„LUNA PĂDURII” SĂRBĂTORITĂ DE ŞCOALA GENERALĂ DUMITRIŢA

Sub sloganul „Gândeşte verde, gândeşte curat!” elevii Şcolii Generale Dumitriţa au desfăşurat diverse activităţi pentru a marca un eveniment ecologic important, precum „Luna Pădurii” derulat în perioada 15 martie – 15 aprilie.

Toate activităţile au fost cuprinse într-un proiect de parteneriat educaţional, protocolul de colaborare fiind semnat de către mai multe instituţii partenere, precum: Ocolul Silvic Dealu Negru, reprezentat de d-nul ing. Pintea Ilie Dănuţ, Primăria comunei Dumitriţa, Postul de Poliţie al comunei Dumitriţa şi S.C. Garden Forest S.R.L Bistriţa. Punctul culminant al acestor manifestări ecologice l-a reprezentat acţiunea din data de 24 aprilie 2010, când elevii şcolii, însoţiţi de coordonatorii proiectului, director prof. Popovici Lucica şi prof. Oprea Petrica, au desfăşurat activităţi de împădurire, dar şi acţiuni de ecologizare pe Valea Budacului. Toate acestea s-au desfăşurat sub atenta îndrumare a d-lor ing. Pintea Ilie Danuţ şi ing. Moga Rareş care au asigurat condiţii optime, astfel încât elevii s-au simţit ca într-o mică excursie.

Pentru consolidarea unui teren unde au avut loc alunecări, a fost plantat puiet de cătină de către elevii claselor VI-VIII împreună cu pădurarii Nemeş Gheorghe, Suci Iustin şi Sabău Gabriel. În acest sens, iniţial a fost delimitat un anumit teritoriu, iar apoi s-a procedat la plantarea a 200 puieţi de cătină. Înainte de a începe operaţiunea de plantare, d-nul ing. Pintea a explicat elevilor importanţa cultivării acestui arbust, precizând că datorită capacităţii mari de drajonare, cătina albă se utilizează pentru consolidarea terenurilor în pantă, dar şi pentru îmbogăţirea cu azot a solului, având pe rădăcini nodozităţi cu bacterii fixatoare, exact ca la plantele leguminoase.

Respectând regulile de plantare şi conştienţi că acest mic gest înseamnă foarte mult pentru mediul înconjurător, elevii au arătat mare entuziasm în activităţile întreprinse cu acest prilej, iar mesajele ecologice de tipul: „Salvaţi pădurea!”, „Să sporim aurul verde!”, „Protejaţi plămânul verde al Terrei!”, inscripţionate pe pancardele şi ecusoanele purtate în timpul activităţii nu sunt simple cuvinte, ci mesaje înţelese de elevi şi transmise tuturor, deoarece toţi suntem responsabili de viitorul Planetei şi trebuie să construim o lume sănătoasă şi curată pentru generaţiile ce vor urma.

Bucuroşi că toţi cei 200 puieţi de cătină au ajuns cu rădăcina fixată în sol, elevii au luat o binemeritată pauză, admirând în acest timp împrejurimile şi constatând totodată, că locurile respective ar avea mare nevoie şi de o ecologizare. Mobilizarea a fost generală şi de această dată, astfel, s-au format repede echipe şi în scurt timp au fost adunaţi saci plini cu deşeuri.

La sfârşitul activităţii, elevii au fost răsplătiţi de către sponsori, fiind primite chiar şi diplome pentru dăruirea şi implicarea în acest proiect ecologic. Colaborarea cu Ocolul Silvic Dealu Negru va continua şi pe viitor, stabilindu-se încă de pe acum o acţiune comună pe data de 22 mai de Ziua Internaţională a Biodiversităţii.

Coordonatorii proiectului

Director, prof. Popovici Lucica

Prof. Oprea Petrica

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5