Jurnal şi lectură

Bistriţa, feb.’91. Ce înseamnă “Păresimi”? Cuvântul vine din latinescul “quadragesima”, al 40-lea. Semnifică postul de patruzeci de zile înainte de cea mai mare sărbătoare creştinească – “Învierea lui Iisus Hristos”. Postul impune înfrânare voluntară a plăcerilor lumii materiale, înfrânare care trebuie să ducă la purificare şi spiritualizare, la desăvârşirea harului uman. Se cere disciplinarea vieţii în ansamblu. Postul înseamnă biruinţa eroică a pornirilor instinctuale, aşa cum ne învaţă Sfinţii Părinţi, biruinţă la care se ajunge prin exerciţii de exemplară disciplină.

Postul trupesc este duhovnicesc. Înseamnă echilibru, spirit de ordine şi minte sănătoasă în corp sănătos. Biserica este cea care veghează la cerinţele postului. Postul urmăreşte o schimbare în bine a lăuntrului sufletesc. Din noi va răzbate un spor de dragoste şi generozitate. Postul vizează înfrânarea poftei prin smerenie, a mândriei prin meditaţie şi a mâniei prin bunătate. Postul este înţelepciune şi luminare, este începutul oricărei fapte bune. Înseamnă şi eliberarea de povara unor greutăţi materiale şi morale.

Postul semnifică şi cere răscumpărarea zilelor de reculegere creştinească. Să ne sacrificăm ca semn de omagiere a sacrificiului suprem al Mântuitorului nostru Iisus, Cel care, aşa cum se spune, a murit pe cruce din dragoste faţă de oameni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5