Fostul secretar şi un angajat al Primăriei Zagra, trimişi în judecată. Prejudiciu de 7800 lei a fost recuperat. Faptele, de acum 10 ani, pornesc de la o plângere în familie
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, angajaţi ai Primăriei Zagra.
Este vorba despre V. M., la acea vreme secretar al comunei Zagra, acum pensionat, "pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la fals intelectual în formă continuată” şi B.O.L., „agent agricol în cadrul Primăriei comunei Zagra, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la fapta de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată”, se arată în comunicatul DNA.
Potrivit sursei citate, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în perioada 2008 - 2013, inculpatul V. M. a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate”. În demersurile sale, acesta a beneficiat și de ajutorul celuilalt inculpat, care i-a pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de primul la A.P.I.A.
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 7.815 lei, debit ce a fost achitat integral de către V. M.. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bistrița-Năsăud."
"Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se arată în comunicatul DNA.
***
Fostul secretar al Primăriei Zagra: Plângerea a făcut-o o mătuşă pentru jumătate de hectar de teren
Fostul secretar al Primăriei Zagra ne-a precizat că plângerea a fost făcută de o mătuşă de-a sa, iar în prima fază, DNA a clasat dosarul. Femeia nua fost mulţumită de răspunsul procurorilor şi a cerut reluarea cercetărilor. "Am fost audiat de nu ştiu câte ori. Şi eu,şi fostul primar,şi actualul primar,şi tehnicianul veterinar care este pensionat de vreo 10 ani, şi contabilul de la primărie, care nu avea nimic de a face cu această cauză", ne-a explicat acesta.
Dosarul pleacă de la un hectar de teren, împărţit egal între "mătuşă" şi cel reclamat, pentru care s-a depus cerere de subvenţie la APIA, iniţial cu acordul acesteia, dar care ulterior şi-a schimbat poziţia.
Prejudiciul creat statului român de 7800 lei a fost plătit, ba mai mult, s-a mai achitat şi suma de 2300 lei, pe care o calculase procurorul, deşi funcţionarii APIA au spus că nu este necesară.
În acest dosar, ultimul cuvânt îl va avea judecătorul.
Citiţi şi:
- Ioan Andreica, Liviu Rusu & co rămân în libertate, dar nu pot părăsi ţara
- Doi administratori bistriţeni, condamnaţi cu câte trei ani de închisoare cu suspendare
- Trei bărbați vizați într-un dosar de lovire sau alte violențe. Unul dintre ei, aflat în arest la domiciliu, cercetat și pentru evadare, a fost reținut pentru 24 de ore
- Din arest la domiciliu, în arestul IPJ BN. A încălcat cu rea-credință obligațiile impuse
- DNA: Ioan Oltean nu are calitate de învinuit sau inculpat în niciun dosar
Adaugă comentariu nou