ISU B-N va primi încă două autospeciale, printr-o finanţare europeană

* Una dintre autospeciale dă posibilitatea trierii victimelor la faţa locului, în funcţie de gravitatea stării de sănătate - ,,un mic spital de campanie”.

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) B-N urmează să fie dotat cu două autospeciale noi, una pentru lucrul cu apă şi spumă şi una de post medical avansat. Valoarea eligibilă a proiectului aferentă Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud este de circa 1,33 milioane lei, din care contribuţia proprie este de 2%.

Miercuri, în sala de şedinţe a Consiliului judeţean a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul ,,Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord, etapa a doua”.

,,Datorită modului chibzuit în care s-au cheltuit banii în prima etapă au rămas anumite sume de bani şi astfel am lansat cea de-a doua etapă a acestui proiect. Contractul de finanţare a fost semnat pe 7 iunie. Perioada de derulare este până în decembrie 2013. Dacă în prima etapă, ISU B-N a beneficiat de 5 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerări grele şi trei ambulanţe de prim ajutor, ultimele echipamente ajungând la Bistriţa în noiembrie 2011, în cea de a doua etapă a proiectului, ISU B-N va beneficia de o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă şi o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Prima parte a proiectului a fost în valoare de 5.342.258 de lei, iar a doua parte a proiectului are o valoare totală de 1.331.477 lei. E un lucru foarte bun ceea ce se întâmplă şi îmi doresc foarte mult aşa cum vă spuneam şi în perioada campaniei electorale, aceste resurse extrem de importante cum sunt resursele europene să fie atrase într-un cuantum cât mai mare în judeţ”, a declarat Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean.

Proiectul este implementat la nivelul Regiunii Nord - Vest , iar beneficiarii direcţii sunt inspectoratele judeţene de urgenţă Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Contribuţia de 2% pentru fiecare consiliu judeţean este de 27.173 lei.

,,Acum trei ani în aceeaşi formulă aproximativ lansam acest proiect. Cheltuirea banilor cu chibzuinţă s-a concretizat în lansarea etapei a doua a acestui proiect. Datorăm consiliilor judeţene faptul că acest proiect a ajuns viabil în sensul că este cofinanţat prin contribuţia de 2% a domniilor lor. Marea majoritate a judeţelor şi-au înfiinţat serviciilor SMURD datorită acestui program operaţional. Acest proiect are o caracteristică aparte. De data aceasta avem în proiect o maşină mai deosebită, mai specială, care are în componenţă un mic spital de campanie care poate fi dus acolo unde situaţiile o cer, şi situaţii de urgenţă din păcate sunt”, a precizat Gheorghe Strâmb, managerul de proiect.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din cele şase judeţe vor primi 12 autospeciale. ISU B-N va fi dotat cu o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă şi cu o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

,,Dacă prin intermediul primului proiect am înlocuit o parte dintre maşini şi ele se regăsesc în subunităţile noastre, cel de al doilea proiect ne dă posibilitatea de a avea şi o altfel de maşină. Avem posibilitatea de a face trierea, de a vedea care e starea victimelor chiar la faţa locului. Sunt situaţii, în care numărul de victime e mare şi acum avem decizia de a fi trate la faţa locului, unde e cazul, iar celelalte victime vor fi transferate acolo unde e necesar”, a subliniat Constantin Florea, şefu ISU B-N.

Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5