Lacto Muntean Teaca, model de succes în atragerea fondurilor europene. Produsele Sinelli, jos pălăria!

Lacto-Muntean Teaca este una dintre companiile bistriţene care au ştiut să atragă finanţări europene, profitând de această oportunitate pentru a se dezvolta. Tocmai de aceea, prefectul Ovidiu Frenţ şi membrii Colegiului Prefectural au vizitat fabrica de lactate de la Teaca, un exemplu de bună practică în absorbţia fondurilor nerambursabile.

Compania Lacto-Muntean este deţinută de antreprenorul Simion Drecşan şi produce lactate sub brandul Sinelli. Alături de acesta sunt managerul Liviu Drecşan, dar şi Iulia Drecşan, practic familia acestuia. Totul a pornit în 2008, când cei doi asociaţi, au implementat un proiect SAPARD,  fiind accesate fonduri europene în valoare de 2,6 milioane euro, din care 50% finanţare nerambursabilă pentru înfiinţarea unei noi fabrici în care îşi desfăşoară compania activitatea în prezent.  Un nou proiect a fost încehiat anul trecut, Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, în valoare de aproximativ 400.000 euro, dinj care 50% au reprezentat fondurile nerambursabile. Prin acest proiect au fost achiziţionate utilaje, pentru modernizarea şi creşterii competitivităţii firmei pe piaţa de profil.

         Cifra de afaceri a companiei a crescut de la an la an, depăşind deja 5 milioane de euro. Această creştere constantă a cifrei de afaceri este explicată de reprezentanţii companiei tocmai prin accentul pus pe dezvoltare prin accesarea programelor de investiţii şi asigurarea constantă a calităţii produselor, încheierii de noi parteneriate comerciale, intrării pe piaţa supermarketurilor, dar şi celor peste 100 de angajaţi calificaţi ai companiei.

De altfel, Lacto Muntean Teaca are 120 de angajaţi, dintre care 60-70 lucrează în fabrică, iar ceilalţi în reţeaua de distribuţie, magazinele proprii etc. Desfacerea produselor se face la nivel naţional, prin 14 magazine proprii în Bistriţa, Beclean, Dej, Cluj, Târgu-Mureş, Sighişoara, Mediaş, dar şi în alte magazine sau supermarketuri.

Fabrica de lactate are o capacitate de procesare, în prezent, de 40.000 litri de lapte pe zi, materie primă care este colectată de la fermele din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş, dar şi de la micii fermieri individuali, după cum a explicat Flaviu Drecşan.

„Afară avem zona de recepţie unde ajung cisternele cu lapte, avem un laborator pentru laptele materie primă, unde se verifică parametrii fizico-chimici, grăsime, apă – pentru că mulţi producători mai bagă şi apă –, antibiotic. Nu avem voie să băgăm în fabrică lapte cu antibiotic. La recepţie sunt nişte tancuri mari din care laptele ajunge la pasteurizare. Este o cerinţă legală ca tot laptele să fie pasteurizat. De la pasteurizare, laptele pleacă spre două secţii, pentru produse proaspete şi spre brânzeturi. În zona pentru produsele proaspete, se prelucrează sana, iaurt, chefir. Facem telemea, caşcaval, urdă, brânză de vaci, mozarella. Toate produsele sunt făcute natural, adică... din lapte”, ne-a declarat managerul Flaviu Drecşan, în prezentarea procesului tehnologic.

          E una din afacerile locale care trebuie apreciate şi încurajate, care a ştiut să profite de oportunităţile oferite de finanţările europene, dar care are de luptat, ca mai toate firmele cu capital românesc, cu multinaţionale ce s-au extins destul de mult şi pe piaţa laptelui.

Comentarii

06/01/21 15:02
Iancu

Buna ziua. În ce magazine din București, se pot găsi produsele lactate ? Mulțumesc.
Iancu m.
0722344161

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5