Lechința: Târgul de economie circulară – Comoara din Lucrurile Uitate
Într-o zi de luni, când soarele a strălucit blând peste liceul nostru, curtea liceului s-a transformat, pentru câteva ore, într-o adevărată comoară urbană. Acolo a avut loc mult așteptatul Târg de Purici, un eveniment care a adus laolaltă elevii, părinții și profesorii, cu un scop simplu, dar nobil: să ofere o a doua viață lucrurilor vechi, uitate, poate chiar nefolositoare – dar care, pentru alții, pot deveni prețioase.
Vremea a ținut cu noi, parcă știind că în acea zi nu era vorba doar despre vânzare și cumpărare, ci despre întâlniri, povești, redescoperiri și comunitate. Sub cerul senin, mesele pline de obiecte de tot felul – de la ceasuri de buzunar vechi, până la genți vintage, bijuterii lucrate manual, jucării din lemn și cărți rare – au invitat vizitatorii să exploreze, să atingă, să întrebe și, mai ales, să-și amintească.
„O idee minunată pentru curățenia de primăvară,” spunea o doamna profesoară, care tocmai cumpărase o serie veche de cărți. Aveam casa plină de lucruri pe care nu le mai foloseam. Așa este – târgul nostru nu a fost doar un loc de comerț, ci și de eliberare, de reîmprospătare, în ton cu spiritul curățeniei de primăvară. Copiii au venit nu doar ca să cumpere, ci și să doneze, să vândă, să facă loc în case și, poate, și în gânduri.
Participanții au fost de toate vârstele, dar una dintre cele mai frumoase prezențe a fost aceea a copiilor, care alături de părinți și profesori s-au bucurat de această zi ca de o adevărată lecție în aer liber. Unii dintre ei au venit cu lucruri strânse de acasă – cărți pe care nu le mai citeau, jocuri de societate, desene făcute de ei înșiși. Era emoționant să vezi cu câtă mândrie își prezentau „marfa”, cum negociau cu vizitatorii, cum învățau despre valoarea lucrurilor și despre cât de important este să dăm mai departe ceea ce nu ne mai folosește.
„Gunoiul unora este comoara altora” – această vorbă, des auzită în ziua târgului, și-a găsit înțelesuri noi și surprinzătoare la fiecare colț de stand. Un domn și-a găsit prima ediție a unei cărți citite în copilărie, o tânără a descoperit o rochie retro exact ca în filmele de epocă, iar o fetița a plecat acasă cu o colecție întreagă de brățari din mărgele care fuseseră cândva comoara altui copil.
Organizatorii au fost copleșiți de participarea entuziastă a comunității. Vânzători și vizitatorii au umplut spațiul târgului cu energie, cu râsete, cu povești. Cei care nu au cumpărat nimic au plecat totuși cu ceva – poate o idee, poate o amintire, poate doar plăcerea de a fi fost parte dintr-o zi în care liceul a bătut altfel.
Mai mult decât un eveniment cu caracter economic sau ecologic, Târgul de economie circulară a fost o sărbătoare a simplității, a generozității și a legăturilor dintre oameni. Într-o lume în care lucrurile se strică repede, iar consumul e rege, acest târg a demonstrat că obiectele pot avea mai multe vieți și că oamenii pot avea bucurie și din lucrurile simple. A fost o zi în care trecutul și-a dat mâna cu prezentul, în care nevoia s-a întâlnit cu disponibilitatea, și în care comunitatea a vibrat ca un tot.
La finalul zilei, mesele s-au golit, iar curtea și-a recăpătat liniștea. Dar în mintea și sufletul celor care au fost acolo, ceva a rămas: sentimentul că lucrurile bune se nasc din gesturi mici, că schimbul sincer este mai prețios decât cumpărarea din magazine, și că în fiecare pod prăfuit sau dulap uitat poate exista o comoară pentru altcineva.
Târgul nostru nu a fost doar despre obiecte. A fost despre oameni. Despre conexiuni. Despre un alt fel de primăvară. Iar noi abia așteptăm următoarea ediție.
Lorena Iroveanu, clasa a 9-a A, Liceul tehnologic Lechința
Citiţi şi:
- Mâine se deschide Expo Bistriţa, ediţia de primăvară. Start la cumpărături
- Primăvara cadourilor pe pietonal
- Primăvara cadourilor pe pietonal
- Campanie umanitară Răsunetul! Un gest de omenie. Mihaela Imbuzan a mobilat casa familiei Simionca din Jelna, cea care a trecut printr-un incendiu tragic în primăvară
- Vezi ce poţi cumpăra de la Târgul Primăvara Cadourilor. Ceremonia de deschidere, în prezenţa oficialităţilor
Adaugă comentariu nou