Groapa Ecologică de la Tărpiu, o afacere de peste 155 milioane de lei
-
View the full image
Echiipa de implementare a proiectului (arhivă)
-
View the full image
Romeo Florian
-
View the full image
Daniel Suciu
Judeţul Bistriţa-Năsăud nu are până în prezent un depozit ecologic de gunoi…aşa cum cer normele europene.
Avem în schimb multe necunoscute, o echipă de implementare care şi-a schimbat conducerea, o echipă de implementare care nu a comunicat, nu comunică şi multe şedinţe ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) presărate cu scandal.
Toate acestea, în condiţiile în care, discutăm de peste 155 milioane de lei. Cel puţin astea sunt cifrele vehiculate…
Nu în ultimul rând, groapa ecologică de la Tărpiu a devenit motiv de dispută politică între preşedintele CJ (PDL) şi primarii USL, între preşedintele CJ şi fostul manager de proiect, Gavril Iliuţ, între reprezentanţii puterii şi opoziţiei…
Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul judeţean PSD Daniel Suciu şi primarul comunei Lechinţa, social-democratul Romeo Florian au vorbit de ultima şedinţă ADI, când primarii USL nu şi-au dat acordul de principiu privind documentaţia de atribuire a delegării serviciului de colectare a deşeurilor.
Iată motivele lor:
Romeo Florian, primarul comunei Lechinţa:
La finele lui 2009 am fost primul primar care am spus că nu voi elibera certificate de urbanism pentru acele celebre platforme betonate, şi atunci, s-a produs clickul.
Primarii au început să ia SF-urile să se documenteze, şi lucrurile au început să nu se mai deruleze normal, pentru că un an de zile, managerul proiectului, Vasile Moldovan, a încercat să ne ducă cu zăhărelul, să ne mintă, că nu se vor mai face acele platforme betonate, că se vor face platforme îngropate.
După care au început să vorbească despre puncte de regrupare, tot un soi de platforme.
La ultima şedinţă ADI, la capitolul diverse ni s-a cerut un aviz de principiu asupra documentaţiei de atribuire. Cum să votăm ceea ce nu am văzut?
Dorim ca atunci când vor avea loc licitaţiile, cetăţenii din comunele noastre să beneficieze de servicii foarte bune la preţuri la fel de bune.
La această oră, în comuna Lechinţa, de pildă, avem un serviciu propriu de salubritate, am patru oameni angajaţi, avem maşină cumpărată, avem un contract cu o groapă de gunoi din judeţ.
Preţul la Lechinţa este de 10 lei/lună/gospodărie, deci 120 lei /an, cu colectare din poartă în poartă, săptămânal, de 4 ori pe lună. În zona blocurilor, de 2 ori pe săptămână, la agenţii economici, de 2-3 ori (550 lei).
În condiţiile în care se doreşte a se pleca de la 40 de lei/ membru, o familie cu 3 membri va plăti 120 lei, doar că serviciile sunt la jumătate, bilunar.
La o familie cu 6 membri, 240 lei, dar tot bilunar. Şi atunci, e normal să votezi acest proiect?
Tot acest ADI funcţionează după bunul plac al unui personaj care este o eroare electorală, un om care este depăşit de anvergura funcţiei, nu are suficientă raţiune.
În ADI discută cu 62 de primari, cu 62 de aleşi locali. Chiar dacă şeful lui spune că suntem handicapaţi psihic, chiar nu suntem handicapaţi psihic. E părerea lor.
Dacă Liviu Rusu are impresia că suntem 62 de fraieri şi el e marele şmecher, se înşeală amarnic. Nicio problemă.
Vă spun sigur că acest proiect se va implementa, nu este atât de mare întârzierea precum se spune. Termenul este 24 august pentru publicarea pe SEAP.
Noi, primarii din Opoziţie, dorim implementarea, dar dorim o implementare normală, corectă.
Nu ne interesează manevrele şi finanţările pe care doreşte să le facă acoliţilor.
Acest proiect se poate implementa şi fără Liviu Rusu. Acest proiect se poate implementa şi cu Radu Moldovan, preşedinte! Care-i problema?
Daniel Suciu, consilier judeţean PSD:
Nici un om din administraţie din USL, fie că vorbim de consilier judeţean, de primar nu acceptă, nu va accepta să facă parte dintr-o afacere de partid pusă la cale de domnul Liviu Rusu şi domnii din CJ, iar costurile enorme ale acestui proiect, vezi preţul gunoiului, să fie aruncat în spatele cetăţenilor.
Primarii din USL nu sunt partenerii lui Liviu Rusu şi ai lui Vasile Moldovan pentru furăciuni şi pentru lucruri nediscutate.
La ultima şedinţă ADI, Liviu Rusu ne-a demonstrat încă o dată că nu este capabil să dialogheze în interesul cetăţenilor judeţului.
În trimestrul doi al anului 2012, Consiliul Judeţean trebuie să pună jos 60 de milioane de lei, bani pe care astăzi CJ nu-i are.
Proiectul depozitului de la Tărpiu s-a întârziat, pentru că timp de un an de zile, managerul proiectului, Vasile Moldovan, i-a minţit pe primari, spunându-le că această colectare se va face din poartă în poartă.
Nu s-au respectat etapele, lucrările şi am ajuns în această situaţie să plătim 6 miliarde de lei, bani pe care îi vom recupera ulterior de la Comisia Europeană.
Proiectul este în mare pericol, şi nu din cauza primarilor PSD sau PNL, ci din cauza incompetenţei crase de care a dat dovadă unitatea de implementare a proiectului şi Consiliul Judeţean.
Sunt solicitări de bun simţ, începând cu preţul care mi se pare exagerat, metoda de colectare, ritmicitatea. Acesta înseamnă interes, şi nu încă o licitaţie făcută înainte de alegeri, ca cineva să câştige cu dedicaţie acest proiect.
Citiţi şi:
- Preşedintele CJ Liviu Rusu către primarii PSD: Puţină dictatură nu strică!
- Groapa Ecologică de la Tărpiu, o afacere de peste 155 milioane de lei
- Staţiile de transfer şi centrele de colectare, încă muzeu în aer liber
- Zăpada acoperă gunoaiele. Licitaţii împotmolite de acte şi nemulţumiri
- REZOLUTIE PRIVIND PROIECTUL DE MANAGEMENT AL DESEURILOR SOLIDE IN JUDETUL BISTRITA-NASAUD
Adaugă comentariu nou