Ioan Oltean nu renunţă la ideea politizării Prefecturii
Discuţiile despre politizarea funcţiei de prefect şi aparenta renunţare a guvernanţilor la aceasta idee survin tocmai in contextul unei avalanşe de schimbări la prefecturi. Toate sub umbrela principiului mobilităţii, pretext la care au apelat din plin şi liberalii după scoaterea democraţilor de la guvernare. În Comisia juridica a Senatului, poziţiile sunt însa deja conturate: Instituţia Prefectului va rămâne neschimbată, prefecţii şi subprefecţii vor fi în continuare funcţionari publici, şi nu se va mai înfiinţa funcţia de secretar general al prefecturii.
Cu toate acestea, deputatul PD-L Ioan Oltean nu renunţă la ideea de politizare a Prefecturii. „Prefectul şi subprefectul ar trebui să fie oameni politici, la fel şi directorul executiv numit pe baza unui contract de patru ani de zile”, a declarat Oltean în cadrul conferinţei de presă de vineri.
Sub presiunea Uniunii Europene, PD-L si PSD au renunţat la ideea că prefecţii şi subprefecţii să fie angajaţi politic, dar ţin la înregimentarea şefilor deconcentratelor. Modificarea s-ar putea realiza, prin Parlament, în regim de urgenţă. Pedeliştii şi pesedistii au convenit să treacă în ritm accelerat prin cele două Camere ale Parlamentului un proiect de lege prin care ar fi politizate o serie de funcţii din teritoriu, de la cele de prefect şi subprefect, la cea de şef al serviciilor deconcentrate. Sub pretextul necesităţii îmbunătăţirii cadrului legislativ, iniţiatorii proiectului au dorit, printre altele, ca prefectul si subprefectul sa nu mai fie înalţi funcţionari publici, ci să aibă funcţii de demnitate publica. Ceea ce se traduce prin eliminarea interdicţiei de a fi membru al vreunui partid politic! În plus, s-ar fi dorit ca aceştia sa fie numiţi pentru o perioadă de maximum patru ani, eliminându-se totodată articolul care stabilea ca numirea se face de Guvern la propunerea ministrului de Interne.
] Pe de alta parte, potrivit proiectului PSD si PDL, ar urma să fie înfiinţate noi funcţii şi s-ar mări unele salarii. Concret, ar apărea funcţiile de secretar general în cadrul Instituţiei Prefectului şi de şef serviciu public pentru serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale. Dincolo de faptul că toţi aceşti şefi de serviciu ar primi şi câte un adjunct, numirea lor ar urma să fie făcută de şefii ierarhici, şi în acest caz, funcţia ar trebui să fie exercitată maximum patru ani. Pe de alta parte, conducătorii organelor de specialitate ale administraţiei publice locale ar primi rangul de secretar de stat, ceea ce s-ar traduce şi printr-o mărire de salariu.
Sub presiunea Uniunii Europene, liderii PSD si PDL s-au răzgândit cu privire la modificările preconizate. Doar parţial însă. Concret, au renunţat la politizarea funcţiilor de prefect şi subprefect, menţinându-şi intenţia de a-i înregimenta pe şefii serviciilor deconcentrate.
Citiţi şi:
- Subprefecţii politici Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce mai au de aşteptat
- Politizarea prefecţilor pe cale de a fi pusă în practică
- Ioan Oltean: „Nu există nicio înţelegere între PD-L şi PSD în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, cât şi serviciile deconcentra
- Liberalii o susţin pe Ani Bob pentru funcţia de prefect
- Radu Moldovan: Niciu eu, nici dl. Ţintean nu vom fi viitorii prefecţi! Ori şefi de deconcentrate, ori candidaţi sau implicaţi în campania PDL
Adaugă comentariu nou