Livia Sărățean (26.02.1945 – 20.10.2021), un an de la chemarea la cele veșnice

Ioan Sărăţean

A  fost o ființă devotată familiei, muncii, binelui comun, care vreme de peste trei decenii a fost implicată și a activat într-un microcolectiv ce  a avut ca principală sarcină asigurarea protecției fitosanitare a livezilor din bazinul pomicol bistrițean. Hărăzită de Cel de Sus cu o zestre intelectuală temeinică, s-a numărat încă din copilărie printre elevii performanți ai școlii la care a învățat. A dovedit mereu bunătate și altruism.

De aceea a participat la muncile agricole și eforturile părinților pentru susținerea fratelui, student la facultatea de teologie ortodoxă de la Sibiu, căruia înainte de 1989, trebuia să i se asigure totul de acasă inclusiv strujacul cu paie de ovăz  și a surorii sale studentă la facultatea de filologie. Din aceleași considerente, la absolvirea învățământului gimnazial a optat pentru Școala Tehnică Horticolă, care asigura unele facilități de ordin material.

La absolvirea acesteia, din postura de șefă de promoție cu medii de 10 la toate materiile și a Liceului “Liviu Rebreanu” Bistrița a fost încadrată  la Stația de prognoză și avertizare Bistrița a cărei activitate era coordonată atunci de fostul său profesor diriginte Dr. ing. Ilie Vonica (1932-2006) de la S.C.D.P. Bistriţa, descendent al unei familii de “bârsăni bârgăuani”, originară din Mărginimea Sibiului, stabilită nu întâmplător  la Prundu Bârgăului, capitala Văii Bârgăului înainte de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. După promovarea acestuia în funcṭia de șef al Laboratorului Central de Carantină Fitosanitară București și-a desfășurat activitatea sub coordonarea Dr. ing. Nicolae Minoiu (12 octombrie 1933 - 5 mai 2017),  secretarul ştiinţific al staţiunii şi şef al laboratorului de protecţia plantelor, profesor universitar asociat la Facultatea de Ştiinţe Agricole Cluj, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești“, membru al Societății Române a Horticultorilor și al unor asociații profesionale internaționale, cadru reprezentativ pentru cercetarea horticolă românească.

Pasiunea și multiplele activități științifice în care a fost angrenat precum: elaboarea Planului integrat de combatere a bolilor și dăunătorilor la culturile agricole, pregătirea pentru numeroasele simpozioane și întruniri științifice naționale și internaționale, primele cercetări în prevenirea și combaterea bolilor virotice la pomii fructiferi în special a virusului Plum Pox al prunului, elaboarea și publicarea a 350 lucrări științifice, din care 35 în limbi de circulație internațională,   l-a determinat să muncească continuu, iar în acest scop a constituit un microcolectiv după chipul și asemănarea sa din care au făcut parte principalele sale colaboratoare defuncta Livia Sărățean și Minoiu Georgeta-Maria (12.05.1937 - 14.04.2013), regretata sa soție, care au susținut mereu exigențele neostenitului cercetător spre binele comunității și a neamului nostru românesc. Activitatea desfășurată a fost apreciată pozitiv nu numai de beneficiarii din județ, dar și din afara acestuia. Nu întâmplător S.C. Agroindustriala S.A. Reghin a sponsorizat realizareai bustului academicianului Teodor Bordeianu, membru al Academiei Române,  primul director al Institutului de Cercetări pentru Pomicultură din România, care tronează la intrarea în sediul stațiunii bistrițene. E adevărat au existat și încercări de minimalizare a meritelor. Un cercetător. ce lucra la alt laborator, probabil  din invidie, frustrat de faptul că laboratorul de protecția plantelor înainte de 1989 era în central atenției nu numai în unitate, dar și în afara acesteia a adus acuze și critici neîntemeiate unui tractorist ce efectua  tratamente fitosanitare cu mijloace mecanice. Omul a considerat că a fost calomniat, iar drept urmare s-a adresat comisiei de judecată. La soluționarea pricinii, în urma explicațiilor date de Dr. ing. Nicolae Minoiu, care era președintele comisiei de judecată, respectivul a fost nevoit, în fapt obligat să-i ceară muncitorului scuze. Munca continuă cu  pesticide și alte substanțe toxice inclusiv în week-end (în livada familiei – n.n) i-au erodat treptat starea de sănătate. Laboratorul era implicat și în testarea eficacității și remanenței unor produse fitofarmaceutice ale unor mari firme producătoare.  

Livia a fost însă un caracter puternic, a făcut sport, a activat într-o echipa de handbal a orașului,  știa să-și disimuleze suferința încât toată lumea să creadă că e tot timpul  bine, întreținea permanent o stare de bună dispoziție și optimism. Nu întâmplător amintirea sa e vie în rândul celor dragi și apropiați și va rămâne în lumina ochilor acestora până la închiderea lor. La aceasta contribuie  și unele înfăptuiri practice la care a avut principala contribuție mai ales la partea de soft, iar printre acestea se numără înființarea unei livezi de tip familial, ce se constituie în fapt într-un adevărat depozit de legume și fructe pentru familie.

Zmeurul și murul plantat aici cu butași aduși de Dr. ing.Minoiu din Franța, spre exemplu, dacă n-ar interveni înghețul, ar fi în stare să producă tot anul. În 19 octombrie 2022, am recoltat doua caserole de zmeură de foarte bună calitate.

Memorie veșnică regretatei dispărute. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în linișîte și pace.   

 

Comentarii

20/10/22 14:15
Vasilesaratean

Dumnezeu să o odihnească!

20/10/22 15:40
Cornelia tarcac...

Dumnezeu sa o odihnesca in pace.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5