Ioan Gaftone: Strategia de dezvoltare a judeţului

Azi, 19 decembrie 2013 Consiliul judeţean a aprobat Strategia de dezvoltare a judeţului nostru. Cred că este cel mai important document pe care l-a aprobat de la instituire. Impactul şi consecinţele acestuia le anticipez a fi majore. Elaborarea lui a cerut centralizarea unui mare număr de informaţii din 9 domenii de activitate;
1. capitalul uman,
2.infrastructura de transport şi utilităţi,
3.mediu,
4.capacitate economică,
5.cultura ,traditii,patrimoniu
6.turism sport şi agrement,
7.dezvoltare teritorială urbană şi rurală,
8..administratie şi bună guvernanţă,
9. cooperare teritorială.
Aceste domenii sunt acoperitoare pentru atribuţiile Consiliului judeţean şi al celor 62 de unităţi administrativ teritoriale .
A fost o abordare multisectorială. Prin analiza datelor şi informaţiilor s-a radiografiat fiecare domeniu şi în mod conclusiv s-au schiţat direcţiile strategice de urmat. Au rezultat astfel 82 de direcţii. Din raţiuni administrative în urma unei analize aprofundate pe aceste direcţii au rezultat 90 de programe de dezvoltare. Aceste programe cuprind nevoile publice ale cetăţenilor judeţului şi tot din raţiuni administrative s-au concretizat în 985 de proiecte. Direcţii, programe, proiecte, formează toate o reţea cu un centru de greutate în mişcare. Va trebui să identificăm relaţiile de interdependentă, punctele nodale şi toate conexiunile pentru a atribui gradele de urgenţă şi priorităţile. Iată aşadar că aceste nevoi publice constituite în proiecte şi cu posibilitatea de a deveni politici publice şi apoi în nevoi satisfăcute.
Această strategie strânge într-un ansamblu armonios şi echilibrat nevoile oamenilor şi direcţiile de urmat pentru îndeplinirea dorinţelor. Pentru a lămuri pe toată lumea este necesar să ne întrebăm şi să ne răspundem la două întrebări - ce este şi ce nu este strategia judeţului?
Strategia este un instrument managerial în mâna Consiliului judeţean pentru coordonarea consiliilor locale. Strategia nu este un document politic ci un instrument de realizare a cerinţelor tuturor cetăţenilor judeţului. Strategia judeţului nu este un program electoral. Viziunea strategiei este aceeaşi pentru toţi, ea a unit diferenţele şi nu a lărgit spaţiile dintre partide. Strategia este pentru toţi cetăţenii, este profund generală, fără nici un iz de discriminare. S-a votat o strategie pentru creşterea inteligentă, durabilă şi în favoarea incluziunii. Cu alte cuvinte mergem înainte şi nu lăsăm pe nimeni în urmă, nu abandonăm oameni sau comunităţi indiferent de convingerile lor politice. Mergem înainte dar cu gândul de a lăsa urmaşilor noştri un mediu sănătos. Aceasta este ideea care va călăuzi dezvoltarea judeţului. Creştere inteligentă înseamnă dezvoltarea economiei bazată pe cunoaştere şi inovare. Între viziunea judeţului şi viziunea Uniunii Europene este un acord deplin. Strategia noastră este un instrument de aliniere a judeţului la efortul european. Mergem pe aceeaşi direcţie şi în acelaşi sens.
Comunităţile judeţului au cooperat la realizarea acestei strategii iar cele de pe Valea Bârgăului au reacţionat imediat şi azi am aprobat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara în Turism în care s-au asociat Judeţul şi comunele Vaii Bargaului Aşadar concomitent cu aprobarea Strategiei s-a născut şi un actor de punere în operă a proiectelor.
Strategia este un instrument de concentrare a eforturilor şi nu de dispersare. Strategia este factor de coeziune socială şi teritorială şi nu de destrămare. Strategia este un instrument al eficienţei şi nu al risipei. Strategia este un instrument de reconversie a tensiunilor politice într-o acţiune constructivă şi nu într-o acţiune demolatoare consumatoare de energii. Strategia este un instrument de accesare a fondurilor europene. Cele 9 domenii, 82 de direcţii, 90 de programe şi 985 de proiecte vor inflama şi înflăcără mintea tuturor locuitorilor judeţului şi vor naşte alte asociaţii, vor duce la soluţii şi variante de concentrare a resurselor şi eforturilor administrative. Nimeni nu trebuie să stea spectator, este loc pentru fiecare. La nivel naţional se joacă un circ greţos, tragi-comic. Ei cu ale lor şi noi cu nevoile noastre. După circ nu poţi bea apa. Prin aprobarea Strategiei în momentul circului de la Bucureşti, Consiliul NOSTRU Judeţean a dat o lecţie de comportament civic, moral şi politic nivelului naţional.Cine va duce la îndeplinire toate aceste lucruri ?
ADI-urile, GAL-urile, Primăriile, Judeţul sunt actorii de operaţionalizare a Strategiei. Ideea că avem un cadru strategic, o viziune şi atâtea proiecte trebuie să însufleţească toţi locuitorii judeţului. Strategia nu este un document final ci unul deschis actualizării continue. Strategia este un instrument de punere în valoare a potenţialului judeţului. Strategia este un factor de conservare a naturii judeţului. Strategia este un instrument de investigare şi de dialog cu cetăţenii şi comunităţile. Strategia este un instrument de promovare a identităţii noastre culturale într-o lume globalizată. Strategia este mijlocul prin care va trebui să ne facem vizibili la nivel european. Strategia este trambulina făcută pentru generaţiile următoare. Strategia este o punte pe care o aruncăm peste un hău adânc şi întunecos şi pe care nepoţii noştri vor merge în siguranţă. Strategia este un laborator de idei noi şi nu un cimitir al ideilor expirate. Toţi oamenii trebuie să îşi pună mintea în joc şi să gasesca soluţii cum să ne fie mai bine la toţi împreună. De unul singur nu se mai poate face nimic. Trebuie să găsim soluţii să ne valorificăm bine ce avem, să creăm valoare adăugată mare lucrurilor iar banii să rămână la noi. Aceasta este viziunea Strategiei judeţului nostru.
În acest demers fiecare este actor principal, fiecare este foarte important. Nu se ştie de unde sare scânteia. Nu vă lăsaţi fermecaţi de cei care şi-au însuşit noul limbajul de lemn şi se autodefinesc europeni. Rămâneţi români şi spuneţi lucrurilor pe nume, simplu, ţărăneşte pentru că ţărăneşte înseamnă profund ştiinţific. Oamenii şi ideile mari se nasc în case mici. Au existat oameni care s-au născut pe paie, într-o casă ce avea sub acelaşi acoperiş şi grajdul iar ideile lor au schimbat lumea. Obama este lider mondial iar bunicii lui au fost sclavi. Sub această viziune de dezvoltare trebuie să clocotească tot judeţul. Dacă nu facem noi nu vine nimeni să ne facă, iar pomana nu îngraşă .
Rog parlamentarii judeţului să lase încrâncenarea şi tensiunile la Bucureşti şi să se alinie toţi sub viziunea noastră la un efort ziditor.
Consilier judeţean,
Gaftone Ioan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5