Gostatul – în amintirile ing. ec. Halasz Edmund

Puţine lucruri ştiu tinerii de astăzi despre perioada în care dealurile judeţului erau pline de roade în fermele Gostat-ului. Volumul „Amintiri despre Gostat”, scris cu pasiune şi dragoste de meserie de un specialist, ing. ec. Halasz Edmund, apărut la Editura Mesagerul, zilele acestea, surprinde prin frumuseţea chipului oamenilor care au lucrat cu dragoste pământul. Gostatiştii au fost oameni deosebiţi, harnici, deştepţi şi mereu puşi pe fapte mari, după cum afirmă în prefaţă dr. ing. Ioan Platon, directorul SCDP Bistriţa. O parte din materialele inserate în acest volum au apărut de-a lungul timpului în cotidianul „Răsunetul”. Cititorii noştri sunt obişnuiţi cu scrisul domnului inginer, cu bucuria care emană din fiecare rând. Gostatul a reprezentat o şcoală practică, unde specialiştii şi-au etalat cunoştinţele teoretice, punând în valoare calităţile de organizator în calitate de fermier. Gostaturile din judeţ au avut peste 1800 de angajaţi, în cadrul a cinci unităţi, Bistriţa, Dumitra, Jelna, Lechinţa şi Teaca, producţia fiind organizată în 48 ferme. În acelaşi timp, IAS-urile din judeţ au deţinut o suprafaţă agricolă de peste 20.000 hectare, incluzând suprafeţe de păşuni muntoase, de la Ilva Mare la Ţibleş, cât şi suprafeţe arabile ale fostei proprietăţi a Cardinalului Hossu, de la Milaş.

Astăzi, din familia Gostatiştilor a rămas doar amintirea, autorul cărţii este nemulţumit de modul în care arată astăzi ţara, tinerii fiind plecaţi spre alte ţări mai calde, lăsând în urmă o patrie din ce în ce mai ruinată, cu oameni fără loc de muncă şi sărăcie. Interesantă este fiecare poveste pe care o derulează Halasz Edmund, începând cu anul 1947, când a participat la înfiinţarea plantaţiilor pomicole de la Sigmir, Jelna şi Dumitra. Prin anii 1960, livram sute de vagoane de fructe spre URSS, cele mai căutate la export fiind soiurile Ionathan şi Stettiu Roşu.

Începând cu anul 1957, după absolvirea Facultăţii de Horticultură din Bucureşti, Halasz Edmund a fost angajat la Gostatul Dumitra, iar de atunci a fost unul dintre cei mai cunoscuţi experţi pe care i-a avut judeţul.

Cartea este un omagiu adus Gostatului şi oamenilor care au slujit aici. Numele acestora se află în acest volum, fiind însoţite de gândurile bune ale autorului, precum şi de un album foto sugestiv. O carte care surprinde prin frumuseţea scrierii, dar şi prin valoarea de document, fiind prima monografie de acest gen la nivel de judeţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5