Lacrimi de bucurie
La inceput de septembrie 2011 , am trait satisfactia feedbuck-ului pozitiv prin intalnirea generatiilor de copii , chiar de acum 43 de ani ce si-au petrecut copilaria si adolescenta in Casa de copii din Nasaud.
Institutia si-a deschis portile mai bine de 4 decenii , in prezenta dascalilor Paraschiva si Gavril Avram , parinti de suflet a atator generatii , ce si-au castigat admiratia , si capacitatea de a a atrage , de a capta si influenta , castigandu-si admiratia tuturor.
Prezenta dansilor la aceasta manifestare de suflet alaturi de alti educatori de ieri si de azi a creat impresii placute degajandu-se in sala un magnetism cultural , o aderenta , o admiratie ce a pus in valoare competenta lor profesionala , competenta comunicarii cu trairi afective profunde si subtile , ceea ce a favorizat in unitate atingerea scopurilor , reusita si succesul in decursul celor 43 de ani de la infiintarea casei.
Dascalii care au slujit aici poseda ceva aparte , au darul de a placea , de a atrage si captiva , de a incanta , cucerii si seduce. In acea zi a fost in unitate o forta de atractie –educator –copil , prin cuvinte calde rostite unii altora , prin miscari , gesturi , mimica , bunul gust al vestimentatiei , tonul si inflexiunile vocii , fara sa uitam ca privirea si zambetul a fost cel mai expresiv mod de comunicare in mentinerea imaginii de sine , imbinandu-se frumusetea fizica cu armonia launtrica.
A fost o zi de relaxare , concentrare , medidatie , rugaciune ce au impodobit arta conversatiei , arta oratorica , arta zambetului si a manierelor elegante .
Directoarea de azi , Aurora Petrean recunoaste meritele inaintasilor sai de la care a preluat tot ce-i util in munca cu copii , aducand de la an la an elemente noi pentru o cat mai buna convietuire in comunitate , in scopul ameliorarii relatiilor interpersonale pentru reusita si succes , pentru intelegere , toleranta si armonie , pentru pacea sociala si pacea interioara.
Familia Avram , cu o buna experienta in domeniu , a lasat un colt muzeistic , albume cu aspecte din activitatile copiilor , excursii , vizite , drumetii , serbari , activitati gospodaresti si sportive precum si filme si diapozitive , cat si scrisorile trimise de copii dand glas spiritului uman . Educatorii de azi , Mihaela si Tecla au prezentat pe ecran aspecte din anii copilariei cu convingerea ca in fiecare copil este un talent , un dar , o bogatie dar si un destin.
Fiecare etapa din viata casei exprima aspiratii , idealuri , creatii avand ca esenta crearea la copii a unei vieti spirituale elevate , echilibrate , cumpatate , cu aspiratii spre desavarsire.
Dupa Paraschiva Avram , suportul motivational de cunoastere si pastrare a datinilor casei revine doamnei Nastasia Pop , ce a valorificat experienta inaintasilor sai , dovedindu-se un manager cu reusita profesionala , ce a creat prin sport si cultura un mediu intern stimulativ si creativ , aducand elemente noi in completarea statutului casei , adica locuirea copiilor in spatii de tip apartament , cu accent pe autogospodarie , continuand si relatiile de prietenie cu copii din alte tari , printre care Olanda . Si azi se intensifica vizitele reciproce , ceea ce duce la sustinerea tolerantei si armoniei si la un confort psihic si material ce umanizeaza omul zilelor noastre dupa modelele culturale ale epocii moderne cu scopuri si obiective clare .
Copiii de ieri ai acestei prestigioase case : Daria Maria Terec , Letitia Tar , Corhan Maria , Mihaela Spermezan , Sneaga Viorica , Vesa Rafila si-au expus in compania bobitelor de lacrimi experienta de viata si modul lor de a gandi . Ce a insemnat pentru ei CASA –asteptari si sperante , fiind deseori in pericol de a deveni victime ale propriului mod deformat de a gandi .Copiii de ieri , azi si ei parinti cu copii si nepoti , au facut un real exercitiu de analiza , de evaluare si corectare a propriilor atitudini , adevarate jurnale ale starilor lor sufletesti . Vorbitorii nu au perseverat in reluarea filmului legat de un eveniment generator de tristete , pentru a nu consolida trairile descurajatoare , pentru a nu ne pune in situatia de a ne autocompatimii , dovedind recunostinta , gratitudine si politete care pentru spirit este ca si gratia pentru chip .
Educatorii au dovedit aceeasi conduita deschisa si comunicativa , cu aceeasi corespondenta educator-parinte-elev , prin zambetul lor sincer si modul specific de a reactiona al omului .
Prin zambet si vorbe frumoase , educatorii care au luat cuvantul : Paraschiva si Gavril Avram , Lucretia Mititean , Rebrean Livia , Scridon Ioana si Aurora Petrean i-au incurajat pe oaspeti prin credinta innoirii , speranta depasirii unui impas prin zambet , ce exprima rasplata pentru reusita ce o datoram cuiva , deci ,, sa zambim frumos”.
Adaugă comentariu nou