Ioan Cira, primarul de şase stele de la Monor: Nu am promis vreodată mai mult decât putem realiza. Investiţiile în drumuri şi trotuare, educaţie, cultură, prioritare!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ioan Cira merge alături de comunitatea din Monor din 1996. Acum două săptămâni, i-a fost conferit de către Asociaţia Comunelor din România trofeul „Primar de şase stele”, cu tot atâtea mandate şi realizări pe măsură. Nu se opreşte aici, pentru că mai sunt proiecte de făcut, dezvoltarea comunei rămânând o prioritate pentru echipa administrativă de la Monor – primarul Ioan Cira şi viceprimarul Gheorghe Cotoc.
„Consider că nu trebuie să promiţi realizarea mai multor proiecte decât poţi face în realitate. Nu am rămas vreodată cu promisiuni neonorate. Anul acesta, pentru investiţii am propus un buget de peste 23 miliarde lei vechi, din fonduri europene, guvernamentale sau de la bugetul local. La aceste fonduri, se adaugă construcţia grădiniţei din Monor, plus fondurile pentru modernizarea drumului judeţean 154 D”, ne-a explicat primarul Ioan Cira.
Proiectele de infrastructură rutieră au rămas prioritare. Practic, cu câteva excepţii, străzile comunei sunt asfaltate. Podul de la Gledin, cunoscut de localnici ca „De Crăieşti”, amenajarea şi asfaltarea străzii Bisericii din Monor, asflatarea altor drumuri de interes local din comună, plus amenajarea rigolelor pluviale şi a trotuarelor din Gledin figurează pe lista de investiţii deja finalizate sau în execuţie, din acest an.
Sume au fost alocate şi pentru realizarea proiectului de regularizare a pârăului Picui, din vecinătatea DJ 154 B, pentru care, dacă nu se va obţine finanţare de la nivel guvernamental, se vor aloca bani de la bugetul local. Pentru pârâul Luţ, au fost efectuate lucrări de amenajare a albiei, pe fondul problemelor cu inundaţiile din 2019, cu finanţare de la Guvernul României, prin Administraţia Bazinală de Apă Mureş.
„În acest an, am alocat fonduri pentru documentaţia topografică în vederea elaborării Planului Urbanistic General. De asemenea, au fost alocate fonduri pentru ceea ce ţine de reţeaua de apă. Va trebui să înfiinţăm un serviciu public în acest domeniu şi să căutăm soluţiile tehnice potrivite pentru captările de apă. Aici trebuie să ne gândim atât la cele peste 400 de gospodării ale comunei, cât şi la agenţii economici, mă refer la Carmolact cu care colaborăm foarte bine. De asemenea, în buget am prins bani şi pentru achiziţia unor grupuri electrogene pentru căminele culturale din Monor şi Gledin sau dotarea şcolii gimnaziale cu table interactive electronice. Sume au fost incluse în buget pentru obţinerea unor avize, autorizaţii, documentaţii pentru tot ceea ce înseamnă construirea grădiniţei, reţeaua de alimentare cu gaze naturale sau pregătirea proiectului de promovare şi punere în valoare a Vulcanilor noroioşi, pe o suprafaţă de 1,28 hectare”, ne-a explicat Ioan Cira.
Prin fonduri accesate de la GAL Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău-Călimani se vor amenaja 3 parcuri la Gledin şi la Monor, execuţia urmând să înceapă în perioada imediat următoare, de 605.000 lei, din care doar 50.000 lei de la bugetul local.
Şi construirea unei noi grădiniţe rămâne un obiectiv important. Odată cu identificarea amplasamentului, lângă dispensarul medical, finalizarea procedurii de achiziţie publică şi obţinerea ultimelor documente începe execuţia. Este un obiectiv inclus în Proiectul privind Reforma Educației Timpurii în România (P.R.E.T.) al Ministerului Educaţiei Naţionale, şi alte obiective similare din judeţul nostru fiind în execuţie.
Nu în ultimul rând, merită amintit faptul că în această primăvară vor începe şi lucrările propriu-zise de modernizare a DJ 154 D (Monor – limită de judeţ Mureş – Vătava). Este un proiect al Consiliului Judeţean, contractul fiind semnat, la finele anului 2019, cu asocieea dintre Transilvania Grand Construct, Aqua Parc SRL şi Someş Top Grup. „Valoarea proiectului este de 10,5 milioane lei, sursa de finanţare este bugetul Consiliului Judeţean, drumul având o lungime de aproximativ 5 km”, menţiona preşedintele Radu Moldovan. Durata maximă de execuţie este de 20 luni, din care două luni sunt alocate pentru elaborarea proiectului, alte două luni pentru avize şi obţinerea autorizaţiei de construcţii.
Lucrările de modernizare cuprind amenajarea terenului, execuția terasamentelor, scurgerea apelor, poduri și podețe, accese la proprietăți, amenajarea drumurilor laterale (asfalt pe o lungime de 25 m) etc. De asemenea, în zonele instabile sunt prevăzute ziduri de susținere din beton armat.
Citiţi şi:
- Modernizarea tronsonului Monor- limită judeţ Mureş, în linie dreaptă. Preşedintele Moldovan: E o investiţie a Consiliului Judeţean, de 10,5 milioane lei
- Preşedintele Radu Moldovan: Din 15 septembrie, se va merge pe drum ca în palmă şi de la Monor spre limita cu judeţul Mureş!
- Se toarnă primul strat de asfalt, între Monor şi Vătava! Investiţia va fi finalizată, la sfârşitul lunii august
- La pas prin comuna Monor
- În 27 septembrie, partener la „drum bun” pentru comuna Monor trebuie să rămână Ioan Cira!
Adaugă comentariu nou