La Caila, mistreţii distrug culturile

Gospodarii din Caila, Blăjenii de Jos, Blăjenii de Sus şi Sigmir continuă să fie revoltaţi şi îngrijoraţi datorită faptului că sunt distruse culturile de cartofi de animalele sălbatice, în principal de mistreţi. În aceste localităţi, fiecare mic fermier şi-a plantat o anumită suprafaţă cu cartofi, şi-a semănat porumbul şi legumele pentru consumul propriu, singura lor sursă de trai. Dar, iată că, aceste culturi încep să fie distruse de turmele de mistreţi care populează zona. Aceştia distrug totul, se apropie îngrijorător de casele oamenilor, intră în curţile acestora, fiind un real pericol pentru securitatea sătenilor. „Organizaţi” în turme, scroafe cu purcei dau năvală peste tot. Gospodarii sunt neputincioşi. Au făcut tot ceea ce au crezut de cuviinţă. Unii, ne spunea viceprimarul Valentin Ţigăuan, şi-au cumpărat şi montat garduri electrice, alţii fac zi şi noapte de pază, dar fără niciun rezultat. Mistreţii devin periculoşi. S-a încercat o rezolvare amiabilă cu factorii responsabili. La Şintereag s-a iniţiat o întâlnire între gospodarii păgubiţi şi proprietarii fondului de vânătoare. Şedinţa nu a dus la niciun rezultat. Vânătorii, cu drepturile lor, cum susţin, iar gospodarii cu pagubele. După cartofi urmează cultura de porumb şi, ca atare, îngrijorarea şi nemulţumirea micilor fermieri sporeşte. Cine-i ajută şi, mai cu seamă, ce măsuri se pot lua pentru stoparea distrugerilor provocate de animalele sălbatice?

Comentarii

08/07/11 23:32
Vizitator

Mergeti la primarie si rugati-i pe primar,viceprimar si consilierii locali, sa studieze Legea Vanatorii 407 din 2006 si Legea 197 din 2007 de modificare a L.407. Acolo scrie "negru pe alb" ce obligatii si raspunderi au administratorii si gestionarii fondurilor de vanatoare si faptul ca aveti dreptul la despagubire din partea acestora, iar ei sunt obligati sa faca acest lucru. Primaria ca administrator al fondurilor publice si private ale statului, impreuna cu cetatenii ca persoane fizice particulare, pot interzice ca vanatoarea sa se mai desfasoare pe terenurile lor. Societatea de vanatoare in cauza, nu are in proprietate nici un fond sau teren aferent si vaneaza exclusiv pe terenurile Dvs. Ma intreb, cum s-a constituit aceasta daca nu i-ati dat acordul scris sa patrunda pe terenurile proprietatea Dvs... Cel mai bine ar fi intr-adevar, daca v-ati constitui in "asociatii de proprietari" si impreuna cu Primaria de care apartineti, sa actionati in judecata aceasta societate de vanatoare care va face viata un "calvar". Dar asa cum se precizeaza si in comentariul anterior, angajati-va un avocat bun care sa faca toate "treburile " in locul Dvs. ca alta varianta mai buna nu exista. Daca veti sta pasivi, in continuare veti bate pe la "morile de vant" si pe la "portile inchise pentru Dvs " si animalele salbatice in continuare isi vor "desfata apetitul" in culturile Dvs. Societatile private de vanatoare, nu urmaresc altceva decat sa obtina un profit cat mai mare de pe urma vanatului pe care ei il vand vanatorilor pe bani grei, in detrimentul Dvs. Apropo: acolo in aceasta lege prevede si procentul din veniturile societatii de vanatoare, care va revine Dvs de plin drept ca proprietari ai terenurilor unde aceasta societate exercita activitatea de vanatoare. Va doresc succes...

06/07/11 11:43
Vizitator

Oameni buni. Angajati-va un avocat bun si notificati in scris printr-un notar public societatii de vanatoare ca-i interziceti sa mai acceseze pe jos sau cu masinile si sa mai practice vanatoarea peste terenurile proprietatea D.voastra. Chemati-i la "negociere" si impune-ti-le niste preturi sa-i arda rau de tot la buzunare, astfel incat sa depaseasca valoarea pagubelor pe care vi le creaza prin neglijenta de care da dovada administratorul fondului de vanatoare, prin proasta gestionare a acestuia si pentru "raspunderea pentru fapta animalelor" - institutie reglementata de Codul civil roman. Asaltati in fiecare zi ITRSC-ul cu reclamatiile pagubelor cauzate in noaptea sau ziua precedenta, ptr ca termenul de depunere al reclamatiilor este de maxim 24 de ore de la producere si chemati-i la fata locului pana se "imbata" de cap. Daca ei fac " ureche suta", face-ti-le viata un "calvar" si Dvs. Nu uitati ca exista institutia "legitimei aparari", prin care oricine este agresat si sufera in vre-un fel ( vita,integritate,sanatate,distrugeri de bunuri etc... ) poate lua, daca nu au dat rezultat mijloacele "pasnice", ori ce masura considera de cuviinta , chiar si extrema de ucidere al acestor animale surprinse la fata locului cu paguba , indiferent de "Planul de recoltare" adus in discutie de vanatori. Acest "plan" este in cazul unei "normale stari de fapt " nu se aplica atunci cand animalele devin agresive si cetatenii sufera pagube insemnate de pe urma atacului lor. Cetatenii pot solicita Ministerului Padurilor ... si ITRSC, sa intervina si sa "stopeze" acest fenomen, prin ce metode si mijloace considera necesare, ptr ca actualmente, in tara asta romaneasca, oamenii ( agriculoriti mai ales... ) sunt batjocoriti in ultimul hal, prin pasivitatea si indolenta guvernantilor de a lua niste masuri in acest sens. Dar nu stati pasivi, ca fondurile de vanatoare s-au privatizat si administratorii nu au alt scop decat "imbogatirea" pe seama Dvs. facand din vanatoare o adevarata afacere profitabila momentan. Administratorii acestor fonduri de vanatoare, nu au obligatia sa va pazeasca Dvs culturile, dar raspunde asa cum v-am spus, in fata legii de pagubele cauzate . Nu mai stati si nu mai bateti pe la te miri ce porti " surde" si faceti-i reclamatie penala admintratorului acestor fonduri de vanatoare pentru "distrugere din culpa" a culturilor Dvs ( prin proasta administrare a situatiei de fapt ) si solicitati si despagubiri civile. Daca veti sta pasivi, nimeni, absolut nimeni nu va va rezolva aceste probleme de batjocura la adresa Dvs.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5