De la Liceul Tehnologic Lechinţa…

“Houses of Traditions”…la final de “mandat”

Iată că au trecut 2 ani, în care şcoala noastră s-a bucurat de o minunată experienţă europeană prin parteneriatul multilateral Comenius “Houses of Traditions”. O “casă a tradiţiilor” care a unit şapte ţări : Spania, Turcia, Grecia, Polonia, Slovenia, Lituania şi România. A creat punţi şi legături indestructibile între elevii şi profesorii a şapte şcoli din Europa şi nu numai. Suntem la final şi e greu… e greu să cuprinzi în cuvinte cât s-a realizat, câte s-au experimentat, câte locuri minunate au fost văzute, câţi oameni minunaţi au intrat în viaţa noastră personală şi profesională…oameni care vor rămâne veşnic prietenii şi colaboratorii noştri.
În perioada 17 – 23 martie 2013 un grup de 4 profesori – Gherman Alexandru –Daniel, Gherman Costelia, Kovacs Melinda şi Barar Tincuţa-Ionela şi 2 eleve – Balta Bianca – Ionela, cls. a VIII-a A şi Tök Veronica – Maria, cls. a VII-a B au reprezentat şcoala noastră la reuniunea de proiect din Slovenia. Echipa de proiect a şcolii partenere OŠ Dr. Antona Trstenjaka din localitatea Negova – Murska Sobota ne-au pregătit un program deosebit atât pentru profesorii cât şi pentru elevii prezenţi. Am cunoscut sistemul educaţional sloven, am discutat cu personalul şcolii şi am analizat probleme educaţionale de interes comun. A avut loc schimbul a trei materiale importante ale proiectului: calendar 2013 cu evenimente tradiţionale, o broşură cu legende, mituri şi poveşti tradiţionale şi câte un DVD cu înregistrarea video a unui joc tradiţional al copiilor. Am participat la lecţii, la spectacole şcolare de caritate şi am vizitat locuri reprezentative; regiunile Pomurje şi Podravje, oraşele Ptuj, Maribor şi Ljubljana – capitala ţării. Am fost fascinaţi de calitatea oamenilor, de unitatea şi forţa lor economică cât şi de civilizaţia unei ţări de doar 2 milioane de locuitori. În echipa slovenă am descoperit un partener serios, conştiincios şi de încredere.
În perioada 12 – 18 mai 2013 am participat la ultima reuniune de proiect, care a avut loc în Turcia la şcoala Rebii Karatekin Secondary School din oraşul Konya – în centrul Anatoliei. Liceul Tehnologic Lechinţa a fost reprezentat de un grup de 3 profesori – director Baciu Oana- Raluca, educatoare Rus Mihaela şi prof. Barar Tincuţa – coordonator proiect şi de 2 eleve – Ardelean Diana – Larisa cls. a XI-a A şi Boar Lăcrămioara – Denisa, cls. a X-a A. A fost o experienţă specială din două motive. Primul pentru că ştiam cu toţii că este ultima întâlnire oficială cu toţi partenerii proiectului şi a avut o încărcătură emoţională mai puternică decât celelalte întâlniri iar al doilea pentru că Turcia este partenerul nostru care deţine o cultură şi civilizaţie fascinantă. În această mobilitate am avut parte de un program foarte încărcat în cadrul căruia am vizitat şcoala parteneră, am înţeles sistemul lor de educaţie, am discutat cu profesorii şi elevii şcolii şi am făcut schimb de impresii/ opinii despre actul educaţional. Tot acolo am finalizat şi ultima activitate practică a proiectului; am făcut schimb de landmark-uri specifice fiecărei ţări. Deoarece tema parteneriatului nostru vizează obiceiurile şi tradiţiile fiecărei ţări, am vizitat locuri reprezentative pentru cultura, religia şi civilizaţia lor. Am vizitat ţinutul Cappadocia, unic în lume pentru fascinantele forme ale rocilor vulcanice modelate de timp, vreme şi om. Un loc cu încărcătură religioasă deosebită, unde se întâlnesc religiile ortodoxă şi musulmană. Am înţeles religia lor, am vizitat moschei şi ni s-a prezentat realitatea lor religioasă. Am gustat delicioasa lor mâncare, mai ales dulciurile care sunt faimoase pentru aromele lor orientale. Am înţeles diferenţele dar mai ales multitudinea de asemănări dintre ei şi noi cât şi originea unor mâncăruri româneşti. Am avut parte de un festin cultural, culinar, vizual şi emoţional. Ne-am încărcat spiritual, ne-am despărţit cu promisiunea revederii şi continuării acestui parteneriat şi a legăturilor de suflet care s-au creat.
La începutul acestui parteneriat ne-am propus să ne cunoaştem obiceiurile şi tradiţiile, să ne cunoaştem profesional, să înţelegem diferenţele de cultură, religie, civilizaţie şi să le acceptăm, să utilizăm limba engleză şi să ne îmbogăţim mintea şi inima. Acum, la final am constatat că am depăşit cu mult obiectivele propuse, că ne-am pierdut în această fascinantă experienţă Comenius şi că toate cele petrecute au provocat transformări ce bucură deopotrivă mintea şi sufletul pentru fiecare dintre noi – fie el profesor sau elev. Suntem mândri de noi, suntem bucuroşi că am avut oportunitatea să lucrăm împreună cu persoane minunate, persoane din ţări diferite dar care gândesc şi simt la fel. Am rămas cu amintiri pentru o viaţă, a rămas fiecare şcoală cu o “casă” ce abundă de materiale care conturează o realitate profundă a fiecărei ţări. Am rămas mai bogaţi, bogăţie pe care o vom valorifica în viaţa noastră şcolară şi educaţională. Deşi a fost prima experienţă europeană în şcoala noastră, sper să fie un început, un semn că suntem datori prin natura meseriei noastre să încercăm, să reuşim, să ne îmbogăţim şi să împărtăşim…şi asta de dragul scopului nobil pe care meseria noastră o are – aceea de a deschide uşi pentru elevii noştri şi de a le fi aproape atunci când pornesc în frumosul zbor al vieţii.
Această publicaţie reflectă numai punctul de vedere al autorului iar ANPCDEFP şi Comisia Europeană nu sunt responsabile de o eventuală utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Prof. coordonator Barar Tincuţa – Ionela

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5