Pilula de sănătate

Întâlnirile cu familia și prietenii, evitate pe cât posibil

Nicusor Dan

            După un an an de izolare, carantină și stres, multă lume și-ar dori să petreacă cele mai frumoase sărbători din an cu familia și cei dragi! Din păcate, noul coronavirus nu ține cont de nici un eveniment și de nici o persoană, astfel că transmiterea virusului are loc mult prea rapid, mult prea agresiv.

            Românii sunt încă nedumeriți cu privire la modul în care vor petrece în acest an. Pandemia de COVID-19 a schimbat cursul firesc al lucrurilor, astfel că nimic nu mai este ca înainte. Din păcate, nici Crăciunul sau Anul Nou nu mai poate fi sărbătorit asemeni anilor anteriori, primind și făcând vizite, colindînd mai mult sau mai puțin. Este cât se poate de clar că dacă nu ne ferim de circulația acestui virus, nu purtăm mască tot timpul și ne îmbolnăvim, atunci 40 la sută dintre cei care se îmbolnăvesc vor ajunge la spital, iar dintre aceștia 5% vor avea nevoie de terapie intensivă.  

            Depinde de noi ce vrem în această perioadă. Ramânem sănătoși lângă cei din familie sau punem mâna pe telefon și chemăm ambulanța? În contextul în care, numărul de ambulanțe este limitat iar numărul de paturi în spital/terapie intensivă și mai limitat!  În România este o criză reală a locurilor de la terapie intensivă, ceea ce înseamnă că mulți pacienți nu vor avea unde să fie primiți și tratați. Cu eforturi, poate se găsește un loc la terapie într-un alt judet, deci persoana afectată este chiar ruptă de familie.

            Ce avem de făcut?  Nu lăsăm garda jos, suntem atenți la mască, igiena mâinilor, distanță. Optăm pe cât se poate pentru întâlniri virtuale  prin intermediul apelurilor video. Dacă totuși ne întâlnim, nu ne îmbrățișăm, nu oferim pupicuri, optăm pentru  un număr foarte redus de persoane (optim ar fi ca la restaurant, patru) din aceeași familie; se mănâncă pe rând, gen bufet suedez, păstrând o distanță apreciabilă unul față de altul; spațiul se aerisește în permanență. Mâncăm, nu înfulecăm; ne bucurăm de gustul mâncării, de faptul că avem posibilitatea aceasta (sunt atâția concetățeni care traversează exact acum momente foarte grele)! Contează savoarea, gustul mâncarii, faptul că suntem sănătoși și ne putem bucura de ea și nu ...cantitatea.

            Din start, alegem rețete de mâncare care conțin puțină maioneză sau deloc, mâncăruri ușoare, gătite la cuptor, fără prăjeli. De acest Craciun, masa tradițională va fi compusă doar simbolic din produsele tradiționale făcute din porc: tobă, cârnați, caltaboși, jumări, afumături.Simbolic! Mai puțină piftie, doar cât să ne amintim gustul ei.  Atitudinea aceasta ne v-a ajuta să evităm indigestiile, deci apelarea servicilor de urgență, internarea!  Tot în vederea evitării indigestiilor, alegem prăjituri fără cremă!!! 

            Suntem mai atenți la etichete, termene de valabilitate, locul de unde cumpărăm carnea. Mai puține sucuri, acidulate și neacidulate (obosesc ficatul în mod inutil)! Alcool? Hmmm, cu măsură. La fel ca la mâncare, gustăm, ne bucurăm de savoarea licorii. În mod curios, când bem mai pe îndelete, pic cu pic, începem să simțim gustul și nu doar ne amorțim creierul.

            Dacă aveți de gând să folosiți artificii, cumpărați din cele acceptate pe piața oficială. Nu vă grupați în jurul celui care urmează să le aprindă. Tinerii sunt extrem de  atrași de pirotehnică și nu se gândesc la consecințe. În acest sens, venim cu  un set de sfaturi pentru părinți: multe dintre obiectele pirotehnice, chiar și cele mici, pot fi considerate periculoase și cel mai grav, pot răni. Protejați-vă copiii și discutați cu ei despre riscurile pe care le pot aduce petardele sau artificiile. Ca să nu ajungem să transformăm sărbătorile  în coşmar și să înregistrăm cazuri cu persoane rănite în urma focurilor de artificii şi a petardelor aruncate pe străzi, vă rugam să aveți grijă!  Anul trecut au fost înregistrate cinci solicitări pe motiv de traumă rezultată în urma utilizării incorecte a petardelor și artificiilor.

            De sărbători, vă îndemnăm la chibzuială și măsură, luciditate și bucurii aduse de redescoperirea sensului profund al Crăciunului și Anului Nou. 

                             Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

 

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5