Împărţirea sărăciei la Consiliul Judeţean sau rectificarea bugetului judeţean pe anul 2009

În şedinţa extraordinară a plenului forului judeţean s-a făcut împărţirea (repartizarea) sumelor defalcate din TVA pentru susţinerea programelor de dezvoltare rurală pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe unităţi administrative - 20%. Lista din acest an a fost extrem de scurtă, iar ,,marele câştigător” este comuna Rebra care va primi ,,fabuloasa” sumă de 27.000 de lei. Cele mai mici sume merg către comunele Poiana Ilvei (3.000 lei), Silivaşu de Câmpie (4.000 lei), Spermezeu (4.000) şi Urmeniş (4.000 lei). În rest, sunt şi comune care nu vor primi nimic, de pildă Braniştea. Budeşti, Căianu Mic, Ciceu Giurgeşti, Ciceu Mihăieşti, Chiuza, Coşbuc, Feldru, Galaţii Bistriţei, Lechinţa, Leşu, Monor, Negrileşti, Nimigea, Parva, Petru Rareş, Prundu Bârgăului, Rebrişoara, Salva, Şanţ, Teaca, Şieu Odorhei.

La cealaltă repartizare, cea în care se împart sumele defalcate din impozitul pe venit şi care se dau tot pentru susţinerea programelor de dezvoltare rurală pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe unităţi administrative (cu o pondere tot de 20%), lista cu localităţile care vor primi mărunţiş este puţin mai lungă. Ce mai mare sumă va merge către oraşul Sîngeorz-Băi, care va beneficia de 30.000 de lei, urmată de comunele Maieru şi Telciu - care vor mai avea de cheltuit câte 23.000 de lei. Câte 22.000 de lei vor primi comunele Prundu Bârgăului şi Teaca. Cea mai mică sumă se duce către comuna Silivaşu de Câmpie - 5.000 de lei, iar comuna Monor este singura unitate administrativ-teritorială care nu va primi niciun ban.

Această repartizare se face în conformitate cu legile în vigoare privind finanţele publice, iar din totalul sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cotele defalcate din impozitul pe venit (cota de 22%), un procent de 27% se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor.

Criteriile au la bază un calcul simplu - 80% se repartizează, în două etape, prin decizia directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene în funcţie de numărul populaţiei, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale, iar restul de 20% se repartizează prin hotărârea Consiliului Judeţean pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiectele de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Alte majorări

Urmare a unor solicitări ale unor instituţii din subordinea Consiliului Judeţean privind suplimentarea fondurilor, bugetul propriu al judeţului a fost rectificat cu următoarele sume.

Astfel, pentru rezolvarea unor grave probleme sociale privind alocarea restanţelor la drepturile acordate persoanelor cu handicap, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a alocat judeţului nostru suma de 2.368.000 lei.

De asemenea, bugetul propriu al Consiliului judeţean a fost majorat cu suma de 533.972 lei pentru implementarea proiectului „Sistem informatic integrat la nivelul CJ”, iar pentru proiectele realizate prin POR au mai fost alocaţi 103.116 lei.

S-au mai alocat bani la bugetul judeţean pentru organizarea manifestărilor dedicate sărbătorilor de iarnă (141.00 LEI), iar pentru susţinerea programului „Făina şi zahărul” al Comunităţii Europene, s-a alocat prin APIA, suma de 47.696 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5