(Interviu) Marius Năstase, personal trainer-ul bistriţenilor: Nu este simplu să rămânem pe linia de plutire. Mulți bistrițeni sunt membrii ai sălilor de fitness și depind de această formă de sport pentru sănătate

Marius Năstase, un antrenor devotat, cunoscut atât la nivel local cât și național datorită performanței sale sportive. Am avut ocazia de a-l cunoaște personal acum doi ani, într-o sală de fitness, unde el își desfășura activitatea pe atunci și m-am bucurat de colaborarea cu el aproape un an, după care pandemia ne-a stopat orele de antrenament. Datorită orelor de antrenament am reușit să legăm o prietenie frumoasă, iar astăzi ne va povesti câteva lucruri importante folositoare acestor vremuri ”împiedicate”, pe care am ajuns să le trăim.

 Doris Nedelea: Marius, te-aș ruga să ne spui câteva cuvinte despre tine, pentru cei care nu au avut ocazia să te cunoască încă!?

Marius Năstase: Bună ziua și bine te-am regăsit, Doris, întotdeauna o bucurie și o plăcere să te revăd, să discutăm despre sport, nutriție și un stil de viață sănătos.

Despre mine nu obișnuiesc să vorbesc prea mult, prefer să las oamenii și activitatea mea să ”vorbească”.

D.N.: Te-ai axat pe ideea de a-i ajuta pe bistrițeni  și nu numai, să-și mențină corpul sănătos, să fie fit, să învețe să se adapteze unui trai mai bun care bineînțeles să conțină sport și o alimentație sănătoasă. Care au fost începuturile tale ca și antrenor? Îți mai amintești primii tăi clienți?

M.N.: Pasiunea și înclinația mea pentru sport a început cu mult timp în urmă, când copiii și adolescenții aveau alte preocupări. Ca marea majoritate a tinerilor din acea vreme, am practicat judo și haltere. Ambele mi-au plăcut având experiențe frumoase alături de antrenori și oameni de calitate, însă cel mai mult am fost atras de fiare, cum ne place nouă, celor mai vechi în branșă, să spunem.

Bazele le-am pus în anii ʹ90 la CSM Bistrița, avându-l alături pe antrenorul meu, d-ul Andrei Karafa . Îl respect și îi mulțumesc pe această cale pentru tot ce m-a învățat, atât în materie de sport cât și ca om.

Primul pas spre lumea antrenoratului a fost în anul 2000 la San Gym Fitness, unde alături de Cristina și Florin Sângeorzan, timp de 20 de ani mi-am pus toată energia, dragostea și priceperea pentru binele comunității. O experiență frumoasă, ce mi-a dat posibilitatea să cunosc și să aprofundez acest frumos domeniu. În toți acești ani nevoile și interesul oamenilor pentru sport a crescut simțitor. Acum fiecare persoană, tânăr, adult sau vârstnic poate să vină la sală, să opteze pentru un program personalizat, focusat pe obiectivul propus. Antrenamentul de fitness este în trend de ceva timp, beneficiile sunt de necontestat. Practicând constant acest tip de antrenament, va reuși să modeleze și să tonifieze musculatura, se vor consuma mai multe calorii din care în timp va rezulta ”REMODELAREA” coroporală și o bună rezistență la efort. După cum bine știți, sau ar trebui să știți, cea mai simplă cale pentru o viață sănătoasă este practicarea constantă a sportului, hrana de calitate și odihna.

D.N.: În prezent ești antrenor la sala de fitness ”Wolf Gym”, cum ți-ai descrie tu activitatea în aceste vremuri grele, cauzate de acest virus nemilos?

M.N.: Așa este, din vara trecută am reluat activitatea. Un nou și frumos proiect ”SĂNĂTATE PRIN MIȘCARE” la Wolf Gym Fitness alături de Bogdan și Diana Avram, unde împreună, am pus bazele unei frumoase colaborări.

Într-adevăr, trăm vremuri tulburi, lumea este influențată negativ de tot ceea ce vede la TV, în presă și pe rețelele de socializare. Nu este simplu deloc să rămânem optimiști și pe linia de plutire, cheltuielile neîncetând să apară, în contextul în care am fost opriți din activitate.

D.N.: Mai vin clienții la sală cu același drag, cu același elan?

M.N.: Bineînțeles, există interes din partea clienților pentru sport, însă noile restricții au influnețat negativ tot acest domeniu. Mulți bistrițeni sunt membrii ai sălilor de fitness și depind de această formă de sport pentru sănătate, întărirea imunității și bineînțeles echilibru psihic.

D.N.: Suntem restricționați de la tot felul de lucruri, auzim zilnic ”nu face aia”, ”nu te duce acolo”, ”nu mânca aia” ... tu cum îți motivezi clienții de a continua să facă sport?

M.N.: Consider că sportul este un aliat de nădejde al medicinei privind combaterea acestei pandemii, altfel poate să dea piept cu boala un om activ și sănătos. Închiderea sălilor de fitness nu este o soluție tocmai inspirată, nu aduce beneficii, dimpotrivă, aș remarca eu! SPORTUL înseamnă VIAȚĂ!

D.N.: Ușor, ușor cred că scăpăm și de vremea friguroasă și vântul rece, este predispus corpul mai multor afecțiuni în această perioadă?

M.N.: Cu siguranță, anumite persoane sunt mai predispuse la afecțiuni și pot avea un anumit disconfort.

D.N.: Te rog să ne spui cum consideri tu că ar fi bine să arate o zi în ceea ce privește cele cinci mesei ale unei persoane? Ce mănânci tu, de exemplu, într-o zi oarecare?

M.N.: Aici totul trebuie personalizat în funcție de vârstă și de activitatea ce o desfășoară fiecare persoană: tineri, adolescenți, vârstinici și sportivi. Eu, personal încerc, tehnic, să-mi iau din alimentație toți nutrienții necesari corpului.

Sunt un norocos, la mine acasă se gătește. Marele merit, în materie de gătit, este al soției mele. O ajut și eu, bineînțeles. Ne punem de acord de fiecare dată și optăm pentru varianta gustos și sănătos. Îi mulțumesc pe această cale, pentru toată munca și efortul depus.

Micul dejun, pentru mine, este masa cea mai importantă și nu trecem niciodată peste ea. De exemplu: iaurt, fulgi de ovăz, cereale integrale, semințe, nuci, smothie, omletă cu ciuperci și legume, telemea, urdă, avocado, pastramă, prosciutto.

La gustare un fruct de sezon. Mie personal îmi plac merele românești, câteva migdale sau nuci.

La prânz avem doar un fel de mâncare. Totul gătit la grătar sau cuptor: pui, pește, vită, ocazional porc. Ca și garnitură avem: orez integreal, cartofi copți cu ieruri aromatice, mazăre, paste integrale din linte, năut și un mix de salată lângă.

La cină mergem întotdeauna pe ceva mai ușor: o salată cu ton, brânză slabă, roșii, castraveți, măsline sau preparate din linte, năut sau chiar și o ciorbă de legume.

D.N.: Să mă gândesc că micii, slăninuța prăjită, dulciurile, chips-urile etc. pentru tine nu există? J

M.N.: Oo nu! Nici vorbă! Prețuim și respectăm tradițiile românești! Atât de Paști cât și de Crăciun ne bucurăm cu moderație, de tot ce înseamnă bucătăria românească. Însă nu sunt de acord cu sucurile, chips-urile, cornurile sau alte produse de patiserie ce observ, tot mai des, că le consumă lumea zilnic pe stradă.

D.N.: În ceea ce privește performanța ta ca și antrenor personal, care este rezultatul pe care ți l-ai dorit dintotdeauna și ai și reușit să-l obții?

M.N.: De-a lungul timpului am avut bucuria și satisfacția de a colabora cu oameni ambițioși, din diferite domenii de activitate: elevi, studenți, sportivi de performanță, cadre medicale, militari, politicieni, funcționari publici.

D.N.: În prezent, dat fiind faptul că sălile de fitness sunt și ele închise, cum menții legătura, cum îți organizezi orele cu cei care și-au exprimat dorința de a continua orele de sport cu tine? Online?

M.N.: Nu este simplu și confortabil nici pentru mine dar nici pentru colaboratori, însă nu avem alte opțiuni în ceea ce privește activitatea pe care o desfășor. A fost nevoie de o adaptare la situația de față. Ne-am descurcat în mare parte și am reușit să păstrăm o formă fizică decentă.

D.N.: Cum spuneam și mai sus, suntem într-o perioadă dificilă, se pare că lucrurile se tot înrăutățesc în loc să meargă spre bine și te-aș ruga să vii în ajutorul nostru, al tuturor, cu un sfat ... un sfat în ceea ce privește starea de bine atât a corpului cât și a minții!?

M.N.: Tot ce-mi doresc în momentul de față este să trecem toți cu bine peste această perioadă delicată ce încearcă toată omenirea, iar pe urmă să revenim la o normalitate. Să ne bucurăm de viață, de beneficiile sportului, de ”Sănătate prin mișcare”. Sala de fitness va rămâne întotdeauna adevăratul ”salon de înfrumusețare” atât al doamnelor cât și al domnilor.

Eu rămân optimist și încurajez pe fiecare dintre noi să nu ne pierdem, în primul rând speranța și credința în DUMNEZEU.

Va fi și bine, însă doar împreună și solidari vom putea trece peste această grea perioadă.

Un gând un tuturor de sănătate, liniște și bucurie sufletească. Vă îmbrățișez cu drag, respect și alesă prețuire!

D.N.: Îți mulțumesc Marius, pentru timpul acordat și discuția frumoasă pe care ai acceptat să avem! Să ne revedem cu bine, cât mai curând la activitate J

Doris Nedelea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5