Nichita Bumbu, un om cu mâini binecuvântate
Cu vreo doi ani în urmă mi-a atras atenţia un articol din cotidianul „Răsunetul” intitulat „Comoara din Nepos”, scris cu mare artă de ziarista, doamna Olga Lucuţa.
Am aflat cu această ocazie că-n Nepos trăieşte un pictor amator, Nichita Bumbu, care din dragoste pentru culori, pentru natură şi pentru lăcaşuri străvechi, şi-a umplut casa cu tablouri pictate de el.
Curioşi, ne-am abătut din drumul nostru spre Sângeorz-Băi pe la casa omului cu pricina. O viluţă cochetă cu numai un etaj, e plină de adevărate comori de artă populară. Nu ştii pe ce să-ţi îndrepţi privirea: covoare ţesute în stil local, chelimuri lucrate de mâna harnicei soţii, iar pereţii plini de tablouri, aproape toate de aceeaşi mărime şi cu aceeaşi încadrare, realizate de mâna iscusitului meşter.
Fost mecanic de locomotivă, a lucrat un timp şi ca forestier, îndrăgind peisajele panoramice şi bogăţia câmpului şi a pădurilor.
Întrebat de când pictează, mi-a răspuns că până la 18 ani făcea grafică în tuş şi portrete, iar mai târziu a lucrat în culori de ulei. Peste săptămână lucrează în gospodărie, dar în toate sărbătorile îşi ia scuterul şi porneşte spre o ţintă dinainte fixată. Are o cutie metalică cu vopseli care, desfăcută într-un anumit fel, devine şevalet. Astfel îşi realizează picturile în natură, la faţa locului.
Are peste 230 de tablouri, adevăraţi copii care „parcă mi-s rupte din suflet!”.
Asta zic şi eu pasiune!
Biserici, mănăstiri, mori, vâltori, poduri acoperite sau peisaje panoramice, ne oferă privelişti inedite.
„N-am niciun peisaj, fără măcar o casă”.
E greu să te opreşti numai la unul, dar privindu-le pe rând, poţi să observi evoluţia în timp a tehnicii picturale.
„Nimeni n-a vrut să-mi spună cum să pictez, eu le fac cum le văd”, zice Nichita.
Nichita Bumbu are o precizie mare în redarea formelor şi o artă coloristică frumoasă. Ar trebui doar câteva îndrumări în privinţa realizării aspectului de perspectivă prin culoare, dar şi a tehnicii redării spaţiilor verzi şi ar deveni un bun artist amator.
Peisajele sale sunt vii, pline de farmec coloristic, denotând un pictor cu o personalitate vioaie şi plin de viaţă.
A participat la peste 20 de expoziţii, prin capitală şi prin judeţ. La Piteşti, la o expoziţie de pictură naivă, a fost îndrumat să participe la „pictorii realişti”, pictura lui nefiind naivă.
La 61 de ani, Nichita Bumbu şi-a însuşit arta zugrăvitului şi a prelucrării lemnului şi şi-a realizat o scară interioară sculptată minunat. Vesel, vioi, natural şi deschis, tipul românului cinstit, N.B. ar fi dispus să înveţe orice, mai ales în domeniul tehnicii picturale. Casa lui e într-adevăr o adevărată comoară de artă populară, din care cei şase copii (cinci în Spania şi unul în judeţ) au ce învăţa!
Recent, N.B. expune, împreună cu Valer Gălan (pictor naiv) în sala mare a Casei Armatei. Expoziţia fiind deschisă zilnic, ar trebui să fie vizitată de cât mai mulţi iubitori ai artei populare.
Adaugă comentariu nou