Rapsodiile toamnei

Toamna, ca şi celelalte anotimpuri ale anului ne inspiră frumuseţe, măreţie, farmec şi bucurie cu ecouri binefăcătoare ce sensibilizează omul.

În întâmpinarea bogatului anotimp pictorii naivi de pe Valea Someşului şi din ţară şi-au dat întâlnire la Leşu, la poalele Heniului, în perioada 1-6 septembrie 2009, într-o tabără de creaţie sub genericul „Rapsodiile toamnei”.

Tabăra a luat naştere printr-un parteneriat al primăriei Leşu cu Asociaţia „Art&Heritage” şi Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, sub patronajul doamnei prof. dr. Zagura Nicoleta, preşedinta Asociaţiei, care a susţinut în faţa locuitorilor comunei o conferinţă dedicată promovării Convenţiei UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Intangibil, organizând şi la Leşu un atelier de pictură naivă cu participarea pictorilor Ioan Măric (Bacău), autor a 90 de expoziţii personale, participant la 566 expoziţii colective, deţinător a 15 premii internaţionale, printre care 3 medalii de aur, 35 de premii şi titluri de laureat al Festivalului Naţional de Artă Naivă, laureat al Saloanelor Internaţionale de la Bucureşti în anii 1999, 2003, 2005, 2007 şi Diploma de onoare dobândită în 2007 la Bruxelles şi atâtea alte dovezi a calităţilor sale profund realiste.

- Gustav Ioan Hlinka (Reşiţa) care-şi cheltuie iubirea şi patima pentru artele vizuale în emoţiile contemplării.

Măric şi Hlinka, la care s-au aliniat şi pictorii locali VALER GĂLAN, NECHITA BUMBU şi IOANA PRECUP au lăsat satului tablouri cuprinzând peisaje, aspecte din viaţa satului, scene de muncă şi joc, obiceiuri de peste an, locaşuri de cult, cu o chemare tainică înzestrată cu o neîntrecută sensibilitate plastică, având puterea de a exprima sentimente prin magia culorilor. Ceea ce fac ei nu pot face decât oamenii închişi în atelierul imaginaţiei ce coboară cu pricepere pe pânză, privelişti şi flori, stări simbolice ale realităţii prin care evocă prezentul satului românesc.

Secţiunea portret a fost reprezentată de Petru Asimionese (Cernăuţi), pictorul cu 5 expoziţii personale şi 17 expoziţii de grup, cât şi participarea cu un real succes la 6 tabere de Artă Internaţională şi doamna Maria Fălie din Bucureşti, cu rezultate remarcabile în vitralii şi obiecte din sticlă, restaurator de pictură monumentală din patrimoniul naţional, plus portretica.

Ambii se remarcă ca artişti echilibraţi şi armonioşi ce au redat pe pânză oameni ai locului - copii şi adulţi cu fizionomia lor impunătoare, clară şi senină, nelipsind portul popular local cu elementele sale specifice.

Artiştii au avut permanent în compania lor pe primarul şi viceprimarul, respectiv Nicolae Lupşan şi Ioan Pop, cât şi trei ucenici, trei copii talentaţi din sat: Daniela Nicoleta Pop, Bianca Andreea Pop şi Dinu David, specialiştii de mâine ce au sintetizat în imagini gândurile lor prin scene din viaţa de zi cu zi a copiilor de sub Heniu, cu dorinţa de a învinge definitiv speranţa lor de a fi ei însuşi pictori.

La târgul de artă populară, pictorii participanţi au beneficiat de un stand de expunere a lucrărilor, împăcaţi că au putut susţine o adevărată lecţie de evaluare printr-o comuniune în imperiul delicat al artelor, unde pe efigia culturii graniţelor dintre artă şi viaţă au devenit cu adevărat permeabile.

Aici, la Leşu,m ca un preambul al Festivalului trişcaşilor, la ediţia 40, s-a petrecut un eveniment de conştiinţă ce a impus un anume nivel de cultură şi un anume stil de viaţă.

Aici şi-au dat mâna scriitorii, muzicologii şi plasticienii printr-o împărtăşire reciprocă a idealurilor, prin cumulul aspiraţiilor social-umane şi estetice şi prin înţelegerea reciprocă a demersului specific al fiecărui creator de frumos.

Rapsodiile toamnei au validat prin înalta valoare, ceea ce a generat un cald respect din partea vizitatorilor ce au primit în dar o lume a satului ilvean restituită în virtualităţile ei tonale în discrete armonii ale toamnei leşene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5