Jurnalul de Lechinţa

 

Fermierii câştigă teren

 

         După ce ani de-a rândul suprafeţe apreciabile de teren au rămas nelucrate, pradă nepăsării şi neglijenţei, iată că, în această primăvară, adevăraţii fermieri câştigă teren. În prima parte a primăverii, când vremea era nefavorabilă lucrărilor agricole, îngrijorarea i-a cuprins pe cei mai mulţi. Dar când vremea s-a ameliorat, luna aprilie a găsit zeci de utilaje performante, zi şi noapte, în câmp.

         La Sângeorzu Nou şi Vermeş, inginerul Octavian Harşianu îşi continuă ofensiva cultivând sute de hectare cu porumb. Dacă în 2012 a obţinut „în Piroşa” producţii bune, se speră că şi în acest an să fie la înălţime. În acelaşi perimetru lucrează şi ing. Traian Paşca, care pe lângă culturile cerealiere se ocupă şi de zootehnie. La acest capitol excelează şi fermierii Vasile Petrican şi Ovidiu Ciuruş, acesta din urmă înfiinţând culturi de porumb după cele mai noi tehnologii.

 

Au început lucrările de introducere a apei în Ţigău şi Sâniacob

 

         După parcurgerea tuturor formalităţilor de la sfârşitul săptămânii trecute, au fost demarate lucrările propriu-zise la obiectivul introducerea apei potabile în satele Ţigău şi Sâniacob. Firma bistriţeană care a câştigat licitaţia doreşte să-şi respecte graficul de lucru, astfel că într-un an de zile apa să fie în reţea. Se vor construi două bazine în cele două sate, iar în vara lui 2014 apa va curge la robinetele gospodarilor – este părerea primarului Romeo Florian, mai cu seamă că anii deosebit de secetoşi au creat reale probleme gospodarilor de aici.

 

Trei miliarde lei pentru Primărie

 

         Pentru acest an au fost alocaţi 3 miliarde lei vechi pentru lucrările la noul local al Primăriei din Lechinţa. Situat în vechea locaţie a Gostat-ului, clădirea a necesitat reparaţii capitale, de-a lungul anilor s-au investit multe miliarde lei. În prezent se efectuează lucrări interioare, consolidări planşee şi pereţi etc.

 

Cum îşi achită impozitele?

 

Impozite

Buget

Încasat

Impozit clădiri persoane fizice

81000

47751

Impozit clădiri persoane juridice

97000

161066

Impozit teren persoane fizice

57000

39014

Impozit teren persoane juridice

15000

9787

Impozit teren extravilan

348000

235369

Impozit mijloace transport pers. fizice

85000

44640

Impozit mijloace transport pers. juridice

48000

18285

 

 

Igienizări la şcoli

 

         După încheierea anului de învăţământ se va trece la pregătirea spaţiilor pentru noul an şcolar. Toate unităţile şcolare care necesită reparaţii, consolidări şi igienizări vor fi cuprinse în programul pentru această vară. Să mai amintim, vizavi de învăţământ, că legislativul local a aprobat plata navetei pentru profesorii navetişti. S-au plătit cheltuielile pentru 2012, urmează să fie achitată contravaloarea navetei şi pentru anul 2013, ne asigură primarul Florian.

 

Centrala de la Chiraleş

 

         În ultimele zile, posturile telefonice fixe ale abonaţilor din Chiraleş au funcţionat cu întrerupere. Pentru servicii telefonice impecabile (sperăm), la noul Cămin Cultural s-a montat, într-un spaţiu adecvat, o centrală. Astfel că doritorii vor avea acces la internet, la servicii telefonice curate. Cel puţin aşa speră abonaţii localităţii.

 

Aprecieri la adresa revistei „PreTexte”

 

         La Biblioteca Judeţeană, la iniţiativa directorului acestei instituţii, scriitorul Ioan Pintea, a avut loc o prezentare a revistei „Pre Texte” a Liceului Tehnologic din Lechinţa. Redăm câteva aprecieri la adresa revistei, a directorului unităţii şcolare, Raluca Baciu, şi a coordonatorului – prof. Adrian Iliuţă.

         „PreTexte este o revistă şcolară care se poate înscrie cu succes într-o tradiţie a publicaţiilor de acest gen din judeţul nostru. Revista este un demers bine gândit şi structurat, care a reuşit să se impună foarte repede pe plan local şi datorită bunei promovări pe care şi-a făcut-o” - Ioan Pintea.

         „Revistele şcolare, inclusiv şi cea din Lechinţa, sunt un bun prilej de antrenare a elevilor într-o ucenicie jurnalistică, aceste publicaţii au fost şi sunt locurile de debut ale unor scriitori consacraţi sau în devenire” – Mircea Măluţ.

         „Această revistă merită a fi lăudată pentru felul în care a reuşit să pună în valoare trinomul părinte-elev-profesor. Aspectul grafic al revistei a fost remarcat, totodată, în spatele căruia se ascunde un artist în timpul liber, chiar directorul şcolii lechinţene, Raluca Baciu” – spune Cornel Cotuţiu.

         „Am fost surprins foarte plăcut de cele existente în paginile revistei, de tipăritura în sine” – Zorin Diaconescu.

 

Şedinţa Consiliului Local

 

         Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Lechinţa, din data de 23 mai 2013, a avut următoarea ordine de zi: Proiect de hotărâre privind acoperirea definitivă a deficitului secţiunii de dezvoltare la data de 31.12.2013 din excedentul bugetului local al comunei Lechinţa; Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetare la 31.03.2013; Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Gestiunea în sistem informatic a registrului agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul B-N – proiect I”; Proiect de hotărâre privind modificarea art. 1 din Hotărârea nr. 21/28.03.2013, privind aprobarea dării în folosinţă gratuită a unui spaţiu de 6 mp pentru birou sediu la Asociaţia Comunelor din România, filiala Bistriţa-Năsăud, în sediul Primăriei Lechinţa, de la nr. administrativ 509 – Lechinţa; Proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitaţie publică a unui spaţiu în suprafaţă de 4 mp, situat în incinta Căminului Cultural Chiraleş; Proiect de hotărâre privind alegerea preşedintelui de şedinţă pe lunile iunie – august 2013.

         S-au adresat Consiliului Local următorii cetăţeni: Elena Lăcătuş – Lechinţa, Ionela Gălăţan – Lechinţa, Gheorghe Lingurar – Lechinţa, Dana Mureşan, Moni Peteri, Pavel Lăcătuş. După analizarea fiecărei cereri, în conformitate cu legea, s-au dat soluţiile corespunzătoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5