LACRIMĂ PENTRU PENEL

Veronica Oşorheian

Leşenii sunt trişti. In miez de primăvară, când natura toată te îmbie la viaţă, pictorul şi trişcaşul de frunte Valer Gălan, ostenit de valurile vieţii, a plecat la odihnă veşnică.

S-a născut în data de 9 februarie 1957 în comuna Leşu, judeţul Bistriţa-Năsăud. Din anul 1993 a început să picteze mai întâi pe sticlă şi apoi pe pânză, sub îndrumarea profesorului Andrei Bălan. Prima sa expoziţie a avut loc în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa, în anul 2001, unde a participat alături de Maria Trifu, cea care a încercat ani de-a rândul să susţină arta naivă la prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale. Tablourile sale se individualizează printr-o tematică variată, cel mai adesea evocând frumuseţile naturii din locurile natale, datinile şi obiceiurile tradiţionale, diverse evenimente din viaţa satului, amintiri din copilărie, anotimpurile, toate aceste fiind valorificate artistic cu ingenuitate şi dezinvoltură, în culori calde, pline de prospeţime. Premiile obţinute i-au confirmat valoarea şi l-au situat în rândul celor mai mari pictori naivi din România.

Palmares:

Expoziţii de grup la Bistriţa, Bacău, Bucureşti, Timişoara.

Expoziţii personale: Bistriţa (2001)

Alte expoziţii:

- în cadrul unor simpozioane la Braşov, Slănic (Prahova), Sinaia,

- Simpozionul Internaţional al Artei Naive “V. Parhon” (2001-2003)

- Centrul Internaţional de Cultură şi Arte “G. Apostu” (Bacău)

Premii:

Premiul III- Expoziţia Internaţională (Bucureşti - 2002)

Premiul I – Concursul “Zestrea Satului” (Bistriţa - 2003)

Premiul III – Expoziţia Internaţională (Bucureşti - 2003)

Premiul II – Salonul Internaţional de Artă naivă, ediţia a VII-a (Bucureşti - 2003)

Premiul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoinu Cultural Naţional - Bucureşti la Salonul de Primăvară al Artei Naive, ed. a XIII-a (2004)

Un om cumsecade, un artist preţuit pentru talentul său, care ne-a bucurat privirea la atâtea activităţi culturale desfăşurate la Leşu, Năsăud, Bistriţa şi în alte locuri. A beneficiat de încrederea scriitoarelor Ioana Precup, Elisabeta Luşcan şi Veronica Oşorheian, desene ale pictorului înfrumuseţând şi îmbogăţind patru creaţii literare. Valer Gălan a pictat peste o mie de tablouri. Cum să nu fi avut încredere în el? Creaţiile se îmbucă. Aşa credem. Rămas în sat, picta tot ce oferea lumea satului - din vremuri de demult, până în zilele noastre. Crâmpeie de lume care, în picturile lui, vor dăinui şi vor încânta ochiul. Picturi care ne bucură. Care ne luminează sufletele. Aşa cum e luminată biserica satului în Noaptea de Înviere. Ori crâmpeie care trezesc nostalgii după anii tinereţii. Când sătenii se adunau la Chioşcul de joc, iar inimile fetelor tresăltau, cuprinse de mijloc de mâinile feciorilor ca brazii, în vârtejul jocului susţinut de ceteraşi vestiţi. La seceriş, poate fi pus în balanţă, oarecum, cu Lan-ul de secară al lui Şişkin. Nu se pot compara, la propriu, pentru că sunt în stiluri diferite. Tabloul lui Valer îmi pare mai plin de viaţă (deşi e redat naiv). Pentru că Valer Gălan însufleţea picturile, fără drămuire. Într-o holdă „dreaptă ca peretele” – cum, atât de frumos, se spune în „Cântecul cununii” - de pe Ilve, secerătoare, în costume „ca gioara” – cum scria poetul ţărănimii, lasă în urmă snopi galbeni ca soarele. Alături, tot în costum naţional, un bărbat înşiră clăi de snopi. Clăi care par „cătane la parade”. În apropiere, într-un leagăn, o mamă alăptează pruncul. În creaţia S-au pornit cazanele sau La birt, nu rămân nesemnalate, într-un umor ţărănesc admirabil, vremurile bune, dar şi viciile oamenilor.

Un grup restrâns vom păstra amintirea întîlnirii din vara anului 2010, din casa prof. Florea Pop şi a Domniţei. Acolo ne-am „ascuns”, să filmăm o petrecere - cum era odată. Protagonişti: Valer Gălan şi prof. Ioan Feldrihan – trişcaşi; {Ifti}Nia lui Valer – chiuitoarea; Ioana Precup, Lucreţia Mititean şi Veronica Oşorheian – spectatoare; gazda – cu jinarsu; la aparat – Matei Böss. A fost un moment frumos.

În 24 februarie 2011, de Ziua Tricolorului Românesc, a fost penultima bucurie a pictorului Valer Gălan, din localitatea Leşu. Atunci, Clubul filatelic Bisnumphila, cordonat de lt. col. (rez.) Mihai Lucian Valea şi Clubul de filatelie numismatică şi artă plastică Iuliu Moisil din Năsăud, coordonat de juristul Valer Petrehuş, au desfăşurat o activitate comună în sala mică de expoziţii a Cercului Militar Bistriţa. Alături de pictorii Nechita Bumbu, Ana Platon şi Mihai Lucian Valea s-a aflat şi Valer Gălan, semnatarul câtorva creaţii din Expoziţia permanentă de pictură, realizată prin bunăvoinţa domnului col. (rez.) Florentin Archiudean - şeful Cercului Militar Bistriţa.

Ultima bucurie a lui Valer Gălan s-a întâmplat pe data de 8 Martie 2011, la Centrul Cultural Virgil Şotropa din Năsăud, unde, la invitaţia juristului Valer Petrehuş, pictorul a expus lucrări pe o temă asupra căreia se poate medita: Drumul pâinii!. O temă care salvează şirul trudnicelor munci ale ţăranului, pentru pâinea cea de toate zilele: arat, semănat, secerat, treierat, măcinat şi facerea pâinii. Am putea crede că această ultimă expoziţie a fost merindea pentru drumul cel veşnic al pictorului Valer Gălan. Să-i fie ţărâna uşoară şi să aibă parte de neuitare.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5