Ioan Deneş: Eliminarea celor 102 taxe nefiscale, un impact minor în bugetul de stat, dar un impact major asupra vieţii românilor

Senatorul Ioan Deneş consideră că adoptarea proiectului de lege prin care se elimină 102 taxe nefiscale va avea un impact minor în bugetul de stat, de doar 0,07% din PIB, dar un impact major asupra vieţii românilor. Parlamentarul bistriţean este coiniţiator al acestui proiect legislativ, alături de alţi 13 parlamentari PSD, iniţiativa fiind depusă de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Proiectul a trecut de Senat, cel mai probabil săptămâna viitoare urmând să fie dezbătută în comisiile şi plenul Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.
„Este vorba despre timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbre, taxele pentru permisele de pescuit recreative şi sportiv. De ce vrem eliminarea acestor taxe nefiscale? Vrem ca România să aibă un stat puternic, iar un stat puternic nu poate fi statul în care oamenii nu au încredere. Birocraţia este, alături de corupţie, principala cauză a neîncrederii românilor în stat. Principala problemă o reprezintă numărul exagerat de mare de taxe pe care românii trebuie să le plătească, iar multe taxe nu acoperă nici măcar cheltuielile sistemului de încasare”, a precizat senatorul Ioan Deneş, în cadrul unei conferinţe de presă.
Parlamentarul social-democrat a punctat faptul că „ghişeele sunt locuri ale umilinţei”, iar statul prin aceste taxe îşi exprimă lipsa de respect pentru viaţa oamenilor, asta în condiţiile în care în România durează opt zile să-ţi înfiinţezi o firmă şi tot atâtea pentru a înmatricula o maşină. „Obiectivul acestei propuneri este eliminarea a jumătate din taxele nefiscale care se plătesc în România. (...) Guvernul Ponta, în 2014, a eliminat 92 taxe de acest gen, având în programul de guvernare şi eliminarea celor 102 taxe nefiscale. Nemaifiind Guvernul Ponta a fost imposibil să le eliminăm prin executiv, de aceea am făcut o propunere legislativă. Este important ca această lege să treacă rapid pentru că trebuie să fie prinsă în proiectul de buget pentru 2017”, a explicat senatorul Deneş.
Acesta şi-a arătat speranţa ca măcar în Camera Deputaţilor liberalii să „voteze aceste măsuri liberale”, senatorii bistriţeni ai PNL lipsind sau votând împotriva eliminării acestor taxe.
„A fost o întreagă discuţie în Senat, ulterior din partea reprezentanţilor PNL, a Guvernului tehnocrat cum că această lege va reduce drastic veniturile la buget şi nu ar fi sustenabilă această iniţiativă. Românii trebuie să ştie adevărul, şi anume că impactul bugetar este neglijabil şi vorbim de 0,07% din PIB în anul 2017. Este un impact minor, dar impactul în viaţa oamenilor va fi unul major, iar pe noi, pe PSD, acest lucru ne interesează pentru că în centrul preocupărilor PSD se găseşte bunăstarea românilor şi buna funcţionare a ţării”, a declarat Ioan Deneş. Senatorul PSD a dat câteva exemple de taxe care vor fi eliminate, şi anume taxa cazier fiscal – 20 lei, timbru de mediu pentru autoturisme – de la câteva sute la câteva mii de lei, cererile de înregistrare la Registrul Comerţului pentru persoane juridice – 250 lei, pentru PFA, întreprinderi individuale – 90 lei, taxa radio 2,5 lei/lună (persoane fizice) şi 30 lei/lună (persoane juridice), taxa tv – 4 lei/ lună (persoane fizice), 50 lei/lună (persoane juridice).

Comentarii

21/10/16 14:15
Vizitator

Uitam prea repede ca in 2012, PSD-ul dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta si a format guvernul Ponta-2, printre primele masuri luate s-au numarat introducerea taxei pe stalp si a supra-accizei la combustibil, care nu sunt deloc mici. Pe de alta parte, tocmai PSD a introdus in decursul timpului marea majoritate a celor 102 taxe pe care acum le vrea eliminate. Inainte de campania electorala PSD-ul lui Liviu Dragnea procedeaza exact ca in bancul cu rabinul, evreul şi animalele. Pe scurt un evreu a descoperit cât de bine se trăieşte într-o cămăruţă după ce a avut un termen de comparaţie. Rabinul l-a pus să bage pe rand animalele din gospodarie în casă, apoi i-a spus să scoată afară şi să se bucure de spaţiul „câştigat”. Ramane de vazut cati romani se vor mai lasa prostiti de asemenea „manevre electorale”.

23/10/16 10:19
Bistritean

Stimate domn, in egala masura apasa pe umerii cetatenilor si legea asigurarilor RCA, care este o adevarata bataie de joc la adresa romanilor, ca si cea a taxei de mediu, care la fel, in nici un caz, asa cum este ea formulata nu este ptr mediu ci este ca sa inhibe cumpararea de masini second din strainatate si sa determine populatia sa cumpere masinile noastre indigene... care sunt foarte frumoase si foarte bune, dar foarte scumpe raportat la puterea noastra de cumparare.
Cel mai correct este :
1/. Desfiintzarea tuturor taxelor, prin care nu se face altceva, decat se tin in spate niste smecheri si "tre,pa.dusi" ai sistemului ;
2/. Legea asigurarilor RCA, sa elimine caracterul " OBLIGATORIU " din continut si sa-l transforme in character facultativ , asa cum este legea contractelor, sa poata fi negociat de fiecare parte contractuala, cuantumul despagubirilor sa se faca functie de negocierea contributiei la aceasta "solidaritate " la accidente , pentru ca oricum pagubelete trebuie reparate si recuperate integral, de la cauzatorul accidentelor, oricum, societatile de asigurari mai nou nu fac despagubiri pana ce partile nu se judecat in procese interminabile... si oricum, despagubirile nu se fac la valoarea integrala de catre asiguratori... iar formulele de calcul sunt catastrofale pentru noi toti. Am citit in ziarul Pro.Motor, intr-un articol din 17 oct 2016, ca din banii pe care-I dam "obligatoriu" la societatile de asigurare , 75% nu sunt pentru asigurarea masinii, ci pentru administrarea societatilor de asigurare, salarii, profituri, tot felul de taxe si contributii la tot felul de "smecheri " , organisme si "baieti destepti " ... pe spatele nostru al tuturor ;
3/. Cel mai correct pentru mediu, este cu TXA CUPRINSA IN COMBUSTIBILII AUTO . In acest mod, va contribui la poluare toata lumea care circula cu masina, indifferent ca-i indigena sau din import, indifferent ca-i resident ori turist in Romania, indifferent ca-i noneuro sau Euro 10... , indifferent ca-i masina noua sau veche... indifferent de capacitatea cilindrica a masinii . Poluarea se face de catre arderea cobustibililor auto si nu de masina in sine. Dupa cum este de mare capacitatea cilindrica a masinii, dupa tehnologia pe care o are si starea ei de uzura fizica, va si consuma, deci tot asa, direct proportional va si plati. Cine nu circula, nu plateste. No asta-i cu adevarat ptr mediu si nu o smecherie cum iar vor s-o introduca cu "taxa pe rezervor" ( se parca toate rezervoiarele auto ar fi la aceiasi capacitate si volum ) . Azi, maine or inventa o "taxa pe marimea de la bocancii soferului "... sau... mai sti ce le trece guvernantilor prin " cap "... ( Sper ca nu un glontz... Glumesc. )
LA TOATE ACESTE ASPECTE, PSD-UL VA TREBUI SA SE GANDEASCA FOARTE BINE, DACA VREA SA MAI CASTIGE DIN NOU ALEGERILE CARE URMEAZA !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5