căreia, exact ca în viaţa de zi cu zi, se interpune al treilea personaj, Calinescu/Colivescu, care se îngrijeşte de biserica din sat. Calinescu/Colivescu dă naştere unei intrigi între cei doi, pentru ca şi el ar vrea să se căsătorească cu Florica. Adrian Găzdaru, Florina Găzdaru, Daniela Vrinceanu au jucat bine, pe placul spectatorilor, fiind chemaţi la scena din aer liber de mai multe ori de aplauze.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5