Pilula de sănătate

Greșeli în alimentație

Mirela Parker – Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Considerăm că alimentația și stilul de viață sunt principalul pilon al sănătății și doar având o alimentație corectă putem să ne bucurăm de o sănătate optimă. La întrebarea: „Mâncați sănătos?” majoritatea răspund cu „DA” . Foare mulți însă fac greșeli fundamentale în alimentație, combinarea alimentelor și modul de hrănire.
Folosirea zahărului. Zahărul este un aliment nenatural, nociv pentru sănătate și de evitat. Zahărul este pseudo-aliment (toxic) care e utilizat în neștire si care a devenit unul dintre responsabilii stării deplorabile de sănătate a umanității. După „calitățile” lui nu putem să-l numim aliment ci mai degrabă otravă. Punga sau cutia cu zahăr ar trebui să aibă inscripții la fel ca și pachetele de țigări și ar trebui ca populația să fie avertizată în mod serios cu privire la consumul de zahăr. În ciuda efectelor dezastruoase ale zahărului asupra sănătății, în prezent se consumă cu aproape 50% mai mult zahăr față de acum 30 de ani! Statisticile arată că un european consumă, în medie, 50 de kilograme pe an. La un calcul simplu rezultă că în cele 365 de zile calendaristice, ajungem la un consum de aproximativ 137 de grame de zahăr pe zi, ceea ce înseamnă de cinci ori doza zilnică recomandată.
În SUA lucrurile stau chiar mai rău. Statisticile asupra consumului de zahăr sunt șocante: un american consumă în medie, 59 de kilograme de zahăr pe an. Efectul este vizibil: aproape 70% dintre americani sunt supraponderali.
Utilizarea margarinei și a grăsimilor trans. Deja e destul de mediatizată novicitatea margarinei și tot mai mulți sunt cei care o evită. Dar nu ne gândim de multe ori că patiseria de la colț folosește margarină și ulei rafinat, sau că o prajitură de la cofetarie este și ea bogată în aceste grăsimi.
Margarina este o grăsime trans, acel tip de grăsime extrem de nociv pentru sănătate datorită faptului că se depune pe vasele de sânge formând placa de aterom și astfel crește riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral dar și datorită faptului că afectează funcționarea neuronilor. Tot grăsimi trans sunt și uleiurile prăjite și răs-prăjite care se transformă în ceva extrem de nociv și chiar cancerigen. Evitați tot ce conține margarină, grăsimi hidrogenate și tot ceea ce este prajit în ulei (langoși, gogoși, chips-uri, etc.)
Folosirea glutamatul și a aditivilor alimentari. Mono-glutamatul de sodiu sau de potasiu reprezintă niște substantțe care cresc calitățile gustative ale alimentelor, făcându-le... ne-natural de bune. Glutamatul este adăugat în mix-urile de condimente sau de legume folosite la mâncăruri.
Până aici nimic nociv însă studiile au scos la iveală faptul că glutamatul este o neurotoxină, creează dependență sși crește pofta de mâncare și riscul de obezitate iar lista de efecte nocive poate continua. Așadar dacă vă doriți să fiți sănătoși, să vă folosiți creierul la capacitate maximă și să aveți o greutate optimă, faceți un pas important evitând în totalitate glutamatul. Atenție, copiii sunt și mai sensibili la efectele secundare ale glutamatului, putând afecta rapid performanțele școlare sau dereglând metabolismul copilului predispunându-l de mic la obezitate.
Combinația de carne + cartofi. Combinația atât de des consumată de carne și cartofi este de fapt indigestă ea fiind și una dintre cauzele a cel puțin jumătate din problemele digestive. Carnea și cartofii sau proteinele animale și amidonoasele se digeră în moduri diferite, la pH-uri diferite și sub acțiunea unor enzime digestive diferite: în timp ce digestia amidonului începe în gură și se produce la un pH mai mare într-un timp mai scurt, digestia cărnii necesită un pH foarte scăzut și un timp îndelungat de digestie.
Ingerând cele 2 alimente simultan, stomacul și sistemul digestiv sunt derutate, nu digeră corect nici una nici cealaltă și mâncarea ajunge în stadii de degradare și putrefacție cauzând pe parcursul acestui proces gastrită, ulcer și reflux gastric balonare și flatulență, colită, constipație, diverticuloză și alte afecțiuni conexe. Dacă vă doriți să mâncați carne, combinați-o în primul rând cu o salată mare de crudități și apoi, ca și garnitură, cu alte legume sărace în amidon: dovlecel, vânătă, roșii, ardei, etc.
Mâncarea fast food. Mâncarea fast food are mai multe dezavantaje: în primul rând nu știți exact ce mâncați, ce substanțe au fost adăugate, cât de vechi sunt ingredientele, ce calitate au, etc. În al doilea rând se folosesc grăsimi hidrogenate, grăsimi trans care afectează imediat sănătatea. În al treilea rând reprezintă o alimentație dezechilibrată, cu foarte multe calorii și foarte puțini nutrienți. În al patrulea rând au adăugate diverse substanțe care creează dependență de acel produs, creează o poftă mai mare de mâncare și afectează funcționarea normală a celulelor nervoase, producându-se astfel un cocktail de efecte nocive.
Excesul de lactate de crescătorie. Omul este singurul mamifer care mai bea lapte după înțărcare, dar nu asta este problema, ci faptul că lactatele de crescătorie au în compoziție diverse urme de substanțe cu potențial nociv: hormoni de stimulare a lactației, antibiotice, urme de pesticide și îngrășăminte, etc.
Apoi un alt aspect important este ca laptele este recoltat de la mai multe vaci, aflate în diverse stadii de lactație, producându-se astfel un mix de substanțe cu potențial nociv asupra sănătății noastre. Consumul excesiv de lactate de crescătorie dereglează metabolismul hormonal, în special feminin, fiind una din cauzele acneei juvenile, a dermatitelor și a infertilității.
Consumul fructelor la sfarșitul mesei. Un obicei prost și anormal este să se mănâmce fructele la sfârșitul mesei. Dacă se întamplă așa fructul nu se poate digera bine iar mâncarea ingerată înainte intră în degradare și putrefacție iar în loc să ne aducă beneficii ne face foarte mult rău. Bolile care pot apărea de la această greșeală alimentară sunt multe dar foarte frecvente astazi sunt colitele și sindromul de colon iritabil. Fructele se mănâncă doar ca masă separat, la distanță de minim o oră față de alte alimente.
Rafinarea alimentelor. Avem tendința să rafinăm și să albim totul: faina albă, pâinea albă, orezul alb, susanul alb și astfel nu facem decât să extragem principalii nutrienți din alimente și să mai rămână doar calorii goale. Produselor rafinate le lipsesc elementele esențiale și creează carențe dar solicită și rezervele organismului pentru digestia și prelucrarea lor.Consumați deci alimente cât mai integrale și cât mai naturale.
Cafeaua pe stomacul gol. Nu avem ceva în potriva consumului de cafea în limite normale (1-2 cafele pe zi) dar este total greșit să se consume cafea pe stomacul gol. Se creează astfel hiperaciditate gastrică și se creează un teren favorabil instalării bolilor digestive, în special gastrită și ulcer gastric.Vă puteți bucura de gustul, calitățile și efectele cafelei și dacă o consumați după micul dejun.
Consumul de prăjeli bogate în acrilamidă și acroleină (substanțe cancerigene). Prin prăjire în ulei sau la grătar sau orice altă variantă se formează anumite substanțe numite acroleină și acrilamidă care sunt substanțe toxice cu efect cancerigen. Dacă vă doriți să fiți sănătoși și cancerul să vă ocolească ar fi bine să consumați cât mai rar alimente preparate astfel. Modul ideal de gătire este fiert sau la cuptor.

Intrați în clubul oamenilor sănătoși ținând cont de aceste reguli pentru o alimentație corectă! Amintiți-vă mereu că sunteți ceea ce mâncați și că alimentația este principalul pilon al sănătății. Alimentația este sursa de energie sau sursa de boală! …depinde doar de dumneavoastră ce alegeți.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5