Gheorghe Toxin, expoziţie inedită la Tureac
Şcoala Gimnazială Tureac a găzduit vernisajul expoziţiei „Toamnă la Bozgani”, cuprinzând nu mai puţin de 30 lucrări ale pictorului Gheorghe Toxin. Manifestarea a fost coordonată de scriitoarea Marilena Toxin, cea care a creionat şi zona surprinsă de pictor – Bozgani, lucrările în acuarelă readucând în atenţie frumuseţea satului românesc pe cale de dispariţie. În cuvântul său, directorul Şcolii, Radu Ciotmurariu, a subliniat faptul că este prima expoziţie găzduită de instituţie, de altfel primul eveniment de acest gen, sperându-se ca din toamnă, împreună cu Gheorghe Toxin, să se realizeze un atelier de pictură pentru elevii şcolii.
Despre valoarea lucrărilor a vorbit aplicat Georgiana Vrânceanu Cotuţiu – artist plastic şi referent la Centrul Judeţean pentru Cultură, cel care prin bunăvoinţa managerului Gavril Ţărmure a fost organizatorul principal al evenimentului. Scriitorul Menuţ Maximinian a vorbit despre modul în care satul tradiţional se retrage în cărţi, dar şi în picturi, despre valoarea lucrărilor ce va fi dată de timp. Despre frumuseţea locurilor şi despre istoria acestora a vorbit şi scriitorul Niculae Vrăsmaş, emoţionat să reîntâlnească în această şcoală chipul fratelui său, poetul Teo Vrăsmaş, care a fost directorul instituţiei. Partea artistică a fost completată cu cea muzicală, Vlad Sărmaş, proaspăt laureat al Festivalului „Sigismund Toduţă”, prezentând câteva lied-uri apreciate de asistenţa formată din profesori şi elevi.
A fost o adevărată sărbătoare pentru Valea Bârgăului, tinerii îmbrăcând frumosul port popular din această zonă. Expoziţia poate fi admirată la Tureac două săptămâni, urmând ca apoi să fie aşezată pe simezele Muzeului Judeţean.
Citiţi şi:
- „Toamnă la Bozgani” – în acuarela pictorului Gheorghe Toxin
- Marilena Toxin, lansare de carte la Casa Argintarului. În recital, Vlad Sărmaş
- Reperele bârgăuane, între trecut şi viitor, în simpozion
- Marilena şi Gheorghe Toxin, lansare la Câmpulung Moldovenesc
- Marilena şi Gheorghe Toxin, poveşti pe pânze şi în cărţi
Adaugă comentariu nou