Lelea Maria Munteanu din Agrieş îşi păstrează toate cusăturile în camera din faţă
Într-una din zilele lunii lui cuptor 2021, am participat la ceremonia trecerii, unui cumnat Gavril Vălean, din satul Agrieş, ridul Dosul Iederii, în stânga drumului ce duce spre satul Molişet. Am parcat maşina în curtea casei familiei Munteanu, gospodari din tată-n fiu, ce-şi asigură traiul zilnic doar prin răscolirea pământului şi creşterea vitelor. Tata şi feciorul s-au urcat pe motorete şi au plecat să adune otava în satul Molişet. Acasă a rămas mama, nora şi o nepoţică de doi anişori. Nici cei rămaşi acasă nu au stat degeaba. Au avut grijă de vitele din grajd şi alte lucrări prin curte şi grădina casei, cu legume şi zarzavaturi fel de fel.
Curtea, casa şi grădina sunt bine aranjate. În grajd sunt multe vaci. Laptele îl predau la o cisternă care zilnic poposeşte în faţa casei preluând laptele de la gospodarii de pe acestă vale. În ogradă sunt trei case. Una în continuarea grajdului, unde locuiesc cum se zice prin zonă, bătrânii casei, în alta cei tineri şi cea cu două nivele, situată mai în adâncul ogrăzii casa de părade, mobilată modern, cu toate dotările, unde lelea Maria, ne-a invitat să o vizităm.
Ne-a prezentat viaţa ei, anii copilăriei, când încă din fragedă pruncie a fost de folos casei, având grijă de miei, de pui, mulgea vaca, alăpta viţelul, tricota şi cosea, făcându-şi singură cămaşa şi zadiile. Toată viaţa a cusut şi a ţesut, casa fiind frumos ornamentată cu lucrurile confecţionate de ea în decursul anilor. Ţine foarte mult la tradiţiile populare, la costumul ţărănesc şi arta populară, iubind şi muzica populară şi interpreţii. Ca nu cumva cusăturile şi ţesăturile să fie înlăturate de urmaşi, le-a adunat pe toate în camera din faţă, camera dinspre drum, unde a amenajat o frumoasă expoziţie permanentă cu perini, ţoale, cergi, scoarţe, carpete, păretare, covoare confecţionate din lână colorată, cu laţe şi cu desene, cergi din pânză ţărănească de in sau de cânepă, costume populare pentru bărbaţi, femei şi copii, prosoape, feţe de masă, trăistuţe, zadii, frângii, clop cu păun, bertiţă, Toate expuse la vedere, pe pereţi, pe paturi, laiţă şi rudă. Nu doreşte distrugerea sau înstrăinarea vreunui obiect lucrat de mâna ei sau a mamei sale de la care a învăţat tainele acestei îndemânări. La parter, cei tineri au amenajat un living, adică o cameră de zi spaţioasă, cu dotări moderne, unde primesc colindătorii şi oaspeţii ce îi vizitează cu diferite ocazii.
Iată pe Valea Ţibleşului, încă o femeie creativă, care ne face mai umani, ne ajută să comunicăm şi să înlăturăm stresul cotidian.
Citiţi şi:
- Gavril Vălean, "arheologul" din Agrieş, a plecat la Domnul!
- Femeie din Agrieș, posibil căzută în pârâul Molișet, căutată de pompieri
- Asfalt între Agrieş şi Molişet. Preşedintele Moldovan: E o zonă cu nimic mai prejos decât Tirolul
- Corul din Mărişelu, cu colindul la Agrieş
- În aşteptarea Luminii la Agrieşel
Adaugă comentariu nou