Leşu în sărbătoare. „Rapsodia trişcaşilor” aniversează pe Mărioara Precup Stoica la 80 de ani de viaţă

Cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Interjudeţean de Folclor Rapsodia trişcaşilor va avea loc în acest weekend la Leşu, După cum ne declară primarul Sorin Avram, evenimentul va debuta sâmbătă, de la ora 15.00, cu o serie de lansări de carte şi recitaluri de poezie susţinute de către membrii Cenaclului Literar „Anton Coşbuc”.
Duminică, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.30, primarul Sorin Avram va premia cuplurile ce marchează 50 de ani de căsătorie. Li se vor ura „La mulţi ani!” atât sărbătoriţilor de anul acesta, cât şi celor de anul trecut când, din cauza pandemiei, evenimentul nu a avut loc.
Ediţia din acest an a festivalului marchează şi o premieră, urmând să fie inaugurat amfiteatrul în aer liber, cu 500 de locuri, un proiect finanţat din fonduri europene.
Sărbătoarea va fi dedicată doamnei cântecului popular Mărioara Precup Stoica la 80 de ani de viaţă şi 65 de ani de cântec, pornită din Leşu, care a slujit folclorul pe cele mai importante scene ale lumii ca artist profesionist la Ansamblul „Mureşul”.
Rapsodia trişcaşilor de la Leşu a ajuns la a 52-a ediţie şi are în centru un spectacol aniversar. Mărioara Precup Stoica a ajuns la 80 de ani de viaţă şi 65 de ani de cântec.
În prag aniversar am avut un mic dialog cu doamna Mărioara Precup Stoica:
Rep.: - Cum staţi cu pregătirile? Iată, aţi ajuns la 80 de ani de viaţă şi 65 de ani de cântec într-un spectacol ce va avea loc duminică, la Leşu.
Mărioara Precup Stoica: - Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că m-a binecuvântat cu aceşti ani frumoşi, că sunt bine, sănătoasă şi mă pregătesc sufleteşte. Vă mulţumesc din suflet că sunteţi alături de mine şi mă ajutaţi la toate, şi cu sufletul, şi cu tot ce puteţi. Mă pregătesc şi eu sufleteşte şi îi mulţumesc domnului primar că s-a gândit să realizeze acest frumos spectacol. Vă aştept la Leşu cu mare drag, sperăm că vom avea timp frumos.
Rep.: - Doamna Mărioara, la frumoasa vârstă de 80 de ani, vreau să vă întreb ce este viaţa pentru fiecare dintre noi?
Mărioara Precup Stoica – Viaţa este cel mai frumos lucru pe pământ, mai ales pentru mine care sărbătoresc aceşti ani frumoşi. Cred că sunt ai altcuiva, că vorbesc despre altcineva.
Rep.: - După chip şi după energia e care o aveţi arătaţi mult mai tânără.
Mărioara Precup Stoica: - Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere.
Rep.: - 65 de ani de cântec. Cum aţi reuşit să rămâneţi în branţă 65 de ani, pentru că văd şi acum la spectacole, la emisiuni la televiziune?
Mărioara Precup Stoica: - Mă simt foarte bine şi de aceea încă pot cânta, merg la spectacolele la care sunt invitată. De câte ori particip la un spectacol întineresc cu câţiva ani, aşa că eu tot întineresc.
Rep.: - Faceţi parte dintr-o familie cunoscută, mama dumneavoastră, Maria Precup, a fost numită de către Constantin Brăiloiu şi de către specialiştii care au venit la Leşu în cercetare „Privighetoarea Ţării Năsăudului”, a fost prima interpretă care a imprimat pe tambur de ceară piese din zona dumneavoastră. Duminică vom avea parte de foarte multe surprize.
Mărioara Precup Stoica: - Am alături de mine colegi dragi, solişti buni, frumoşi, aşa că invităm pe toată lumea cu mare drag să vină la Leşu.
Rep.: - Un mesaj pentru toţi cei care vă îndrăgesc cântecul şi pe dumneavoastră...
Mărioara Precup Stoica: - Pentru toţi cei care-mi îndrăgesc cântecul le doresc multă sănătate, că e cea mai bună, şi să ne vedem cu bine. Le doresc la toţi să ajungă până la vârsta mea şi chiar mai departe, să sărbătorim şi la 100 de ani, dacă se poate.
Rep.: - Vă mulţumim. Am înţeles că vom lansa şi un CD cu cântecele dumneavoastră.
Mărioara Precup Stoica: - Da, am înregistrat câteva piese de acum şi de pe prima mea placă. E un CD ca un arc peste timp.
Rep.: - Vă mulţumim, vă dorim sănătate, să ne vedem cu bine duminică, de la ora 12.30, la „Rapsodia trişcaşilor”.
Mărioara Precup Stoica: - Vă mulţumesc pentru tot ce faceţi pentru mine.
Vor fi alături de Trişcaşii din Leşu ansamblurile „Cununa de pe Someş” Bistriţa, „Măgureanul”, „Someş” – Ilva, „Învârtita dorului” – Vaideeni şi „Hodăceanca” din Hodac. Sunt alături de sărbătorită, în ceas aniversar, Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean, Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad, Teodora, Narcisa şi Teodor Ţogorean, Ileana Moldovan, Letiţia Blaga, Maria Moldovan, Eugenia Corpodean, Elisabeta Guzu, Olimpia Deneş, Emilia Popdeac, Mărioara Dragotă, Ioana Leonte, Victoriţa Suciu, Anton Todică, Veronica Bălan, Narcisa şi Georgeta Balla, Nelu Şopterean, Veronica Maier, Sabina Leonte, Adriana Petrehuş, Anuţa Gălan, Alin Fodorca şi Ionela Leontina Dragotă. Evenimentul este prezentat de Menuţ Maximinian – realizator emisiuni radio-tv la Bistriţa şi Cluj şi Andrei Romanică de la Radio România Târgu Mureş. Este primul eveniment organizat pe Valea Ilvelor după o perioadă grea prin care am trecut cu toţii, fiind aşteptaţi toţi iubitorii tradiţiilor alături de organizatori ( Primăria şi Consiliul Local Leşu, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Centrul Cultural Municipal Bistriţa).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5