„Toamnă la Bozgani” – în acuarela pictorului Gheorghe Toxin

Un frumos şi relevant eveniment plastic s-a desfăşurat la Muzeul Bistriţa, în sala de expoziţii „Grigore Bradea”, în organizarea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi a Centrului Judeţean pentru Cultură BN, în 10 iunie, în prezenţa unui numeros public avizat în arta picturii, alcătuit din medici, scriitori, pictori, mass-media, invitaţi etc., care au asistat la un deosebit, sensibil şi relevant vernisaj al expoziţiei de pictură, în tehnica acuarelă, aparţinând cunoscutului şi apreciatului pictor bistriţean, prof. Gheorghe Toxin, un om care se dedică şi îşi dedică talentul deosebit în a reliza frumosul pentru semeni şi urmaşi.
Sugestiv intitulată „Toamnă la Bozgani”, expoziţia se vrea a fi o reliefare a unui frumos şi arhaic ţinut de pe Valea Bârgăului, respectiv Tiha Bârgăului, unde artistul plastic profesionist Gheorghe Toxin, împreună cu soţia sa, scriitoarea Marilena, au colindat „la picior” aceste deosebite meleaguri, care au fost sursa frumoasă de inspiraţie pentru realizarea superbelor tablouri.
Despre valoarea artistului Gheorghe Toxin, puterea de creaţie, sensibilitatea şi profesionalismul desăvârşit de care dă dovadă, cât şi valoarea creaţiei şi tehnica desăvârşită, pretenţioasă, în acuarelă, au vorbit, cu agumente şi exemplificări, dr. Alexandru Gavrilaş – directorul Complexului Muzeal BN, pictoriţa Victoria Fătu Nalaţiu, care a scos în relief faptul că artistul plastic care expune stăpâneşte perfect arta acuarelei, care este pretenţioasă şi grea; renumitul sculptor – prof. Ioan Maftei, din Câmpulung Moldovenesc, care a apreciat tehnica pictorului şi faptul că are ca lait motiv prezenţa gardurilor în peisaje; dr. Corneliu Gaiu – directorul Muzeului Bistriţa, care se bucură de prezenţa pe simeze a pictorului; şi scriitoarea Marilena Toxin, care a confirmat faptul că artistul plastic a fost fascinat de locurile pe care le-a străbătut şi a muncit mult şi cu multă migală.
Profesorul şi artistul plastic Gheorghe Toxin a mulţumit celor prezenţi şi gazdelor şi speră ca la cei 71 de ani să mai realizeze picturi care îl reprezintă.
Noi îl aşteptăm şi la 91 ani să fie prezent pe simeze.
În finalul activităţii, profesorul şi celebrul pianist Cristian Lepădatu, împreună cu elevul Vlăduţ Sărmaş, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” au susţinut un microrecital de muzică clasică.
O zi de mare nobleţe sufletească, de încântare a privirii şi a inimii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5