Maestrul viorii în ceas aniversar
Sărbătoare în lumea muzicii. Astăzi maestrul Ştefan Cigu împlineşte o vârstă rotundă, binecuvântate de Divinitate cu cele mai mari reuşite.
Născut pe 22 aprilie 1950, în cartierul Sigmir a municipiului Bistriţa, Ioan Ştefan Cigu este un violonist de excepţie, cunoscut pentru măiestria sa, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Dăruit cu har dumnezeiesc, mânuieşte arcuşul aşa cum nu ştie nimeni s-o facă, muzica lui fiind adevărate repere sacre până şi îngerii din cer bucurându-se la ascultarea viorii.
Are o pregătire temeinică în domeniu, fiind absolvent al Liceului de Muzică, al Conservatorului, adevărat doctor în domeniul muzicologiei. Bistriţeanul, care a cântat de la vârsta de 7 ani pe cele mai înalte scene ale lumii, este unul dintre artiştii care nu lipseşte la marile acţiuni de promovare a folclorului din Bistriţa şi Năsăud.
Este prezent la festivalurile „Cerbul de Aur”, Mamaia, Callatis, De Ispas la Năsăud, festivalul de romanţe „Crizantema de Aur”, alături de orchestra profesionistă „Dor Românesc”, a Centrului Judeţean pentru Cultură, pe care o dirijează cu mult profesionalism, fiind aplaudat de milioane de români. Are imprimări radio, dar şi albume cu peste 300 de artişti valoroşi, dintre care 100 fac parte din tânăra generaţie.
Fiind un bun cunoscător al creaţiei muzicale tradiţionale de pe plaiurile transilvane, Ştefan Cigu a adunat, cu osârdie şi dragoste, în volumul „101 jocuri bătrâneşti din Bistriţa-Năsăud”, apărut la Editura Arcade, vechi melodii instrumentale.
Având calităţi de etnomuzicolog, Ştefan Cigu nu s-a mulţumit doar cu prestaţiile interpretative ci s-a angrenat, cu pasiune şi forţă de convingere, în susţinerea acestui neasemuit tezaur de spiritualitate românească, dând din experienţa sa şi tinerilor care doresc să facă cunoştinţă cu expresive melodii de jocuri bătrâneşti, precum „De-a lungul”, „Bărbuncul”, „Învârtita”, salvând de la pieire cel mai de preţ tezaur al fiinţei noastre, folclorul tradiţional.
Împreună cu soţia, Matilda Pascal Cojocăriţa, nume consacrat în folclorul românesc, şi cei doi feciori – Alin şi Horaţiu – absolvenţi ai Conservatorului, violonişti de excepţie, au imprimat peste 200 de melodii, radio, dar şi pe albume: folclor, cântece de petrecere, cafe-concert, romanţe.
„Am spus mereu faptul că ţinutul Bistriţei şi Năsăudului a fost binecuvântat de Dumnezeu cu personalităţi remarcabile care au ţinut aprinsă flacăra tradiţiilor şi a spiritualităţii româneşti. Ştefan Cigu este unul dintre oamenii care a încercat mereu să scoată la lumină folclorul nostru, un etalon în ceea ce priveşte activitatea sa de violonist, dirijor, orchestrator, muzician complex. Cele mai multe înregistrări ale mele în fonoteca radio sunt alături de Ştefan Cigu. El fiind bistriţean cunoaşte linia melodică a cântecelor noastre foarte bine. Ştefan Cigu este un reper pe harta spirituală a judeţului nostru”.
Alexandru Pugna, solist profesionist
„Ştefan Cigu a apărut pentru prima dată pe un disc mare Electrecord în 1987, având curajul să imprim cu un dirijor tânăr, deşi erau atâţia dirijor celebri. Am avut dorinţa să îl cunoască lumea, pe atunci fiind la „Cununa de pe Someş”. După aceste imprimări a fost des solicitat la Bucureşti. Un gând bun la ceas aniversar, sănătate şi toată preţuirea noastră”.
Cornelia Ardelean Archiudean, artist profesionist
„Ştefan Cigu este un suflet aşa de mare încât nu încape decât între corzile viorii lui fermecate. Este un artist cu suflet de copil. Generozitatea sa nu are margini şi bucuria lui cea mai mare este să te vadă că zâmbeşti. Dacă lumea s-ar compune doar din oameni şi artişti precum Fane Cigu nu am cunoaşte tristeţea. Un prieten mereu credincios, cu atât mai de nădejde cu cât singura lui bucurie reală este să dăruiască. Chiar şi atunci când acest lucru îl pune în dificultate! Aşa-l văd eu pe Fănel”.
Florentin Archiudean, şeful Cercului Militar Bistriţa
„ Instituţia noastră a înaintat Primăriei şi Consiliului Local Bistriţa propunerea de a i se acorda titlul de cetăţean de onoare maestrului Ştefan Cigu la 60 de ani de viaţă şi 45 de ani de activitate artistică. Îi dorim tot binele din lume, cu sănătate şi bucurii. Mulţumim pentru imaginea frumoasă pe care ne-a conturat-o pe scenele lumii”.
Alexandru Câţcăuan, director Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa
„Ştefan Cigu este un om deosebit, un prieten al nostru al tuturor, un muzician de excepţie, un virtuoz al viorii. Un om care, deşi este o personalitate, te face să nu te simţi inferior, discutând cu noi de la egal la egal, întotdeauna având o vorbă bună, de încurajare. Îi doresc mulţi ani cu sănătate şi buscurii”.
Mirela Petruş, solist profesionist
„Cel mai important moment al vieţii mele s-a desfăşurat în prezenţa maestrului Ştefan Cigu, având siguranţa şi profesionalismul lui în acompaniament, am prins putere şi curaj, reuşind performanţa de a câştiga Crizantema de Aur în anul 1998. Primul meu album a fost imprimat cu domnia sa, iar împreună cu soţia, Matilda Pascal Cojocăriţa, au fost cei care m-au ajutat dezinteresat, fără ranchiună şi invidie. Le mulţumesc pentru tot şi le doresc mulţi ani cu sănătate şi fericire”.
Domnica Dologa, artist profesionist
„Demonstrând veritabile calităţi de etnomuzicolog, violonistul Ştefan Cigu nu s-a mulţumit doar cu prestaţiile sale interpretative ci s-a angrenat cu pasiune şi forţăde convingere în susţinerea acestui neasemuit tezaur de spiritualitate românească, care în zilele noastre tinde să intre într-o nepermisă uitare, copleşit fiind de acele manele care ajung la urechile noastre. Ştefan Cigu salvează de la pieire cel mai de preţ tezaur al fiinţei noastre naţionale, folclorul tradiţional românesc”.
Constantin Arvinte, dirijor, compozitor, folclorist
„Întâlnirea cu Ştefan Cigu a fost o şansă pentru preocuparea mea de o viaţă de a descoperi talente reale şi receptive pe care să le pot prezenta marelui public prin mijloace specifice actului cultural în emisiuni de televiziune. Am avut încredere în el şi mi-am asumat răspunderea de a-l invita ca dirijor a spectacolului de folclor de la Cerbul de Aur, aruncându-mă cu el în această mare confruntare. Reuşita a fost deplină şi de atunci a urcat treaptă cu treaptă, ajungând astăzi în elita şefilor de orchestre de muzică populară”.
Florentina Satmari, realizator emisiuni
A avut turnee în foarte multe ţări din Europa, dar şi pe continentul European, unde a făcut ca muzica din Bistriţa-Năsăud să răsune. Ştefan Cigu este unul dintre cei mai marcanţi artişti din Bistriţa-Năsăud, fiind o personalitate care şi-a câştigat un nume bine meritat în Cartea de aur a folclorului românesc. În faţa unei asemenea personalităţi ne înclinăm, dorindu-i în ceas aniversar, mulţi ani cu sănătate şi fericire.
Citiţi şi:
- Maestrul Ştefan Cigu, vioara de aur a Bistriţei, la ceas aniversar! La mulți ani, cu sănătate!
- Maestrul Ştefan Cigu, vioara de aur a Bistriţei, la ceas aniversar!
- Maestrul Ştefan Cigu, vioara de aur a Bistriţei, aniversează 7 decenii
- De ziua lui, maestrul Ştefan Cigu, sărbătorit de Antena 1
- Ştefan Cigu, sărbătorit de TVR
Adaugă comentariu nou