A început Luna Pădurii 2009

Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentînd o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”.

Startul campaniei în judeţul nostru a fost dat, vineri, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, întrunire la care au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Direcţiei Silvice, Inspectoratului Şcolar Judeţean, şefii ocoalelor silvice private şi reprezentanţi mass-media.

Cu această ocazie Direcţia Silvică Bistriţa în colaborare cu alte instituţii şi unităţi de învăţământ s-a hotărât să deruleze o campanie de conştientizare a populaţiei locale privind necesitatea protejării ecosistemului forestier. Astfel, acţiunile Direcţiei Silvice sunt îndreptate şi pe activităţi de plantare a unor specii arboricole în oraşele Bistriţa şi Năsăud.

,,Salutăm dorinţa unor instituţii publice care doresc să participe efectiv la acţiunile de plantare, Inspectoratul de Mediu, Oficiul de Poştă, Şc. Gen. nr. 4, Grupul Silvic Năsăud. Pentru anul 2009 ne-am propus plantarea a 300.000 de puieţi, mult mai puţin, în comparaţie cu anul trecut, pe o suprafaţă de 45 de hectare. Din păcate resimţim efectele legii fondului funciar”, a declarat Gheorghe Ivan, director Direcţia Silvică Bistriţa.

Directorul executi al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Ştefan Ioachim Mureşan, a vorbit despre pădure şi echilibru ecologic. ,,Conceptul de dezvoltare durabilă a pădurilor urmăreşte, în principal, găsirea unor metode corecte de gestionare a pădurilor şi evitarea interdicţiilor radicale care nu ar conduce decît la accentuarea presiunilor populaţiilor umane asupra pădurilor. Aceasta se concretizează printr-o activitate de exploatare forestieră realizată astfel încît tăierea arborilor să se facă planificat, în relaţie directă cu măsurile de refacere a pădurii şi a funcţiunilor sale”, a precizat Ştefan Ioachim Mureşan.

Promotorii campaniei ,,Luna pădurii” şi-au propus ca prin acest demers conservarea pădurii să devină o prioritate, precum şi atragerea unui număr cât mai mare de participanţi la acţiunile de protejare şi extindere a vegetaţiei forestiere. Oamenii de ştiinţă au calculat că 1 km pătrat de pădure emană zilnic câte 9 tone de oxigen, aproape de 10 ori mai mult decât aceeaşi suprafaţă de teren cultivat. În ultimii 15 ani conservarea pădurilor a devenit o prioritate majoră atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

,,Cercetarea are un rol imens asupra pădurii în dezvoltarea economico-socială şi, mai ales asupra impactului pe care această avuţie îl are asupra mediului, a spaţiului ecologic naţional şi universal, asupra schimbărilor climatice regionale şi globale”, a concluzionat Ştefan Ioachim Muresan, director executiv Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5