Judeţul a împlinit 50 de ani . Prefectul Frenţ: Eu am convingerea că Centenarul trebuie să fie sub semnificaţia cuvântului împreună
Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, consideră că sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, dar şi a 50 de ani de la organizarea administrativ-teritorială a României trebuie să se facă sub auspiciile noţiunii de „împreună”, de ceea ce ne uneşte, iar nu ceea ce ne dezbină.
„Pe lângă sistemul legislativ, pe lângă sistemul fiscal este extrem de important ca şi funcţionarea administrativă să fie una performantă, teritoriul să fie bine organizat şi instituţiile să fie unele puternice, eficiente. Iată că şi astăzi vorbim despre modernizarea lor, aşa cum s-a întâmplat încă de la naşterea acestor instituţii. Organizarea teritorială este prevăzută în Constituţia României, la Titlul 3, art. 4. Cred că e un semnal, astăzi când vorbim despre Centenar, dincolo de Constituţie şi de legi. Eu am convingerea că sărbătorim Centenarul vorbim despre ceea ce ne apropie şi nu despre diferenţe. Nu vorbim despre un Centenar împotriva nimănui, nici măcar împotriva unora care pe parcursul istoriei au deţinut sau au administrat părţi din ceea ce înseamnă astăzi România. Eu am convingerea că Centenarul trebuie să fie sub semnificaţia cuvântului „împreună”. Dacă trăim în acest teritoriu împreună, eu cred că trebuie să încercăm să trăim cât mai bine. Asta depinde de noi toţi, atât de noi ca instituţii, dar mai ales ca cetăţeni”, a declarat prefectul Frenţ, în debutul evenimentului ce a marcat jumătate de secol de la organizarea adminstrativ-teritorială în urma căreia a apărut judeţul Bistriţa-Năsăud.
Prefectul judeţului a adăugat că „această perioadă complicată în care se acutizează diferenţele noastre de opinie – care şi ele exagerat se suprapun Centenarului- să fie înţeleasă ca o perioadă tumultoasă la nivel nu doar al României, ci şi global, când se reaşază valori, sisteme”.
„Factorul local încearcă să se opună cu disperare globalizării, încercăm să ne păstrăm tradiţii, entităţi şi de aceea cred că dacă tot ne-am format pe parcursul nu doar a 100 de ani ci a multor sute de ani ca o populaţie care creşte împreună şi am reuşit să ne constituim şi să rezistăm ca şi ţară şi stat, nu avem motive pentru a nu o face şi în continuare”, a concluzionat el.
La eveniment au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean - Ioan Ţintean, viceprimarul municipiului Bistriţa – Cristian Niculae, şefii unor instituţii militarizate din subordinea MAI, şefi de instituţii deconcentrate. În cadrul mesei rotunde au fost prezentate, pe de o parte, o serie de date statistice comparative cu privire la evoluţia teritoriului, a populaţiei, a sistemului de sănătate, de învăţământ etc.,făcută de directorul executiv Mircea Chira, de la Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud, dar şi un istoric al tuturor formelor de organizare teritorială pe care le-a avut actualul judeţ în ultima sută de ani, susţinut de Cornelia Vlaşin, directorul Arhivelor Naţionale, Filiala Bistriţa-Năsăud.
Citiţi şi:
- Prefectul Ovidiu Frenț: O reformă administrativ-teritorială trebuie bine gândită! Un prim pas ar fi comasarea unor comune!
- Prefectul Ovidiu Frenţ, către jandarmi: Modul în care i-aţi tratat pe concitadinii noştri a fost exemplar
- Tripla semnificaţie a zilei de 9 Mai, celebrată la Bistriţa. Prefectul Ovidiu Frenţ: Ne mândrim că țara noastră face parte din marea familie europeană. Să ne iubim ţara şi istoria!
- Subprefectul Terente Ciui, instalat oficial: Prioritară este punerea în aplicare a politicii Guvernului
- Subprefectul Ioan Cătălin Păun, validat ca membru în ATOP
Adaugă comentariu nou